Anders is anders

Hoofdzaak is dat met zijn moorden Anders Breivik veel aandacht krijgt. Kon dat niet anders? Zonder dat-ie zelf spreekt worden zijn denkbeelden belicht. In ieder land wordt de daad van Breivik aanleiding om binnenlandse rekeningen te vereffenen. Groeperingen kunnen niet wachten zich van Breivik te distantiëren. Zijn daad heeft wat in gang gezet. Er wordt gezegd dat er iets fundamenteel veranderd is. Dat hebben we vaker gehoord en moet nog maar eens eerst aangetoond worden.

Terwijl Geert Wilders in de buitenlandse pers vrijwel ongenoemd blijft ruiken Nederlandse opiniemakers en politici de kans om hun rekening met Wilders te vereffenen. Nederland draait om de eigen navel en trekt een grote jas van moralisme aan. Die zelfoverschatting van het achteraf praten geeft de Nederlandse publiciteit en politiek de bescheiden reputatie die het verdient. De maatschappij heeft weinig aan dat gekissebis.

De gebeurtenissen in Noorwegen zijn nog te vers om er veel zinnigs over te zeggen. Volgens het huidig kader van de PvdA zijn er geen simpele oplossingen voor maatschappelijke problemen. Die heeft rechts niet en links evenmin. Dat klinkt aannemelijk. Wie de Nederlandse publiciteit van de afgelopen week gevolgd heeft ziet een whodunit met daders, medeplichtingen en een ratrace van onbewezen aannames. Maar geen afgewogen analyse.

Er is geen enkele partij die nog vanzelfsprekend de middenweg kan bewandelen die niet doorschiet naar het beschuldigen van moslims of PVV’ers. Partijen als CDA en VVD zwijgen uit armoede. Opiniemakers lijken het idee te hebben dat ze zich moeten uitspreken voor de een of de ander. Waarbij achteraf een eigen gelijk wordt gehaald of een frustratie verwerkt. Mensen laten zich kennen.

Noorwegen is niet zo vreedzaam en homogeen als het zelf voorstelt. De woorden van Einar Forde, de overleden Labour politicus, Wij zijn allen sociaal-democraten waren aanmatigend en tenenkrommend. Onder de oppervlakte is Noorwegen divers en zijn kansen ongelijk verdeeld. Waarbij rechts-extremisten en islamisten buiten de boot vallen. Ondanks een beeld dat met een beroep op nationalisme en consensus door de zittende klasse eroverheen gelegd wordt.

Die misleiding is hoge politiek. Elke reactie van bestuurders en opiniemakers op Anders Breivik is politiek geïnspireerd. Vertolkers van meningen hebben als doel dat ze hun eigen zaak versterken en die van de tegenstander verzwakken. Niets nieuws onder de zon. Gewoon zeggen dat Anders Breivik geestelijk gestoord is wordt in die logica gezien als een gemiste kans. Het is in het belang van sommigen om de bijzaken te compliceren.

Foto: Heinrich Hoerle, Masken, 1929 (Stiftung Haubrich)

27 gedachten over “Anders is anders

 1. Verschil van mening, mag nooit met munitie worden opgelost.
  Maar nu wordt er ook over de ruggen van de slachtoffers een
  al oude vete uitgevochten. Links- rechts.
  Probeert men nu alsnog Wilders aan het politieke kruis te
  nagelen, hangen we er dan ook meteen een rechts en een links
  naast.

  Zal Wilders zeggen “Vader vergeef het hun, want zij weten
  niet wat ze doen!

  Kopje thee Job?

  Like

 2. “verschil van mening mag nooit…..” dat moet je maar eens an de groot mufti vertellen!
  We tellen 77 doden.
  Door een krankzinnige-zo wordt gezegd.
  De islam vermoord er per dag veel en veel meer–alleen die zitten niet bij elkaar op een eiland.
  In mexico vallen IEDERE dag 80 doden in de drugs oorlog; who cares?

  Het gaat dus kennelijk niet erom, HOEVEEL slachtoffers er vallen; maar WAAR.

  Zelfs met dit onderwerp: wat nou discriminatie over het graf?

  Like

 3. @Allon
  Het probleem gaat verder dan Wilders.

  @PHM
  Ik ben het eens met de stelling van Allon dat een verschil van mening niet met munitie opgelost moet worden. Da’s ook precies wat Wilders zegt dat-ie doet. Inhoudelijk ben ik het niet in alle gevallen met Wilders eens, maar ik vind dat Wilders als politicus moet kunnen zeggen wat-ie zegt en dat-ie daarmee tot nu toe aan de goede kant van het geweld blijft. Hij moet beschermd worden tegen geweld, niet zijn opponenten.

  In het verlengde hiervan kun je zelfs denken dat het binnenboord houden van extremisten als Anders Brevik een matigend effect heeft. Ofwel, Wilders tempert zich door een coalitie met VVD en CDA, en mogelijke extremisten uiten zich minder snel door zich met Wilders te vereenzelvigen. Maar omdat het tevens voor onrust en verhoogd bewustzijn in de eendenvijver zorgt zien de politieke tegenstanders van Wilders dat anders.

  Het valt te bezien dat wat geldt voor de Zweedse sociaal-democratie ook geldt voor de Noorse sociaal-democratie. Waarbij overigens niet de sociaal-democratie zelf het onderscheidende aspect hoeft te zijn, maar de alleenmacht van een bepaalde partij gedurende lange tijd. Da’s ongezond en ongewenst.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/06/27/wikileaks-zet-eendenvijver-zweden-op-scherp/

  Dat Mexicaanse bendes of islamitische terroristen geweld gebruiken wast de eigen fouten niet schoon. Maar het is waar dat er in de publiciteit een wetmatigheid bestaat die zegt dat de eigen doden zwaarder tellen.

  Like

 4. Toen er 20 doden waren in DE met de EHEC bacterie, stonden hier de kranten vol.
  Nu er 29 doden zijn in Rotterdam met de ziekenhuisbacterie, wordt dat doodgezwegen..

  dus helemaal gaat eigen lijken wegen zwaarder niet op…..

  Like

 5. @PHM
  Bij de uitbraak van de EHEC speelde mee dat de bron niet getraceerd kon worden. Bij mijn weten worden de problemen in het Rotterdamse Maaslandziekenhuis niet doodgezwegen. Maar verscherpt toezicht zou gewenst zijn.

  Like

 6. (Centrum)rechts is aan de macht binnen de EU-lidstaten, met uitzondering van Griekenland, Spanje en Portugal. En Ierland (?) Zo niet in Noorwegen, al decennia niet.
  De driehoek Berlusconi, Merkel Sarkozy, zijdelings Brown, zijn gezichtsbepalend. Dat drukt een onmiskenbaar stempel op Europa.
  Zou Breitvik deze slachtpartij niet aangericht hebben indien de PVV onder aanvoering van Wilders niet zo’n internationaal in het oog lopende, brede aanhang in de Nederlandse samenleving heeft?
  Breitvik begon vier jaar geleden aan z’n manifest, daar ging een periode aan vooraf.
  De gehele ‘verrechtsing’ van Europa moet hem gesterkt hebben in zijn opvattingen.

  Like

 7. Nee, de islamitisering in europa heeft hem versterkt; hij zocht daar schuldigen voor in links.

  Maar rechts heeft daar totaal niets mee te maken.
  Rechts bestaat ook, omdat links grote delen van de samenleving volledig negeerde en buiten spel zette.

  Er zijn twee dingen die een staat nooit mag doen/toestaan; onder geen enkel beding.
  –nodeloos ontstaan van armoede
  –land betrekken in oorlog

  Armoede is niet nodig in NL; links interesseert het geen moer, integendeel zelfs
  We zitten in twee oorlogen, waar we niks verloren hebben en die handen vol geld kosten.

  Zie england; leuk voorbeeld van islamisering; daar willen ze de sharia invoeren.
  Ik ben tegen geweld; maar gericht geweld zal waarschijnelijk nodig zijn als de overheid langer achterwege blijft met regelgeving .Er is na 50 jaar nog geen fatsoenlijke regelgeving.

  Die er is is een belediging voor nederlanders; immers, criminele illegale buitenlanders hebben voorkeur tov nederlanders bij bv woning toewijzing (pardon regeling)

  Like

 8. Wil je extreem rechts zien? Dan moet je in het oostblok zijn, waar hitler nog vereerd wordt en waar budapest judapest wordt genoemd.Polen Tjechie Hongarije roemenie bulgarije

  Like

 9. Misschien moet er eens een lijst gemaakt worden van alle misstanden, die de politiek al jaren genegeerd heeft.
  Het toewijzingsbeleid voor woningen, waar grote groepen al jaren wachten maar wel aan elke nieuwe mede-Nederlander binnen 3 maanden na verblijfsstatus wordt toegewezen. Hier heeft het beleid een discriminatoir karakter.
  Alle basis soc.dienst uitkeringsgerechtigden hebben minder inkomen, dan de asielgerechtigden die gratis onderdak voeding, zorg en ook nog een wekelijkse toelage en neven subsidies ontvangen.

  De asielprocedures die kapitalen kosten, waar uiteindelijk de advocatuur wel bij vaart. Maar ook de gehele asiel- industrie.

  Dat is allemaal nog te overzien, zal ook op de lange – lange duur de vruchten afwerpen.

  Maar er is nog iets anders, nl. de co- adhesie, die niet meer ontwikkeld wordt en verdwijnt. Mensen vervreemden van elkaar in de zogenaamde oudere volkswijken, waar uiteindelijk de meeste sociale woningen staan. De buren verstaan je niet, trekken zich terug in hun eigen cultuur en religieuze levenswijze.

  Kinderen die ’s avonds laat om 22.00 nog op straat lopen, als keizertjes en prinsjes zijn opgevoed en zich ook zo gedragen. Daar komt ook nog bij dat internet, computer en spelletjes het slimmere kind van de straat houdt, waardoor er niet meer op alle niveaux gecommuniceerd wordt.

  Maar ook het streven is de meeste mensen ontnomen, in Nederland vliegen immers de gebraden haantjes je bek in.
  Wie niets presteert, krijg evenveel als de mens die dit wel doet. Dus waarom zou je?

  Like

 10. Vertel mij wat.Ik moet vanaf augustus een AOW krijgen.Eentje met korting, want ik was zo vrij door de werkloosheid over de grens te gaan werken een paar jaar.
  Nou sta ik ingeschreven voor woning
  Die krjg ik niet–te laag inkomen
  Vraag aanvullende bijstand
  krijg ik niet geen adres in NL
  Vraag woning
  krijg ik niet te laag inkomen
  Daarnaast gaan 27000 criminel;e meest oostblokker voor.
  an je je voorstellen dat ik gruwelijk de smoor in heb?

  En idd, ik heb overwogen en doe dat nog wel eens om me bij een vluchtelingen centrum te melden en te pretenderen vluichteling te zijn.

  Like

 11. Dan: kijk eens naar daklozen
  Ga eens door het centrum, door het park.Je telt enminste 300–400 daklozen die op straat wonen.
  Maar bij de soos staan er officieel maar 25
  Simpel.Die moeten een postadres hebben bij bv leger des heils.
  Daar moeten ze door een soort van ballotrage commissie.
  krijgen ze geen geaccepteerd postadres, en slapen ze niet op een bepaald adres–met veel te weinig plaats- geen (gekorte) uitkering van 777.
  Maar ook wat anders.
  Dan staan ze niet in de basis administratie; zie uitspraak minister maandje terug
  Dan krijgen ze als ze 65 zijn ook korting op AOW.
  Kunnen ze wel aanvullende bijstand krijgen, maar dan moeten ze een adres hebben
  kip-ei-kip-ei-kip-ei
  Die op straat wonen zijn 3 groepen
  ex psychiatrische patienten
  junks en alcoholisten
  economische redenen, bv na een scheiding, of ruzie met de soos., schulden.
  maar wel nederlanders.
  en die mogen verrekken
  Voor moslims die onze schepen beroven en zeelui gijzelen en voedseltransporten naar andere afrikaanse landen stelen wordt gebedeld.

  Like

 12. Of ik zo’n figuur als Breivik begrijp? Natuurlijk!
  Er zijn er zoveel in NL die terecht wraak willen nemen op de samenleving.
  Moet je daarvoor krankzinnig zijn?
  Nee, maar een winter op straat helpt!

  Like

 13. Kijk vergelijk mijn sitauatie eens met een gevangene.’Die krijgt eerste klas medische hulp, alle behandelingen, medicijnen, warm onderdak, tv op kamer, goede kleding goed eten.
  Dat is nou precies wat ik NIET krijg

  Maar ik heb een creatieve oplossing gevonden.
  Ik wacht september/october nog even af.
  daarna ga ik iedere dag een klinker door een thermopane ruit van de gemeente flikkeren.
  net zo lang tot dat ik in de bak kom, of een woning krijg; wat eerst komt
  laten we zeggen een ruit-met plaatsingskosten van 500 euro.
  Dat moet kunnen.
  is een redelijke oplossing; denk dat ik binnen een week een woningaanbod heb.

  Like

 14. In ieder geval een impuls voor de werkgelegenheid van de lokale glaszetterij.

  Like

 15. En daarbij stong George stil; helaas moest hij toegeven dat in dit land dat verworden is tot MC landje, autochtonen beroerder worden behandeld dan criminele illegale allochtonen, die vaak groot eigen huis en land hebben in thuisland.

  Like

 16. @VSp
  Breivik roept allerlei bronnen aan die bronnen aanroepen. Ofwel, hij staat op de schouders van anderen en verzamelt wat hij relevant acht. In die aandacht vangt-ie ook Wilders. Hij bewondert zelfs de organisatie van Al Qaida. Zijn opsomming is die van iemand die ergens de klok heeft horen luiden.

  @PHM
  Onrecht of zich tekort gedaan voelen kan geen rechtvaardiging voor geweld tegen mensen zijn. Anders Breivik had in Noorwegen alle kansen om zich te ontwikkelen. Als iedereen die wraak wil nemen die wraak ook mag nemen dan wordt het een chaos. Breivik had andere middelen moeten vinden voor zijn ongenoegen.

  Ik heb hier herhaaldelijk mijn misnoegen geuit over het functioneren van het openbaar bestuur en de politieke partijen. Laatstgenoemden zie ik als een aparte kaste die zich afschermen en de burger bewust op afstand houden. Ofwel, met de huidige Nederlandse politiek heb ik het helemaal gehad. Maar ondanks dat is Nederland een welvarend land dat goed georganiseerd is en redelijk soepel loopt. Een kwade geest kan het als afkopen zien. Maar alle randverschijnselen die daar bij horen en ik zeker zie zijn voor mij niet de hoofdzaak. Ook niet in mijn nadenken en emoties erover.

  Like

 17. Mag zijn, maar hoe dn ook: deze winter ben ik onder dak,
  Dat kan goedkoop (woningaanbod) of duur.maakt mij weinig uit.

  Like

 18. Wat jammer dat er geen neutrale beschouwer zoals George is op de Staatstv, de Staatsradio en de rest van de MSM. De enige die dicht bij komt is wellicht Martin Sommer.

  Like

 19. Er bestaat geen neutraliteit.Noch in wetenschap, noch in opinie, noch in poliiek.

  Like

 20. @ P.H.M van de Kletersteeg.

  Zelfs de Overheid presteert het om alle Surinamers die tot 1975 Nederlandse onderdanen waren te korten op hun A.O.W. uitkering. Schandalig. Voor alle gastarbeiders geldt de 2% regeling per jaar, die aangevuld wordt door de Soc. Dienst. Dus zullen zij die aanvulling verliezen, wanneer zij zich terugtrekken in land van herkomst. Maar wat niet ingehouden werd/wordt zijn de P.G.B. die ze meenemen.

  De verhalen die ik hoor van medewerkers zijn soms onbegrijpelijk. Subsidies die worden verleend, waar de autochtoon nooit voor n aanmerking komt.

  Voorbeeld: Allo. vrouw krijg subsidie voor haar en haar drie kinderen, voor sport / school & atributen / spel / OVkaart / fietsen / K.B . Recht op voedsel- en kledingbank.
  Toezichthouder, huishoudelijke hulp, manager. Familie gaat gezellige 4 weken naar land van herkomst op kosten van……

  Er over schrijven is geen kwestie van jaloezie, maar van discriminatie van anderen in gelijke positie.

  Like

 21. Voor nederlanders omgekeerd.Als je in buitenland hebt gewerkt, wordt je 2% per jaar gekort.
  Maar nu ook als je bent uitgeschreven uit de basisadministratie van de gemeente.
  eerst was het houden van een postadres genoeg, maar er zijn veel postadressen geschrapt.

  Het onredelijke ervan is, dat ik werkte in DE/Belgie omdat er in NL geen werk was.Dus ik bespaarde uitkering.
  En omdat ik geen woning heb–de gemeente blijft in gebreke, wordt het niet aangevuld.
  Nou moet ik nog afwachten hoeveel enzo, want ik heb er nog geen beschikking van gekregen, maar toch

  net zoals mensen op straat.
  Er is in groningen voor een pakweg 40 slaapgelegenheid, maar er zijn er–als ik goed schat rondom de 4–600.
  Officieel 25.
  De rest wordt genaaid; krijgt geen uitkering.
  Welkom in NL

  Ik hou het op wachten tot eind oktober; dan iedere dag een ruit van min.500 euro; heb ik of zo een huis of onderdak voor de winter.

  Like

 22. Ja, er wordt zeker gediscrimineerd. Dat op zich is schandalig.
  Weet je, als je veel in het buitenland bent geweest en of gewerkt hebt,
  dan kijk je met een heel andere blik naar het conservatieve Nederland.
  In de V.S. moet iedereen werken voor geld, daar bestaat GRATIS niet.
  Voor niets gaat de zon op, daar blijft het bij.

  Nederland heeft geen eigen hart noch cultuur, alleen een verwrongen EGO.
  Hoelang heeft het niet geduurd voor de moderne muziek in het Nederlands
  gezongen werd. Je moet vooral ernstig bescheiden zijn, nog liever moet je
  onder het karpet kruipen. Je moet een nul zijn, dan pas je precies in de
  cultuur. De ongeveer cultuur. Maar het ophemelen van anderen, daar is
  men zo verschrikkelijk goed in.

  Nederland heeft geen karakter, wel een verschrikkelijk dom EGO.
  Daarom wil met ook het liefst Wilders demoniseren, kapot maken zoals
  het Pim Fortuijn overkomen is.

  Het enig wat redelijk is, is dat verkeerstechnisch > rechts voorrang heeft.

  Like

 23. @Kletersteeg, dat hoef je niet te doen. Die ruit ingooien, bedoel ik.
  Je belt het bureau en zegt dat je een agent gaat molesteren. Dan
  zijn zij nog sneller dan het geluid, terplaatse zijn en zullen je voor
  kopje thee met Cohen meenemen.

  Like

 24. @Amberling
  Dank. Nou, gelukkig zijn er naast alle onverstandige en simpele zielen ook veel verstandige mensen in Nederland. Ze doen lekker hun eigen ding.

  @Paso
  Zou Nederland nou echt geen eigen hart, karakter noch cultuur hebben? Misschien volgens sommigen een aan de verkeerde kant kloppend hart, een verwrongen karakter of een lauwe cultuur, maar Nederland is onmiskenbaar Nederland. Op allerlei terreinen, vlieg maar eens aan het eind van de middag over het opgeruimde land met strijklicht dat lijkt op een schilderij van Mondriaan. Die identiteit bestaat en mogelijk kunnen buitenstaanders die verkeerd gesouffleerd worden die niet eenvoudigweg vinden.

  Het verschil met andere landen is in mijn ogen groot. In het negatieve en het positieve. Vraag is of we gelukkig zijn met dat verschil of juist nog meer willen zijn als andere landen. Ik voel me tamelijk senang met de Nederlandse identiteit. Inclusief onze mooie, plooibare taal. Ook waar het integratie betreft. Dan zie ik in Nederland een goede middenweg van bespreekbaarheid tussen het Scandinavisch nationalisme en ontkennen van verschillen en de Zuid-Europese gemakzucht en het gebrek aan regelgeving.

  Like

 25. PGB zpuden met 10 gedeeld moeten worden; de kosten zijn aldaar ook maar 10% van NLHetzelfde geld voor nu nog dubbele kinderbijslag vaak voor niet bestaande koters.
  Ze hebben egypte onderzocht; dus nederlanders van egyptische nationaliteit die kindertoeslag kregen.In 92% van de gevallen frauduleus.
  Ben benieuwd naar de resultaten van turkije en Marokko

  Like

 26. @George Knight

  Dat Nederland herkenbaar is, ja dat is the Great Canyon ook als ik daar over heen vlieg ( het vliegtuig natuurlijk). Er zijn heel wat dingen, die je nergens ter wereld terug zult vinden, maar wel in Nederland zijn. De goede maar ook de slechte dingen.

  Volgens mij is Nederland wel behept met een calvinistische inslag. Maar schamen zij zich voor hun eigen cultuur, het mag nooit te veel, te mooi, te groot etc zijn. Het moet allemaal binnen een beperkt kader passen.

  Kijk eens naar Nicolas Sarkozy, politiek gezien staat hij er wel. Klein van stuk, maar dat beperkt hem niet in daadkracht.

  Sleep daar die malloot eens bij die Pim Fortuijn inmaakte, zoals GroenLinks (insect mag niet meer gezegd worden dus noem ik het maar even anders roze varkentje) Paul Rosenmöller en Adrianus Petrus Wilhelmus (Ad) Melkert en hinkelend been Marcel van Dam.

  Dat vind ik een zeer merkwaardige eigenschap, je eigen mensen afbranden. Mocht men denken dat je hierdoor het individuatie proces van de mens bevordert, dan heeft men nog een zeer lange weg te gaan.

  Het lijkt er meer op naar boven likken en naar beneden trappen.

  Like

 27. @Paso
  Mij best om de bewijsvoering te ondersteunen met filmpjes. Maar wel in een kader. Niet zonder meer. Da’s naar mijn idee te ongeleid.

  De Great Canyon is ook karakteristiek en onmiskenbaar VS. Zoals Monument Valley waar vele Westerns van John Ford zijn opgenomen. Eigenlijk heeft alleen Alfred Hitchcock het Nederlandse landschap gebruikt in zijn Foreign Correspondent uit 1940. Dan zie je de eigenheid van de polder en de molen. Hoewel in bordkarton.
  http://www.imdb.com/title/tt0032484/

  Schamen Nederlanders zich voor hun eigen cultuur? Het zou kunnen, maar waarom? Nederland heeft een rijke geschiedenis. Het idee dat het nooit te groot en te mooi mag zijn komt terug in de architectuur die van burgerlijke snit is. De paleiscultuur van de royale gebaren is in Nederland buiten de orde geplaatst. De dominantie van de kleinere burgers is leidend en standaard geworden. Hoewel het als dubbele bodem gebruikt wordt om andere cultuuruitingen in te verpakken. Maar die schijnheiligheid van een ooit in de kern religieus Nederland is ook typisch Nederlands. De dominee en de koopman die in achterkamertjes ethiek en commercie verenigen. Da’s Nederland.

  Voor wie de signalen herkent is Nederland een verdeelde samenleving met grote sociale en maatschappelijke verschillen. Maar juist door het ontbreken van de paleiscultuur worden die verschillen aan het oog onttrokken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.