Politie kijkt de kat uit de boom

Update 17 juli 2013: Een posting van exact twee jaar geleden. Hoe actueel en relevant is het nog? 

De stand van de beschaving van een samenleving valt af te meten aan bescherming van en respect voor de zwakkeren en kwetsbaren. Zoals hoogbejaarden, geestelijk gehandicapten, kinderen, chronisch zieken, minderheden en andersdenkenden. En ambulancebroeders, kleine winkeliers, leraren, brandweerlui en politieagenten die gehinderd worden in de uitoefening van hun beroep.

Groeperingen met een zekere omvang, politieke en maatschappelijke steun en een goede organisatie kunnen voor zichzelf opkomen. Ze hebben geen bescherming nodig. Dat voor zichzelf opkomen is juist de punt op de i van hun emancipatie. Risico is dat ze afhankelijk worden van woordvoerders of overheidsprogramma’s die te lang voortgezet worden.

Marthijn Uittenbogaard van pedofielenvereniging Martijn vraagt aan premier Rutte bescherming. Naar eigen zeggen wordt-ie in zijn woning te Hengelo bedreigd, onvoldoende beschermd door de politie en kan de burgemeester niet voor goede beveiliging zorgen. Bij hem is een raam met een baksteen ingegooid, zijn ramen met roze verf besmeurd en kreeg-ie een klap in zijn gezicht. Daarvan heeft-ie aangifte gedaan.

In Nijmegen voelt juwelier Jos Kamerbeek zich onbeschermd door de politie. Hij is acht keer overvallen door jeugdige Antillianen en Marokkanen, zo zegt-ie, en heeft daarbij een gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen. Hij zit nu in een rolstoel. Zijn besluit om jeugdige Antillianen en Marokkanen de toegang tot zijn zaak te ontzeggen heeft weer tot reacties geleid. Overigens huurde hij zelf al voor bepaalde uren beveiliging in.

Zo erodeert het gezag. Sinds de politie in Nederland is gesociologiseerd straalt het weinig gezag uit. Agenten dreigen fitnesstesten niet te halen. Achtervolgingen op straat verliezen ze. Oplossingspercentages zijn laag, het management middelmatig en de doelmatigheid staat onder druk. Maar het geweldsmonopolie vraagt om trefzeker en zelfverzekerd optreden door de politie. Dat staat los van de herindeling van politieregios.

Handhaven van de orde gaat in Hengelo of Nijmegen niet vanzelf. Vraag is of de politie zich voldoende inspant om Uittenbogaard of Kamerbeek  te beschermen. Gevaar bestaat dat in een land waar de politie dat nalaat burgers het recht in eigen hand nemen. Daarom moet de politie op de schop en zich voortaan uitsluitend richten op het handhaven van de orde.

Foto: Verkeersactie politie controleert langzaam verkeer, Vijzelstraat hoek Herengracht, Amsterdam, maart 1948 C IISG

6 gedachten over “Politie kijkt de kat uit de boom

 1. Deze visie op hoe samenlevingen in morele zin beoordeeld moeten worden spreekt mij aan.
  Churchill was van mening dat de hogere beschaving de superieure wapens had, Gallipoli toonde aan dat de Duitse kanonnen superieur waren ten opzichte van het Britse scheepsgeschut.
  Wie het volgende boek heeft gelezen Kai S. Schreyber (Hrsg.), ´Warum wir ADOLF HITLER wählten, Jungwähler von 1933/38 berichten’, 2001 Kiel moet op grond van de definitie van de schrijver van dit blog tot de conclusie komen dat Hitler’s samenleving van hoger niveau was dan die van Churchill.
  Het boek beschrijft hoe in de tachtiger jaren nog levende Duitsers aankeken tegen de periode 1933 1938 toen zij op Hitler stemden.
  Sociale maatregelen waren de hoofdreden voor hun stemgedrag.
  Ik vrees dat de blogschrijver zal schrikken van de conclusie.
  Wat betreft de Nederlandse politie, ik denk dat een samenleving hoog staat waar de burgers niet bang zijn voor die politie.
  Dat die politie z’n gezag wel eens wat meer zou moeten laten gelden, helemaal eens.

  Like

 2. @Pietjepek
  Ik pleit voor een tweedeling waarbij degenen die voor zichzelf kunnen opkomen niet door de overheid gepamperd worden. En beroepsgroepen die onder vuur liggen zonder terughoudendheid door de overheid beschermd worden. Ofwel, ik ben voor een accentverschuiving van de inzet door de overheid, niet voor meer moralisme. Anders gezegd, het handhaven van de orde is geen sociaal beleid, maar gewoon het handhaven van de orde. Als het moet met harde hand. Maar vooral consequent en vakkundig.

  Of dat voorstel voor een accentverschuiving overeenkomt met de Duitse en Engelse maatschappij van de jaren ’30 (vdve) betwijfel ik. In elk geval zie ik de overeenkomst niet. En als er al een vergelijking te maken valt dan is-ie juist omgekeerd. In het loskoppelen van sociale maatregelen en uitoefening van het gezag, kortom professionalisering en depolitisering van de politie hel ik naar mijn idee meer over tot het Engelse dan het Duitse standpunt van die jaren.

  Gallipoli en het gebruik en belang van Duitse wapens is een forum voor tegengestelde opinies. De feiten zijn niet duidelijk. De Turken hadden ook Franse en Engelse wapens. De mislukking van de Geallieerde operatie lijkt geen direct gevolg van een slechtere bewapening.
  http://1914-1918.invisionzone.com/forums/index.php?showtopic=40505

  Like

 3. ‘Entartung’ keren, vraagt om meer dan alléén de uitvoerende macht op de schop te nemen.

  Like

 4. Afgelopen week heb ik een brief gestuurd aan de burgemeester, inclusief een lange lijst incidenten van geweld aan ons adres. We hebben inmiddels een andere burgemeester. Binnen een week krijgen we een reactie is ons beloofd. De precieze inhoud van de brief kan ik helaas niet melden omdat ik dan zwakheden prijsgeef; zwakheden die hopelijk eens opgelost gaan worden.

  De lijst van incidenten hou ik online bij, deze is enorm en schandalig lang. Helemaal als je bedenkt dat we tot nu toe weinig beveiliging hebben gehad behalve soms langsrijdende politiewagens… Een stenengooier gaat wel een blokje om mocht hij al zo’n wagen toevallig aantreffen op de sporadische momenten dat ze een extra oogje in het zeil houden.

  Als je wilt en een mailadres geeft kan ik je onze (mij en mijn vriend) brief doen toekomen inclusief de reactie van de gemeente tot nu toe. Maar deze niet publiceren.

  Waslijst: http://www.seksencyclopedie.nl/columns/ca/Bedreigingen.html

  Like

 5. @Marthijn
  Tragische lijst. Hopelijk kan de nieuwe burgemeester beter jullie veiligheid garanderen. Een en ander is ook een kwestie van voorlichting over wat de rechtsstaat inhoudt.

  Like

 6. Pingback: Burgerschap betekent ook opkomen voor pedofilie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.