George Knight

Debat tussen links en rechts

Johanna en George over religie en islam 1

leave a comment »

In de zomerprogrammering wordt in afleveringen een discussie over religie en islam, over voor- en nadelen van integratie ongewijzigd herplaatst. Het verscheen eerder in oktober 2010 op het VK-Blog. Wanneer de actualiteit dat vraagt wordt de reeks onderbroken voor actuele stukken. Reageren graag, maar reacties die te ver afdwalen worden verwijderd. 

Met Johanna Nouri discussieerde ik in 2010 op haar blog Levantijnse berichten; de wereld anders belicht over religie en islam. Overigens geen tegenstelling. Het was onze nieuwsgierigheid die telkens weer nieuwe aspecten aanboorde. Het werd een spannende discussie tussen twee verschillende wereldbeelden. In 13 afleveringen wordt het herplaatst waarna een 14de slotdeel volgt. 

Tekst Johanna: Het is de vraag die ik ook wel eens gesteld heb, en die ten onrechte wordt verward met steun. Het is ook een van de vragen die Jaka Karyana al een jaar bezig houdt. ‘Wat bracht hem hier toe?’ ‘Wat als ik er geweest was?’

Op 17 juli 2009 liep een jongen van 18 jaar de lobby binnen van het JW Marriot hotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta en blies zichzelf op. Naast Dani vonden vijf mensen de dood, velen raakten gewond. De Indonesische politie stelde al snel vast dat de dader Dani Dwi Permana was, een jongere zonder strafblad, die geen geschiedenis van geweld had.

De vraag wat Dani dreef om zo’n daad te verrichten, hield de oudere broer van Dani, Jaka Karyana, bezig. Een jaar na de aanslag ging hij op zoek naar antwoorden. De filmmakers Lynn Lee en James Leong volgden Jaka op zijn emotionele zoektocht om uit te vinden hoe zijn broer getransformeerd was in een suicide bomber. Meer informatie over hun beweegredenen is te lezen op Al Jazeera, dat de documentaire uitzond.

George: Het is een open deur, maar de sleutel ligt in goed onderwijs. Mensen moet geleerd worden na te denken, te worden tot autonoom denkende individuen en voor zichzelf op te komen. En dan nog ligt misleiding op de loer.

Het zijn doorgaans gesloten stelsels die pretenderen alle antwoorden op te kunnen lossen die kwetsbare burgers aanspreken en hun autonomie onthouden. Dit vormt een risico voor ontplooiing en ontwikkeling.

Als dat in een land gebeurt met gebrekkige culturele, economische, educatieve, wetenschappelijke en sociale ontwikkeling, dan wordt dat wat een tegenkracht zou kunnen vormen juist het excuus voor het gesloten stelsel.

Ik onthoud me van een uitspraak over de waarde van religie of levensovertuiging. Ze zijn er in allerlei soorten en smaken. Ze vallen door de mand als ze burgers gevangen houden en ondergeschikt maken aan hun machtsuitoefening en doel.

De remedie? Voor het ontwikkelde Nederland lijkt het een eitje. Onderwijs, maatschappijleer en voorlichting. Dat ook hier religies hun taboes op leerlingen overdragen zodat openheid praktisch onmogelijk wordt maakt pessimistisch.

Johanna: Goed onderwijs, en welllicht veel meer nog: geen armoede en uitzichtloosheid, iets te verliezen hebben. Desalniettemin zijn er ook in het westen mensen die terroristische aanslagen plegen, en vaak betreft dat mensen die juist wel hoog opgeleid zijn. Goed onderwijs is dus belangrijk, maar niet voldoende kennelijk.

Omgekeerd worden de meeste mensen die geen goed onderwijs genoten hebben geen terrorist. Het lijkt er op dat onderwijs dus kennelijk niet van doorslaggevende betekenis is. Ik zie in deze documentaire bijvoorbeeld twee broers, waarvan ik aanneem dat hun omstandigheden vergelijkbaar zijn. De ene wordt terrorist, de andere niet.

Je eindigt met een verwijzing naar religie. Maar ook religie is niet verklarend. De meeste terroristen in het westen zijn helemaal niet geïnspireerd door religie. Toch plegen zij aanslagen. Religie de schuld geven lijkt me dan ook wel erg kort door de bocht.

Ik ben dan ook meer geïnteresseerd in hoe het werkt op individueel niveau. En wellicht dat religie of onderwijs dan een rol spelen, maar wellicht veel meer nog diepingrijpende gebeurtenissen in het leven van die persoon.

Foto: La mezquita de Córdoba, Spanje, 1996

Written by George Knight

10 juli 2011 bij 09:31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: