Bankensector prijst zich uit de markt

De gemiddelde beloning voor de bestuurders van Europese en Amerikaanse banken is het afgelopen jaar met 36% gestegen tot gemiddeld $ 9,7 mln. Dat blijkt uit onderzoek door de Financial Times. Volgens het FD stegen de opbrengsten slechts met 2,9%. Banken hebben zich groot gemaakt zodat ze niet om kunnen vallen. Banken speculeren op moral hazard en rekenen erop dat overheden hun val niet laten gebeuren.

Hoewel het tempo van de stijgingen lager is dan voor de crisis gaan beeldbepalende banken weer op de oude voet verder. Omdat Wall Street het voorbeeld geeft sijpelt de beloningsstructuur door naar andere bankiers die hun prestige aan bonussen lijken te moeten ontlenen. De inktvlek levert vette cheques op.

Banken zijn private ondernemingen die hun eigen beloningen mogen bepalen. Maar omdat het stelsel van beloningen bovenmatige risico’s oplevert voor anderen heeft dat maatschappelijk gevolgen. Ondanks de ontwikkeling dat vele banken de vaste beloningen hebben verhoogd en de bonussen hebben verlaagd. Maar perverse prikkels bestaan nog steeds.

Het Zweedse Handelsbanken is een bank die aantoont dat het anders kan. Een bonus wordt pas gegeven bij het pensioen en is voor directeuren hetzelfde als voor de schoonmakers. Dat loopt voor degenen die alle jaren in dienst waren op tot zo’n 800.000 euro. Daarnaast loopt de bank minder risico door minder uit te lenen, bouwt het geen luxe kantoren en biedt het geen ondoorzichtige producten aan.

Handelsbanken biedt naast de Triodos Bank een duurzame en ethische manier van bankieren. Handelsbanken valt niet onder het Nederlandse, maar het Zweedse garantiestelsel zodat men moet opletten onder welke voorwaarden men geld wegzet. In Nederland zou de ABN dat eigendom van de overheid is door het parlement gedwongen kunnen worden dezelfde ethische en duurzame weg in te slaan.

Handelsbanken is buiten Zweden een kleine bank en kan daarom weinig verschil maken. In Nederland heeft het slechts 10 vestigingen. Toch kan het de onvrede van klanten met de bankensector kanaliseren. Ze willen een alternatief voor banken die kwantiteit voor kwaliteit zetten en klanten medeplichtig maken aan hun casinospel. Banken hebben de laatste jaren de belastingbetalers miljarden gekost.

Door het wanbeleid van de banken moet er nu op cultuur, defensie en zorg bezuinigd worden. De Griekse crisis is in de kern een bankencrisis. Maar banken lobbyen om de gevolgen van hun ondernemersrisico te ontlopen. Opnieuw laten ze de belastingbetalers opdraaien voor de schulden en strijken tegelijkertijd bonussen op. Het is onbegrijpelijk dat overheden zo aarzelend en traag optreden en het laten gebeuren.

Foto: State Capitol Bank, Oklahoma City door Robert Roloff. Credits: Julius Shulman, 1963

Advertentie

11 gedachten over “Bankensector prijst zich uit de markt

 1. Dit is totaal off topic maar my God waar haal je die prachtige foto’s toch steeds vandaan. Ik geniet er in ieder geval met volle teugen van. Zit er soms een paar minuten naar te staren (en ik ben dan ook nog eens een cultuur barbaar).

  Like

 2. Ik ben niet zo thuis in de bancaire wereld maar volgens mij doet de RABO bank in Nederland het nog eens niet zo slecht.

  Like

 3. @Amberling
  Leuk dat je de keuze van de foto’s waardeert. Ik besteed er naar verhouding veel aandacht aan. Ik probeer met de plaatsing ervan meer te zeggen dan een onderstreping van de tekst. Welnu, vorig jaar was ik op Julius Shulman gestuit die ik niet kende en befaamd bleek te zijn als architectuurfotograaf. Op mijn andere blog GeorgeKnightKort plaatste ik vorige week nog de intrigerende foto van een Mobil Oil Tankstation.
  https://georgeknightkort.wordpress.com/2011/06/11/come-rain-or-come-shine/

  Na enig zoeken vertelde de foto van de State Capitol Bank in Oklahoma City precies wat ik zocht. Namelijk, een bankensector die als een alien op aarde denkt te zijn geland en zich vervreemdend en a-sociaal gedraagt. Hoewel Julius Shulman in 1963 deze associatie natuurlijk niet opgezocht zal hebben. Toen waren banken nog midden in de maatschappij geworteld. Toch was de bouw van dit type imponerende en zich van de wereld afkerende bankgebouwen een eerste stap op weg naar de vervreemding en de bankencrisis van nu. Daarom is de foto ook in historisch opzicht belangrijk. Het pad ligt klaar.

  De Rabobank is een coöperatie en niet beursgenoteerd. Het kent daarom niet de hete adem van de aandeelhouders in de nek. Het heeft een uitmuntende rating. Toch volgt het op afstand de andere banken omdat het op dezelfde markt opereert. En Rabo-topman Piet Moerland vangt ook 1.650.000 euro aan beloning. Is dat een perverse prikkel en aanvaardbaar? In elk geval is de Rabobank geen duurzame of ethische bank.
  http://topsalaris.volkskrant.nl/data.php
  http://www.febea.org/home.php

  Like

 4. Volgens een ingewijde is ASN het enige fatsoenlijke alternatief in Nederland. Overigens is overstappen naar een andere bank (met behoud van bankrekening nummer) door de banken bewust niet gemakkelijk gemaakt. De telecom toezichthouder heeft het wat dat betreft beter geregeld. Ik ben overgestapt met een rekening en er volgen er meer.

  Like

 5. Pingback: Oprichting NewB: Bank Back To Basics | George Knight

 6. Pingback: Bank in oprichting Financiële Coöperatie zoekt startkapitaal | George Knight

 7. Pingback: Bankiers zijn klojo’s. Hoe komen we ooit van deze idioten af? | George Knight

 8. Pingback: Publieksactie Crowdsuing roept banken tot de orde. Over privacy | George Knight

 9. Pingback: Actie ‘IkStapOverVanBank’ stemt tot nadenken. Middenbank gevraagd | George Knight

 10. Pingback: Oprichting NewB: Bank Back To Basics | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.