Diplomatieke opening met Ilyumzhinov

112993-libyan-leader-gaddafi-plays-chess-with-ilyumzhinov-the-president-of-th

Update 3 februari 2015: Voor schakers is de verkiezing van Sepp Blatter voor een mogelijke 5de termijn bij de wereldvoetbalbond FIFA een schok van herkenning. Ook de wereldschaakbond FIDE kent in Kirsan Ilyumzhinov een voorzitter die de laatste jaren met gemak serieuze kandidaten als Bessel Kok, Anatoli Karpov en Garry Kasparov wist te verslaan. Het systeem van one man, one vote maakt kwetsbaar omdat stemmen van kleine landen makkelijk gekocht kunnen worden. Voor bestuurders zelfs een inkomstenbron vormen. Wie Sepp Blatter wil stoppen moet naar de FIDE kijken. Daar is de fraude nog onbeschaamder. En de voorzitter nog megalomaner. Het kiessysteem moet op de helling. Michael van Praag maakt geen kans tegen dat systeem. 

Waarom bezoekt Kirsan Ilyumzhinov kolonel Kadaffi van wie iedereen zegt dat zijn dagen geteld zijn? Ilyumzhinov is president van FIDE, de wereldschaakbond. Na de voetbalbond FIFA in de meeste landen vertegenwoordigd. Formele reden is dat zijn bezoek plaatsvindt in het kader van FIDE’s ‘Jaar van Afrika.’

Kirsan Ilyumzhinov was tot voor kort president van de Russische republiek Kalmukkië, moest weg van Putin en Medvedev en is opgevolgd door Aleksej Maratovich Orlov. FIDE kent het One Man, One Vote principe dat kleine bonden omkoopbaar maakt. Met intimidatie, fraude en handigheid is Ilyumzhinov in 2006 en 2010 herkozen als president van de FIDE. Sepp Blatter van FIFA is subtieler.

Het bezoek past in het diplomatieke spel van de Russen om te bemiddelen. Ambassadeur Mikhail Margelov bezocht de opstandelingen in Benghazi. Ilyumzhinov wordt ingezet vanwege zijn goede contacten die hij opbouwde bij het Wereldkampioenschap 2004 in Tripoli dat Kadaffi een opening naar het Westen gaf. Ilyumzhinov sprak met Mustafa Zaidi, de Libische minister van Buitenlandse zaken.

Of komt Ilyumzhinov een persoonlijke rekening betalen omdat Kadaffi in de problemen zit? Da’s mogelijk, want over de herkomst van Ilyumzhinov’s geld bestaat altijd onduidelijkheid. Toch is het onwaarschijnlijk dat iemand uit de Russische nomenklatura zonder medeweten van president Medvedev naar het politiek gevoelige Libië zou kunnen reizen.

Voor de schaakgemeenschap is dit bezoek een nieuwe schande. Een malloot en anti-democraat haalt telkens om verkeerde redenen het nieuws en beschadigt het schaken. Bijvoorbeeld door de moord op een journaliste, gesjoemel met geld, omkoping en gestuurde verkiezingen of het geloof in buitenaardse wezens. Schaken als internetsport bij uitstek is onder het bewind van Ilyumzhinov gemarginaliseerd.

Foto: Ilyumzhinov kiest zwart voor zijn partij in Gadhafi’s residentie in Tripoli, 12 juni 2011; Libische staatstelevisie

3 gedachten over “Diplomatieke opening met Ilyumzhinov

  1. Pingback: Oliedeal tussen Italië en Rusland in Libië geblokkeerd « George Knight

  2. Pingback: Inval bij voetbalbond FIFA. Komt positie Sepp Blatter in gevaar? | George Knight

  3. Pingback: Ilyumzhinov op Amerikaanse sanctielijst vanwege oliehandel met IS. Pion in de strijd van Putin met Erdogan | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.