Waarom ik blog

Waarom blog ik? Het technisch starten van een blog is een fluitje van een cent. Zeker sinds ik vergroeid ben met mijn iMac. Enkele jaren reageerde ik op het blog van De Volkskrant en startte daar in november 2010 mijn eigen blog. In januari 2011 liet De Volkskrant weten dat het met haar blogs ging stoppen. Dat afstel wordt trouwens steeds uitgesteld. Daarom stapte ik in februari 2011 over naar WordPress.

Toen in mei 2011 WordPress het nieuwe thema Vertigo lanceerde werd ik gegrepen door de vormgeving die gebaseerd is op het werk van Saul Bass. Bekend om zijn openingsfilmpjes voor Hitchcock films. Ik was er al lange tijd naar op zoek. Omdat ik een verschil in reacties had opgemerkt op verschillende soorten stukken, besloot ik tot een splitsing.

Langere politieke, cultuurpolitieke en maatschappelijke stukken plaats ik op GeorgeKnightLang. Da’s dus hier. Kortere stukken over media, film en mythologie plaats ik op GeorgeKnightKort. Daar kan ik mijn interesse, kennis en plezier in de populaire cultuur kwijt. Hoe simpel kan het zijn.

Het moet de zomer van 2006 zijn geweest dat ik op blogs begon te reageren. Aanleiding was Qanagate, een oorlogsincident in Zuid-Libanon. Allerlei regionale media, mondiale persbureau’s en internationale media werden erin getrokken. Media bleken verre van objectief. Mensen vanuit de hele wereld hielpen bij de reconstructie van het incident, dat neerkwam op een Israëlisch 
bombardement en Libanese doden. Een hoop gepuzzel over de volgorde en de echtheid van foto’s aan de hand van lichtinval, mate van opgravingen en de inrichting van het beeld.

Die Engelstalige omgeving was de geboorte van mijn avatar. Een lichte referentie naar mijn Nederlandse naam. Overigens bewees het eureferendum-blog haar gelijk door haar eigen onderzoek te manipuleren en selectief bij te buigen. Dat staafde me niet zozeer in mijn overtuiging dat wantrouwen geboden is, maar dat burgers naar alle kanten alert moeten blijven. Da’s mijn credo, om het met grote woorden te zeggen.

Misschien was de poets die Richard North van eureferendum me bakte juist dat wat me weerhield van het opstarten van een blog. Kende ik mezelf goed genoeg om anderen geen streken te leveren? Hopelijk hebben mijn vijf jaar rondkijken in de blogosfeer me de ogen geopend. Zoals een auto vervoermiddel en moordwapen is, kan een blog meer zijn dan een burgerjournalistiek medium. Ik ben gewaarschuwd.

De ondertitel van dit blog is Debat tussen links en rechts. Dat klinkt pretentieus. De tweeledigheid is zowel de confrontatie als het tussengebied. Mijn jarenlange ongebonden betrokkenheid met D66 zal er niet vreemd aan zijn. De partij die zich vroeger tussen links en rechts profileerde. Sinds een kleine tien jaar is mijn liefde voor de Democraten trouwens bekoeld.

Mijn horizon is de toekomst van Nederland met zijn mooie taal, geschiedenis, landschappen en cultuur. Hoe kunnen we kansen benutten en het beter doen? Hoe kunnen we een open democratische samenleving voor allen met een publiek debat op niveau realiseren? Zonder onnodig moralisme en oneigenlijke beperkingen.

Mijn geloof in de Nederlandse politiek ben ik volledig kwijt. Katten daarop kan, is even leuk, maar leidt tot niks. Daarom zie ik de oplossing in de bundeling van burgers buiten de politiek om. De juiste vorm en samenwerking daarvoor heb ik nog niet gevonden. Maar het wordt klaargelegd. Daarom blog ik.

Foto: The Bass House, ontworpen door  C. Buff, C. Straub and D. Hensman, 1958

Advertentie

11 gedachten over “Waarom ik blog

 1. @VSp
  Ja, buiten de politiek om. In de zin dat de politiek niet wordt opzijgezet of uitgeschakeld, maar wel dat er een parallelle organisatie naast de politiek ontstaat. Burgerinitiatieven die los van de politiek kunnen functioneren. En gaandeweg de tijd steeds meer taken van de politiek kunnen overnemen die voor de politiek niet essentieel zijn.

  Zeg een nieuw tri-dual systeem met bestuur, controle op het bestuur en burgerinitiatief als onderscheidbare, aparte entiteiten. Waarbij de macht van de politieke partijen geleidelijk wordt teruggebracht.

  Like

 2. Interessant, een out-of-the-box denktank, die politici een spiegel voorhoudt.

  Like

 3. Ik geloof eigenlijk niets meer, sinds ik me vele jaren met geschiedenis bezig houd, en een satellietontvanger heb, die ook niet westers nieuws brengt.
  De westerse media liegen ons systematisch voor, waarbij ik niet eens weet of degenen die die leugens opschrijven zelf in de gaten hebben dat het leugens zijn.
  Misschien weten de loonslaven die bij de media werken niet beter.
  Vervelend is het wel een heel andere kijk op de wereld te hebben, je kunt het er vrijwel met niemand over hebben.
  Bronnen die je citeert worden al op de titel afgewezen, internet werkt mee aan deze gang van zaken, wijsheid bestaat tegenwoordig uit googelarij, de wikipedia wijzen zijn het ergste.
  De bloggerij, ook fora, is wel omschreven als ‘discussion of the deaf’, dat is in overeenstemming met dat praten veel gemakkelijker is dan luisteren, als je praat heb je alleen met je eigen gedachten te maken, als je luistert moet je datgene wat de ander zegt vertalen naar je eigen referentiekaders.
  Hoe dat anders moet weet ik niet, de VS taalkundige Chomsky is van mening dat er in elke samenleving een standaard waarheid is, als die niet in acht genomen wordt is discussie onmogelijk, behalve in een kleine kring van ingewijden.
  Van Rossum doet me hieraan altijd denken, hij brengt zijn afwijkende ideeën, waarmee ik het meestal eens ben, op de manier van een hofnar.
  Diens rol was ook vreselijke waarheden te zeggen op zo’n manier dat het verontachtzaamd kon worden.
  Zoals Shakespeare het zei ‘many a truth is said in a jest’.

  Like

 4. Nog even, wat is tegenwoordig nog links en rechts ?
  Wat betreft D66, Pechtold lijkt me een uitstekende verkoper, maar wat verkoopt hij eigenlijk ?
  En waarom zijn er in de Nederlandse politiek vrijwel geen mensen meer waarvoor ik respect heb ?
  Alleen de namen Van Bommel, Donner en Plasterk schieten me te binnen.
  Wilders is uiteraard een droevig dieptepunt, nog droeviger is dat CDA en VVD deze man legitimiteit hebben gegeven.
  Ook hier ziet van Rossum het vrees ik waarschijnlijk weer goed, zijn mening is dat een Nederlands Historisch Museum dient om de niet bestaande Nederlandse identiteit te verdedigen tegenover immigranten.
  Of die identiteit er niet is vraag ik me overigens af, kort geleden raakte ik op een markt verzeild, het viel me op hoe iedereen daar onbekommerd rondliep, van bijna burka Turkse vrouwen tot ‘Nederlandse’ jonge vrouwen in korte broekjes en een bloesje, ik dacht, als Gekke Geert hier incognito zou zijn zou hij een rolberoerte krijgen.
  Al in de 17e eeuw stonde wij bekend om onze tolerantie, die ging overigens niet verder dan dat de protestanten de baas moesten blijven, maar als daaraan was voldaan maakte men zich verder niet druk.

  Like

 5. Ik heb eigenlijk het tegenovergestelde gevoel.
  Ik krijg steeds meer vertrouwen in het huidige kabinet en vooral in de samenstelling hiervan.
  Er wordt weer gezegd wat er gezegd en vooral gedaan moet worden om het land te regeren en ons niet in de schulden te brengen zoals de Grieken. We hebben een aantal jaren potverteerders aan de stuurknuppel gehad. Kijk maar eens wat er bij in Holland gebeurd is en denk nou niet dat dit de enige instelling is waar de boel is beduveld. Het meeste wordt onder de dekmantel gehouden en het is goed dat er nu mensen zijn aangetreden die hun mond open durven doen. De oude grijze muizen hebben hun zakken vol en laat het daar klaar mee zijn.
  Nu een no accepteer tijdperk graag. En met Geert Wildeers als gedoger ziet dat er heel goed uit.
  Ook een rem op de uitgebreide subsidies voor het breien van geitenwollen sokken wordt volgens mij aan stevige banden gelegd. Het was ook van de gekke waar ons goeie geld aan werd verkwist. Alle zal even een tandje minder moeten. We worden weer netjes op de plaats gezet en daar worden velen nuchter van

  Like

 6. Pingback: Tijdsbeeld van Slim Aarons is niet schraal « George Knight Kort

 7. U heeft geruime tijd geleden eens kritisch gereageerd op een stuk van mij over Heilige Ziekte in Katholiek
  Nieuwsblad. Het ging over homoseksualiteit. Dat bericht staat nog steeds prominent op Google met onjuiste informatie Zo is het niet waar, dat ik mijzelf als normaal beschouw. Er staat ook in, dat er een aanklacht tegen mij is ingediend, maar niet dat die is geseponeerd. Dat berokkent mij aanwijsbaar commerciële schade. Die straf voor het uiten van een incorrecte mening heeft nu lang genoeg geduurd en ik verzoek u minnelijk die vermelding omgaand te verwijderen.
  Ben Hoffschulte

  Like

 8. @Ben Hoffschulte
  Als u meent dar er in een posting feiten niet kloppen, niet volledig worden weergegeven of niet zijn geactualiseerd, dan kunt u in de reactie bij betreffende posting de lezing van uw verhaal geven. Als blijkt dat er pertinente onjuistheden in de posting staan of er nieuwe relevante ontwikkelingen zijn die haaks staan op de strekking van de posting, dan corrigeer ik dat of vul ik het aan. In andere gevallen laat ik de geschiedenis haar werk doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.