Emmo en Karmin

Geschokt ben ik. Goed kende ik beide mannen niet. Ze inspireerden velen en waren een voorbeeld van ruimhartigheid. Ik betreur het auto-ongeluk waarbij Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo gisteren bij Deventer om het leven kwamen. Ze waren de bezielde galeristen van MKGalerie. Gevestigd in Rotterdam en Berlijn. Een groot verlies voor de Nederlandse kunstwereld. 

Ik herinner me nog levendig een aangenaam gesprek dat ik met Emmo afgelopen januari in de trein naar Brussel had. Ik was op weg naar Wiels om Francis Alÿs te zien. Hij op weg naar een opening in een Belgische galerie van een Duitse kunstenares die hij in Nederland vertegenwoordigde. Emmo vond het nodig te gaan. 

Stil werd ik van zijn werklust. Arco Madrid, Miami Art Fair, Rotterdam, Berlijn, Berlijn, Rotterdam. Van beurs naar beurs. Vorige maand nog kort gepraat op het Galerieweekend Berlijn waar-ie aan het inrichten was en Art Amsterdam. Zoals hij met honderden mensen zijn liefde voor kunst en kunstenaars deelde. 

Emmo vertelde dat het reizen erbij hoorde en dat-ie het gewend was. Part of the deal. Dat het hem fataal zou worden was niet voor te stellen. Elk onverwachts sterven is onbegrijpelijk en onrechtvaardig. We moeten er vrede mee hebben. Het is afgesleten om te zeggen dat Emmo en Karmin een leegte nalaten, maar het is zo. De Nederlandse kunstwereld is geschokt.  

Foto: Roofpark van Hans Wilschut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.