Gouwe handel van museumgoudA

Graag stem ik in met voorzitter Siebe Weide van de Nederlandse Museumvereniging (NMV) die constateert dat museumgoudA zich ondergeschikt maakt aan de kunsthandel. In een commentaar noemde ik het gedrag van museumgoudA eerder inhoudelijk kwestieus, politiek onhandig, niet collegiaal en niet professioneel. Weide heeft geen goed woord over voor museumgoudA dat zijn kostbaarste bezit wil laten veilen bij Christie’s in Londen, maar er juridisch mee weg lijkt te kunnen komen. MuseumgoudA loopt het risico zich buiten de museumorde te plaatsen.

Als uiterste middel kan de dreigende verdwijning naar het buitenland van een topstuk van Nederlandse bekendste levende kunstenaar voor de regering reden zijn om het besluit van museumgoudA te ontbinden. Zoals eerder dreigde te gebeuren toen in 1987 minister Brinkman een raadsbesluit van Hilversum wilde schorsen om een werk van Piet Mondriaan te verkopen. Hilversum keerde op haar schreden terug. Vraag is of achter de schermen nu dezelfde druk op gemeente Gouda en museumgoudA kan worden opgebouwd. Hier de tekst van Siebe Weide:

Om de enorme bezuinigingen het hoofd te bieden is museumgoudA voornemens een kostbaar werk van Marlene Dumas te laten veilen. Uit nood, maar ogenschijnlijk in strijd met de Ethische Code voor musea. Aan de commissie om te zien hoe het in dit geval werkelijk zit.

Een treurige zaak, wat de uitkomst ook zal zijn. Een gemeente die zijn kostbaarste museale bezit ziet als een ruilmiddel om de eigen begroting op orde te brengen, is de bijl aan de wortel van het openbaar kunstbezit. Het zet een streep door het vertrouwen dat de overheid kunst voor de toekomst verwerft en bewaart. Het reduceert musea tot opslag van handelswaar.

Sinds begin juni en tot eind november tonen verschillende landen hun beste inzicht in de hedendaagse kunst op de Biënnale van Venetië. Om die statelijke niet-commerciële presentaties hangt onmiskenbaar de lucht van handel. Niet voor niets leggen miljardairs als Abramovich er hun kolossale jachtschepen aan de kade. Hier worden reputaties van kunstenaars gemaakt of gebroken en daarmee hun handelswaarde. Drie dagen later kan die op Art Bazel worden verzilverd. Goed voor de handel, goed voor de kunstenaars.

Venetië laat zien dat de keuzes van door de staat aangestelde curatoren onbedoeld de kunsthandel beïnvloeden. Dat is niet anders voor de keuzes van musea om te verwerven, bewaren, tonen en af te stoten. Zolang zij hun keuzes maar niet door de kunsthandel laten bepalen. Dat is de wereld op z’n kop.

Siebe Weide, 6 juni 2011  

Foto: Rodney Smith

Een gedachte over “Gouwe handel van museumgoudA

  1. Er tekent zich een scheiding der geesten in de museumwereld aan. Kort door de bocht, tussen managers en kunsthistorici, tussen handelaren en ethici. Zo zegt directeur Stanley Bremer van het Rotterdamse Wereldmuseum in de NRC van 6 juni 2011 dat-ie de Afrikaanse collectie wil afstoten en doorgaan als Aziatisch Kunstmuseum. Volgens Bremer is de Ethische Code, de LAMO niet meer houdbaar: De LAMO redeneert vanuit een ethisch perspectief dat niet meer houdbaar is. Wel is het belangrijk dat je zorgvuldig blijft, en per stuk en per beslissing afweegt en beargumenteert waarom je iets afstaat of behoudt. We moeten bedrijfsmatiger denken.

    Als er een grote opschoon-, verkoop- en uitruilactie tussen musea en kunsthandel aankomt, dan wordt onontkoombaar dat de overheid nieuwe normen stelt. In die zin dat de topstukken uit de Collectie Nederland beter beschermd worden. Zeker nu musea in middelgrote gemeenten in het nauw zijn gebracht door bezuinigingen en de kunsthandel als sprinkhanen als eerste zwakkere musea als museumgoudA te grazen neemt.
    http://www.kunstpedia.com/museum/wereld-museum-kapitaliseert-collectie.html#axzz1Oge8vAIu

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.