Glazen plafond in het publieke debat

Met ongenoegen bekijk ik al jaren het publieke debat in Nederland. Wat me niet bevalt wist ik niet precies, maar dat het me niet bevalt weet ik wel. Ik zie geen frisheid, sprankeling en heerlijke dwarsheid. Het is voorspelbaar en defensief. Sinds kort weet ik het. Het zijn kruimels verzuiling die ons door identificatie en groepsvorming de toegang tot de moderne tijd ontzeggen.

Burgemeester Bloomberg van New York verwoordde het vorig jaar zoals geen openbaar bestuurder van Nederland. Hij zegt dat iedereen moet kunnen zeggen wat-ie wil, zonder dat anderen het daarmee eens zijn. Da’s vrijheid van meningsuiting die betekenis krijgt als een opponent ruimhartig aan het woord gelaten wordt.

Zet dat tegenover de politieke, journalistieke en sociale bovenlaag van Nederland die lippendienst bewijst aan de meningsuiting. Het zegt voor te zijn, maar stelt vervolgens zoveel voorwaarden van fatsoen, moraal, religieuze pacificatie, sociale vrede en economisch belang dat een grondrecht betekenisloos wordt. Niet de bekommernis om fatsoen, maar het valse beroep erop valt op.
           


Beperkingen aan de meningsuiting bestaan. Dat betreft aanzetten tot geweld en discriminatie van personen of een groep. Het gaat over een grens als de aangesprokene niet als gelijkwaardige deelnemer kan antwoorden. Na fysieke beschadiging of geestelijke vernedering is dat onmogelijk. Ofwel, beledigen mag, maar het bestaan en de motivatie van anderen in twijfel trekken is ontoelaatbaar.

Waar maak ik me druk over? Het gaat niet om de schijnheiligheid van degenen die vanuit de coulissen hun eigenbelang verdedigen. Of om een weemakende moraliteit van kleinburgerlijke snit. Of om religie die in het publieke debat extra politieke en juridische bescherming geniet. Of om de koninklijke drijfjacht in de bossen.

Het gaat om de democratische orde. Wat inhoudt dat we elkaar binnen spelregels accepteren. Dat is niet onderhandelbaar. Maar democratie is niet voor bange mensen. Het oneigenlijk gebruik van spelegels met het beroep op fatsoen bouwt een vangnet in dat een fuik wordt.

Burgemeester Bloomberg begrijpt beter dan onze spraakmakende gemeente dat een debat noodzakelijk is voor de weerbaarheid van de democratie. Anders vervallen we in autoriteit die vrijheid inperkt. Het oneigenlijke beroep op fatsoen, moraal en beschaving leidt tot zelfcensuur. Tot zwijgen dat haaks staat op het idee van een open, levenskrachtige samenleving.

Het polderland moet in de moderniteit treden. Het glazen plafond van moralisme en beschaving, religiositeit, politieke consensus, sociale vrede en economisch eigenbelang perkte het publieke debat decennialang in omdat het gelijk liep met belangen die doorgaans verborgen bleven.  

Opzet is om de ander weer recht in de ogen te kijken. Ook bij zakelijke onenigheid. Zonder tussenkomst van woordvoerders die verwoorden en verwarren. Die zelfs onze identificatie voor hun rekening willen nemen. Pas als we onszelf zijn kunnen we coalities smeden.

Het is onze burgerplicht om de roep om openheid te concretiseren. Door meer gebruikers van het vrije woord kan het glazen plafond doorbroken worden. Da’s een langlopend project. Het begint met het besef om zonder moralisme vrij te denken. De valse schijn moet aan diggelen. 

Met dank aan Johanna Nouri voor haar commentaar. 

Foto: Coney Island, Brooklyn, New York

7 gedachten over “Glazen plafond in het publieke debat

 1. “Burgemeester Bloomberg van New York verwoordde het vorig jaar zoals geen openbaar bestuurder van Nederland. Hij zegt dat iedereen moet kunnen zeggen wat-ie wil, zonder dat anderen het daarmee eens zijn. Da’s vrijheid van meningsuiting die betekenis krijgt als een opponent ruimhartig aan het woord gelaten wordt.”

  In de leer geweest bij de Goddelijke Kale. Binnenkort komt zijn moordenaar vrij, met een bedank-brief voor bewezen diensten van de magistratuur, de ‘opstandige’ elite van de dronkenlap Guusje ter Horst en de MSM.

  Like

 2. Overigens met A tot Z met je eens George. Eigenlijk is het al ‘van God/Allah/Spaghetti-monster’ los dat we hier over moeten debateren. Dit zou zo vanzelfsprekend moeten zijn.

  Jammer dat cabaretiers ook de grens niet meer durven op te zoeken (muv. wellicht van Theo Maassen en Hans Teeuwen, niet voor niets uit het katholieke/atheistische (volgens mij gaan die twee perfect samen) Zuiden.
  De rest is bevangen (op zijn best) door het politiek correcte virus of zijn zelfs de beschermheren/vrouwen daarvan (Vara)

  Like

 3. @Amberling
  Ik heb begrip voor de fascinatie van iedereen. Maar dit gaat verder dan de actuele politieke situatie in Nederland. Het is een proces van tientallen jaren.

  Like

 4. Wanneer gebruikers van het vrije woord worden vermoord (Fortuyn, van Gogh) verbannen (Hirsi Ali) met de dood bedreigd en voor de politieke/rechterlijke Inquisitie gesleept (Wilders) is de toekomst inderdaad somber. Mijn inschatting is dat de vrijheid van meningsuiting in de toekomst alleen nog maar meer beperkt zal worden door de dreiging van geweld en bovenal uitsluiting (zie ondermeer lezing Pieter Willem van der Horst)

  Vandaar dat ik repte over onze cabaretiers. Cabaretiers moeten eigenlijk narren zien die de machthebbers een spiegel voorhouden. In NL hebben we alleen maar narren die hand in hand lopen met de Poco terreur. Fortuyn zou krassen: It’s a bloody shame !

  natuurlijk gaat dit verder dan de politieke actuele situatie in Nederland. Nederland wordt momenteel geketend door de EU. En ja de situatie in NL is allerbelabberst (en verslechterd) maar in vergelijking met landen als the UK, Zweden en België is dit een walhalla. Een oase in een oceaan van duisternis.

  Nu we ons hebben vastgeketend aan de Poco (geestelijke) terreur staat Europa vermoed ik dat de situatie alleen maar zal verslechteren. We moeten allemaal naar het putje.

  Like

 5. Een pracht verhaal Gerogje met veel waarheden. Ik heb daar Burgemeester Bloomberg zijn uitspraken niet voor nodig om dat te beseffen. Ik begrijp dat al jaren. Ook ik heb mij in het politieke debat jarenlang de ogen laten dichtdrukken met stichtelijke dikdoenerij en inpraten op mijn onderbuik gevoel. Ik denk dat heel onze generatie daar mee is opgegroeid. Komende dinsdag wordt ik 70 jaar en ik heb in de jaren dat ik politiek bewust was veel gekrakeel aangehoord. Alles was verborgen achter mooie woorden en wat jij betiteld als een glazen plafond noem ik een dik mistig rook gordijn.
  Ik zag deze week Nout Welliink nog even uitspraken doen dat we toch vooral geld naar Griekenland moeten sturen. Heeft deze slapende toezichthouder ons al niet genoeg ellende bezorgd met de IJsland en DSB affaire? Wil hij ons met zijn advies nog dieper de afgrond in werken?
  Zijn dit onze fatsoenrakkers?

  Ik heb toch de indruk dat er iets heel sterk aan het veranderen is. De politiek wordt duidelijker. Ik hoorde uitspraken in de kamer die mij in een jubelstemming brachten. Een knettergekke minister werd op haar nummer gezet. Onze premier deze week nog verweten dat hij ons land verkwanselde. Iets wat de politiek al meer dan 30 jaar doet. Kijk eens wat een geweldige schuld er op elk hoofd van de bevolking rust door toedoen van onbehoorlijk beheer van onze overheid. Een overheid die al onze miljarden aan aardgas opbrengsten heef verkwanseld. Hoe ze het voor elkaar kregen is mij nog steeds een raadsel.
  Zou er dan nu werkelijk met het aantreden van Geert een nieuw tijdperk zijn aangebroken.
  Een tijdperk waarin ook ik de laatste jaren van mijn leven nog mijn vrije mening mag uiten.
  Ik heb de afgelopen jaren dingen gehoord die jarenlang onder het kleed zijn geveegd door de regerende elite onder het kleed werden gehouden. De misères hierdoor ontstond is onbeschrijfelijk.
  Grote onrust op de financiële markten. Criminaliteit die uit alle voegen is gegroeid, een regering die zich zonder daadkracht liet koeioneren door een stel Marokkaanse schooljochies. Drugskandel waarin Nederland de nr 1 op de wereld werd.
  Politici die onder permanente 24 uursbewaking staan. Burgemeesters, wethouders en ambtenaren waarvan meer dan 50% bedreigd worden.
  Moeten we nog meer accepteren?

  Geert Wilders is de enige die keihard de vinger op deze plekken legt en ik zie dat een flink deel van de politiek op dit moment dezelfde woorden in de mond gaan nemen, omdat ze zien dat dit zoden aan de dijk zet. Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is. De neuzen moetn 1 kant op staan om dit te keren.

  Ik vind het heel erg vreemd dat er alarmisten zijn die dit blijkbaar liever in stand willen houden, ik vraag me af met welk doel en belang.
  Het is allemaal al veel te ver gegaan. Nu daar een rem op zetten is dubbel moeilijk en levert weerstand op bij de groeperingen die er mee van doen hebben.
  Jij schrijft ergens in je artikel: “Zonder woordvoerders die verwarren”.
  Hoe eens kan ik het daar mee zijn.
  Iedereen kan van Geert Wilders zeggen wat hij wil, maar over een flink aantal zaken is hij heel duidelijk. De rest is politieke retoriek waarmee hij de media bespeeld en voor mij is het meer dan duidelijk dat hij daar een meesteer in is.
  Mijn prognose is dat hij in een volgende regering niet meer gedoogpartij is maar de belangrijkste regeer partij. Hij zal in deze gedoogperiode bewijzen wat hij waard is.
  Fatsoen, moraal, religieuze pacificatie, sociale vrede en economisch belang zal dan weer in normale processies deel uit maken van onze samenleving.

  Like

 6. In NL mag je niks zeggen, of er wordt gebruld van discriminatie en dergelijke onzin
  Er zijn altijd wel wat actiegroepen, en oze parlementariers laten over zich lopen door de regering.
  In de kamer is geen sprake van vrije meningsuiting; bovendien zijn ze te weinig aanwezig, en is het geheel aldaar een zielige vertoning.

  iederjaar weer wordt er gemekkerd en gezeikt over 4% van de begroting; maar de resternde 96% is hamerstuk.

  dat de sociale werd afgebroken, werd kritiekloos geaccepteerd.
  Dat bij de zorg bv andere wetten worden vertreden, interesseerde niemand.
  Concurrentie moet toch? In oostenrijk krijg ik voor 12 euro de verzekering waarvoor ik hier 98 moet betalen, of ik wil of niet.

  En dan in de kamer; vrijheid van meningsuiting: voor wie?

  Onze sameneving bestaat niet meer; die is begraven samen met het ziekenfonds.
  Onze wirtschaft bestaat nog wel.
  Vor een beperkt deel.
  En dat is de moeite niet meer waard.

  Like

 7. @PHM
  U mag hier toch alles zeggen? U wacht toch geen nachtelijke klop op de deur van de veiligheidstroepen zoals in vele andere landen? Hoewel het zoals met alles de vraag is of het ook verstandig is om het te zeggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.