Verkiezing Eerste Kamer moet simpeler

Morgen wordt de Eerste Kamer gekozen. Men zou verwachten dat ieder van de 566 statenleden op de eigen partij stemt, maar da’s niet zo. Allerlei afspraken tussen partijen worden gemaakt om als blok zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Zeg maar, regeringspartijen tegenover oppositie.

Het hangt erom of VVD en CDA met de gedoogpartners PVV en SGP een meerderheid van 38 zetels halen. Da’s van belang om wetsvoorstellen van het kabinet te laten passeren in de Eerste Kamer. Hoewel bijvoorbeeld D66 zegt een zakelijke oppositie te zullen voeren, trekt die afhankelijkheid van de oppositie Rutte en Verhagen niet aan.

De Eerste Kamer wordt door velen als overbodig beschouwd. Zeker als de dreigende politisering doorzet en het inlevert op de sfeer van reflectie wat haar grootste verdienste is. Toetsing van wetten zonder opgejaagd te worden is haar kracht. Als het overdoet waarmee de Tweede Kamer al bezig is wordt het minder onmisbaar. De Eerste Kamer is een door en door politieke kamer.

De procedure die leidt tot de samenstelling van de Eerste Kamer is niet van deze tijd. Het beloont bizarre afspraken en tegenstrijdigheden. Stemmen waarmee partijen niets meer kunnen doen worden doorgegeven aan bevriende partijen. Dit accentueert de blokvorming. Coalitie en oppositie rekenen zich suf over allerlei opties. De verkiezing voor de Eerste Kamer past  in de sfeer van een wedkantoor als Ladbrokes.

De aanloop naar de verkiezing van de Eerste Kamer toont dat partijen niet het beste in mensen naar boven halen. Het machtsspel zuigt energie weg die beter gestoken had kunnen worden in de opbouw van Nederland. Politici en amateur-politici geven de toch al onder vuur liggende politiek een nog slechtere naam door met zichzelf bezig te zijn. Om dat te voorkomen moeten de verkiezingen versimpeld worden.

Foto: Binnenhof, Den Haag, 1913

3 gedachten over “Verkiezing Eerste Kamer moet simpeler

 1. Ik heb een tijdlang ook mijn bedenkingen tegen deze extra bestuurslaag gehad en dan vooral tegen de enorme kosten van dit instituut.
  Maar ik kom steeds meer tot de overtuiging dat we zonder veel slechter af zullen zijn.
  Kijk eens wat er allemaal mis is in de 2e kamer. Politici die ons een rad voor ogen draaien.
  Toezichthouders die maar 1 oog gebruiken en prachtige komedies spelen als ze voor commissies moeten verschijnen. Samen houden ze de code van het old boy network keurig in stand. Daar is naar de buitenwereld en de onwetende burger geen speld tussen te krijgen.

  Maar de vraag is of de 1e kamer de kracht heeft om te zeggen: Stop tot hier en niet verder. Dit ter bescherming van mij en de ganse bevolking.
  Ik verwacht dat er in onze rechtstaat de komende jaren veel obstakels zijn te overwinnen. Hier heeft de gang van zaken in de rechtszaak tegen Geert Wilders mij ook een aantal angstige argumenten doen boven komen.
  Juist de onafhankelijke rechtspraak die de basis moet zijn wankelt.
  Wie weet waar het naar toe gaar mag het zeggen.

  Like

 2. Samen houden ze de code van het old boy network keurig in stand.
  ———————————–
  Nee Rikus,WIJ houden het zelf in stand

  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.