PvdA zonder Job Cohen terug naar de basis

UPDATE 22 januari 2012: De PvdA doet het slecht in de peilingen en zakt weg. In de peiling van Maurice de Hond staat de PvdA na SP, VVD en PVV op de vierde plek. Hoewel peilingen niet veel zeggen. Maar met 17 zetels staat het op een verlies van 13 sinds de Tweede Kamer verkiezingen van ruim anderhalf jaar geleden. De PvdA onder Cohen weet niet te overtuigen. Al anderhalf jaar niet. Vraag is wanneer de partij het roer omgooit. 

De PvdA is een bus die als het voor het rode licht staat wijst naar symboliek en bij groen niet doorrrijdt omdat het niet weet welke kant het op moet. Vanwege een ontbrekende koers suggereert de partij dat stilstand vooruitgang is. Politiek leider Job Cohen praat bij gebrek aan richting over verbinden, maar weet dat zelfs binnen de bus niet in praktijk te brengen in het vinden van een nieuwe route. Steeds meer passagiers zijn het zat en spuien kritiek op de inertie van de PvdA.

Jelle Menges, de voorzitter van de Jonge Socialisten laat in mei 2011 opnieuw van zich horen in een VK-opiniestuk dat-ie samen met JS-secretaris Thomas Hendrix schreef. In november 2010 wees-ie eerder in het ledenblad Rood op de fouten van de huidige PvdA. Die kwamen erop neer dat de partij niet kiest voor het sociaal-democratisch gedachtengoed, de sociaal-economie niet centraal stelt, opportunisten te veel ruimte geeft, door relativeringen van oudlinks de eigen achterban heeft verraden en om electorale redenen aan cliëntelisme voor culturele minderheden doet.

Binnen de PvdA woedt een strijd tussen fundamentalisten en realisten. Menges is realist en wil de PvdA zuiveren. In het VK-opiniestuk ‘De PvdA moet weer volkspartij worden‘ noemt-ie het een grote schoonmaakbeurt. Menges wijst opnieuw op de richtingloosheid van de PvdA, de verwording van volkspartij tot bestuurderspartij en het verhaal dat de PvdA mist om hoog- en laagopgeleiden, autochtonen en allochtonen te verbinden. Hij brengt het verbinden van Job Cohen terug tot een parkeerstand bij gebrek aan beter en een excuus om niet door te pakken.

Menges staat niet alleen. De fundamentele kritiek van hem en Hendrix wordt gedeeld door onder andere Paul Scheffer, René Cuperus, Mohammed Mohandis, Arne Mosselman, zogenaamde liefdevollen Eddy Terstall en Marcel Duyvestijn en Monika Sie Dhian Ho van de Wiardi Beckman Stichting. Ook Eberhard van der Laan en Wouter Bos behoren tot de realistische vleugel. Bos die volgens Terstall ‘niet zo’n beetje door zijn eigen partij werd tegengewerkt’. 

Naast de kritiek op de partij om niet te kiezen treft de PvdA ook de vloek van het verkeerd handelen. Zoals rond de discussie over de onverdoofde rituele slacht. Moslims en Joden uit de PvdA stellen terecht dat het verbod op ritueel slachten de vrijheid van godsdienst aantast. Maar als Eindhovens PvdA-raadslid Ertan Isik stelt: ‘Het ritueel bestaat al 1400 jaar en wordt voorgeschreven door Allah. Hij weet beter dan mevrouw Thieme of dieren al dan niet lijden’ dan heeft-ie in een seculiere partij als de PvdA niets te zoeken.

De oproep van Menges voor een grote schoonmaakbeurt en het vinden van een nieuwe partij-identiteit komt op het juiste moment. Het valt samen met de discussie over het aantreden van een partijleider die geloofwaardig een nieuwe koers weet in te zetten. Het is overigens opvallend dat kritische geluiden altijd uit de marge van de PvdA komen. De fractiediscipline en de waan van de dag beperken het denken zoals het kritische boek ‘Politiek voor de leek’ over het functioneren van de politiek van Mei Li Vos leert.

Foto: Otto e mezzo, 1963 van Federico Fellini

Advertentie

7 gedachten over “PvdA zonder Job Cohen terug naar de basis

 1. Maar wat als die basis er niet meer is ?
  Mijn vader was SDAP’er, maar in de 70er jaren zegde hij z’n PvdA lidmaatschap op, het was de tijd van links denken en rechts zakken vullen.
  Op het eind van z’n leven, 2000, als ik me goed herinner, zie hij klaaglijk ‘er zijn geen idealen meer.
  Mijn antwoord was ‘moeten die er zijn ?’, het was nog voor de VS 11 sept op touw zetten en Irak en Afghanistan ging aanvallen.
  Inmiddels is Wouter Bos het bos ingestuurd omdat hij deed wat wij willen: geen medeplichtigheid aan de misdaden van de VS.
  En wat zien we: Sap en Pechtold buigen voor de VS.
  Dus ja, wat de PvdA moet, we zien hoe de SP tot niets komt vanwege haar buitenlandse politiek.
  En binnenlands, elke zichzelf respecterende PvdA’er heeft een hypotheek.

  Like

 2. Overigens schrijft Allah niets voor, daardoor stikt het van de Koran uitleggers, en wij deden er ook een 1600 jaar over ons los te maken van de katholieke kerk, die al die tijd elke vooruitgang had weten tegen te houden.
  De ellende is dat de VS het Islamitisch fundamentalisme in stand houdt, Bin Laden b.v. vocht voor de CIA, en Israel helpt daarbij graag.
  Islamitisch Spanje was een liberaal land.

  Like

 3. @Peter
  Er is veel winst te halen bij de in slechte staat verkerende PvdA. je weet wel, laaghangend vrucht dat geplukt kan worden, Maar voorwaarde is een grote schoonmaak die mensen uit de partij gooit die het gedachtengoed in de kern niet steunen. Zoals de zakkenvullers in de semi-overheid of iemand als Ertan Isik die Allah boven het sociaal-democratische gedachtengoed stelt.

  PvdA’ers met hypotheken zijn het probleem niet, hoewel het misschien mede verklaart waarom de hypotheekrenteaftrek ondanks alle mooie woorden maar niet aangepakt wordt. De elite beloont de elite en de laagopgeleiden betalen het gelag. Hetzelfde geldt voor de scheefgroei en de graaicultuur bij de banken.

  Als de basis niet gereconstrueerd kan worden dan houdt het op. Maar ik denk dat de realisten genoeg argumenten hebben om op de puinhopen van de oude PvdA met een nieuwe geloofwaardige leiding een sociaal-democratische partij te bouwen die bij de tijd is en niet alleen in woord de solidariteit tussen groepen bevordert. De PvdA kan in mijn ogen teruggegeven worden aan de basis.

  Wat iemand met Allah wil is best. Religie is binnen de wet een beschermd cultuurgoed. Er is in Nederland vrijheid van godsdienst en ruimte voor het belijden van honderden, duizenden, tienduizenden religies. De kritiek ging verder en betrof een PvdA-kaderlid die Allah boven de uitgangspunten van de PvdA plaatste. Dat kan niet en is ongepast. Zo iemand heeft niets te zoeken in een seculiere partij en kan beter overstappen naar een islampartij of het CDA.

  Like

 4. Tot nu toe is de PvdA niet hervormbaar gebleken. Integendeel, na diverse pogingen zit de partij opgescheept met te kort gewiekte vleugels. Het wachten is op de genadeklap in de hoop dat uit die as een feniks herrijst, die in staat is om links te verenigen met nieuw heilig vuur.

  Like

 5. @Artafterallart
  Mooie reactie. Tja, te weinig veren, da’s een oude kwaal. Ook de dodo is uitgestorven, dus waarom zou de PvdA die niet meer wil vliegen hetzelfde lot niet wachten? Ik zie bij de huidige PvdA en de inspiratieloze Cohen trouwens eerder een zachtjes uitdoven dan een genadeklap. Maar een klap zou beter zijn. Dan kan een andere partij die beter de sociaal-democratische idealen behartigt van de grond komen. Zonder de ballast en uitblijvende antwoorden op de toekomst die de huidige PvdA zo neerdrukt.

  Op lokaal niveau is er een voorbeeld dat de stagnatie van de PvdA prachtig symboliseert. Namelijk in Utrecht waar de burgemeester, de PvdA’er Aleid Wolfsen fout op fout stapelt. Zowel in de communicatie als in de inhoud. Zijn arrogantie, inspiratieloosheid, domineesachtige betweterij en gebrek aan reflectie op het eigen handelen begint zelfs de collegepartijen GroenLinks en D66 te irriteren.

  Wolfsen was een goed kamerlid dat door patronage en zonder praktijkervaring ineens burgemeester van de vierde stad van Nederland werd. Een weeffout van de partijpolitiek waarbij de politieke partijen functies in het openbaar bestuur als hun eigendom zien. Nou, de inwoners van Utrecht kennen de nadelen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/08/20/weeffout-wolfsen/

  Like

 6. Toch blijft het intrigeren dat de PvdA zeer nipt de verkiezingen verloren heeft. Zouden ze gewonnen hebben dan zou de discussie geheel anders zijn geweest. Cohen is een prima bestuurder. Maar in de oppositie vindt hij zijn draai niet.
  Politiek is een loterij.

  Like

 7. @Aad
  Het verschil tussen VVD en PvdA was inderdaad zo’n 80.000 stemmen. Maar da’s de realiteit. En behalve de verkiezingen heeft de PvdA ook de onderhandelingen verloren. Als Cohen een prima bestuurder is dan is het des te schrijnender dat-ie nu geen bestuursfunctie heeft. Al vaker is opgemerkt dat-ie het verkeerde profiel heeft voor de rol die hij nu moet spelen. Daarin heeft de partij verkeerd gegokt.

  Maar behalve dat hem die rol blijkbaar niet ligt, laat-ie ook het nodige liggen. Want zoals ik in de tekst aangeef zijn er de nodige stemmen binnen de PvdA die om vernieuwing van de partij vragen. Ook aan dat proces geeft Cohen onvoldoende leiding. Samen met Ploumen. Want vier jaar in de oppositie verliezen is een ding, maar vervolgens nalaten om te zorgen dat je na vier jaar intern sterker staat is een tweede ding. Zoals het CDA in 1994 wel wist te doen met het stevige rapport-Gardeniers. Die kans laat de PvdA onder Cohen liggen. Er gebeurt niets aan partijvernieuwing. En ook de samenwerking binnen links stokt. Vandaar de actie modern, modernisering, progressief en vernieuwing van zes PvdA-afdelingen die vorige week naar buiten kwam. Men is de stagnatie onder Cohen beu.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/09/28/job-cohen-krijgt-moderne-protestbeweging-die-hij-verdient/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.