Tristan en Karst

Etnische registratie is in Nederland wettelijk niet toegestaan, hoewel het lokaal hier en daar stiekem gebeurt. Registratie van godsdienst is nog lastiger. Het is aan de buitenkant niet altijd te zien of iemand wel of niet gelovig is, officieel geloof A of geloof B heeft en dat in werkelijkheid wel of niet belijdt.

Schatting is dat van de ongeveer 850.000 culturele moslims ongeveer een derde belijdend is. Dus van elke drie personen die als moslim wordt beschouwd  is er slechts een werkelijk moslim. Niemand die het interesseert, behalve de religieuze organisaties zelf die hun schaapjes bij elkaar willen houden. Dit benadrukken van religie roept bij anderen weer een tegenreactie op. Iets dat niets is wordt opgeklopt tot niets dat iets is.

Spraakverwarring en onhelderheid nemen toe in reactie op geweldsincidenten. Geloof, huidskleur, nationaliteit en etniciteit worden met elkaar verweven en verward. Ter verdediging van het een of het ander. Etiketten plakken is een leuke bezigheid voor degenen die uitblinken in weinig verbeelding en een kleine horizon, maar het verklaart niets als het onnauwkeurig en laks gebeurt. Wat vaak het geval is.

Hoe zit het eigenlijk met het geweld in Nederland? Dat neemt af volgens onderzoekers. Maar het gaat in de discussie met etnische etiketten niet alleen om geweld. Naast berovingen door bontkraagjes op scootertjes of blanke bankiers die de boel grandioos flessen gaat het nog veel meer om overlast en het dagelijks leven in de eigen omgeving. Da’s de maatstaf die doorweegt.

De ervaring daarvan is subjectief, maar heeft de krachtigste echo. Raar accent, afwijkend gedrag of ander kleurtje vallen op. Wat alle groepen vanuit de eigen norm wederzijds ervaren. Wit lust olijfkleurig niet. Olijfkleurig en geel lusten zwart niet. Zwart lust rood niet. Rood lust wit niet. Dat netwerk van afkeur is de werkelijkheid van alledag. Die weegt in de dagelijkse beleving meer door dan eens in de zoveel jaar een uitschieter. Met halfautomatisch geweer of zwarte Suzuki als moordwapen.

Foto: Humphrey Bogart in Across the Pacific door John Huston, 1942

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.