Waar is Ai Weiwei?

Neugerriemschneider galerie opende het Berlijnse Gallery Weekend met nieuw werk van Ai Weiwei. Een installatie met porseleinen stenen en twee bomen die een Chinese tuin in herinnering brengt. Een publiekstrekker.

Da’s het dubbele gezicht van een beroemdheid als Ai Weiwei die weggekocht werd bij een andere galerie. Het merk Ai Weiwei is bij Neugerriemschneider te zien. Daar is Ai Weiwei. Zijn ontbreken wordt uitvergroot en onderdeel van de inlijving door een galerie die Ai Weiwei voor zichzelf claimt. Deze aanspraak wordt aan het zicht onttrokken door een spandoek dat bezoekers in een voorbestemde richting van machteloosheid stuurt.

Kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei wordt al sinds 3 april 2011 door de Chinese autoriteiten op valse beschuldigingen gevangen gehouden. Wereldwijd klinken protesten van regeringen, intergouvernementele organisaties, mensenrechtenorganisaties en kunstwereld, maar uit Nederland komt nauwelijks protest. Wat de vraag oproept ‘Waar is de Nederlandse kunstwereld?’

Foto: Spandoek ‘Where is Ai Weiwei’, Galerie Neugerriemschneider, Linienstrasse 155, Berlijn, 30 april 2011 (eigen foto)

Een gedachte over “Waar is Ai Weiwei?

  1. Pingback: Ai Weiwei zet zichzelf onder bewaking uit protest tegen staatstoezicht « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.