Wanneer kiest Erdoğan voor het nieuwe Turkije?

Een telegram uit 2005 van de Amerikaanse ambassade in Ankara gaat in op de zaak van de gevangen genomen Koerdische parlementariërs Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan en Selim Sadak. In 2005 de oprichters van de Koerdische Demokratik Toplum Partisi die in 2009 door het Turkse Grondwettelijk Hof vanwege vermeende banden met de PKK verboden werd. WikiLeaks maakte het deze week openbaar. 

Ambassadeur Edelman stelt dat de vier Koerdische parlementariers onterecht vastgehouden worden en vrijgelaten hadden moeten worden omdat de grond voor hun detentie ontbrak. Het Europese Hof van de Rechten van de Mens had hun veroordeling onjuist bevonden. De Turkse rechterlijke macht negeert dit.

Over toenmalig GroenLinks Europarlementariër Joost Lagendijk (Lajendik) zegt Edelman dat deze teleurgesteld is over de gang van zaken. Lagendijk verklaart dat de Turkse rechterlijke macht moet kiezen of het bij het oude Turkije van het Kemalistische keurslijf wil blijven of wil toetreden tot het nieuwe Turkije. Volgens Lagendijk is het de verantwoordelijkheid van de Turkse overheid om voor de rechterlijke macht de voorwaarden te scheppen waaronder het voor het nieuwe Turkije kan kiezen.

Het telegram verwijst naar Groundhog Day. De Amerikaanse feestdag die viert dat de bosmarmot uit zijn winterslaap ontwaakt en zijn hol verlaat. Als aankondiging van het einde van de winter. De Turkse rechterlijke macht is in winterslaap en negeert Europese verdragen. Dit is de verantwoordelijkheid van de conservatief-islamistische AK-Partij van Recep Erdoğan. Het is aan hem om te kiezen voor het nieuwe Turkije. Sinds 2005 heeft-ie die kans niet gegrepen.

Foto: Kara-Keui (Galata) en zicht op Pera, Constantinopel, Turkije, 1890-1900

2 gedachten over “Wanneer kiest Erdoğan voor het nieuwe Turkije?

  1. Pingback: Turkije en Frankrijk botsen over Armeense genocide « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.