Politiek kent Zeeuwse babbelaars: Nagel en Rutte

Premier Rutte wordt door de oppositie verweten dat-ie aan achterkamertjespolitiek doet. Hij ontving het Zeeuwse statenlid Johan Robesin in het torentje. De oppositie suggereert koehandel. Robesin zou zijn stem bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer aan de coalitie geven in ruil voor de toezegging van Rutte dat de ontpoldering van de Hedwigepolder gestopt wordt. Deze suggestie klopt van twee kanten niet. 

Het plan tot ontpoldering van de Hedwigepolder is bij monde van staatssecretaris Bleker door het kabinet allang in de koelkast gezet. De derde verdieping van de Westerschelde is voltooid, dus de Antwerpse haven heeft er voorlopig geen belang meer bij zich druk te maken over de Hedwigepolder. Zeeuwse natuurorganisaties pleiten niet langer voor ontpoldering. CDA-dissident Ad Koppejan is tevredengesteld voor zijn steun aan het kabinet.

Vanaf begin maart 2011 bestond er onduidelijkheid over de tweede 50Plus zetel die Kees de Lange met steun van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zou innemen. Jan Nagel claimde dat de twee zetels samen een front zouden trekken, maar de OSF wilde met haar zetel onafhankelijk en zelfstandig van 50Plus opereren. In persberichten werd dat verschil onderstreept. Merkwaardig is dat Kees de Lange niet van de OSF afkomstig is, maar van 50Plus van Jan Nagel.

Dit geschil over de onafhankelijkheid van de OSF-zetel verklaart de e-mail die Robesin op 22 maart aan het bestuur van de OSF stuurde. Robesin belooft zijn steun aan een OSF die een zelfstandige en onafhankelijke zetel inneemt:

Geachte bestuur van de OSF, 

Ik verklaar mij akkoord met de kandidatenlijst voor de OSF en zal deze op 23 mei a.s. steunen.

Hoogachtend, Johan Robesin, voorzitter Statenfractie Partij voor Zeeland (PvZ)

Op 31 maart jongstleden schreef ik op dit blogJohan Robesin van de Partij van Zeeland die lid is van de OSF-koepel zet de discussie over de onafhankelijkheid van de tweede OSF-zetel op scherp. Hij zegt namens vele OSF-ers te spreken. Robesin heeft zelfs verklaard zijn stem aan de PVV te geven. Die uitspraak kan gezien worden als een tactisch spel om de OSF-zetel los te weken van Nagels invloed. Het gesprek met Rutte was de sluitstuk van een ontwikkeling.

Verwerpelijker dan het spel om de macht door Rutte lijkt het gedrag van de byzantijnse Jan Nagel. Hij verzon de constructie dat zijn nummer twee van de lijst de zetel van de OSF zou innemen. Daarbij suggereerde Nagel dat-ie zich in de Eerste Kamer tussen links en rechts zou opstellen. Nagel is niet in zijn eerste leugen gestikt. Het getuigt van politiek realisme van Rutte en Robesin om iemand met de achtergrond van Nagel niet te geloven.

 Nagel heeft zijn hand overspeeld.

De politieke situatie brengt met zich mee dat de regeringspartijen de meerderheid in de Eerste Kamer veilig moeten stellen. Het spant erom of ze wel of niet een meerderheid behalen. Daartoe haalt de coalitie alles uit de kast, zoals de oppositie ook doet. Toch blijft het mogelijk dat Rutte aan Robesin toezeggingen heeft gedaan. Over de WTC? Over toerisme? Over steun aan ziekenhuizen? Tijd voor een nieuwe complottheorie.

Foto: Havendijk Kruiningen gedicht met caisson, 24 juli 1953

Advertentie

3 gedachten over “Politiek kent Zeeuwse babbelaars: Nagel en Rutte

 1. Bij een bericht in de media helpt het natuurlijk als de feiten juist worden weergegeven. Dat het vaak fout gaat, blijkt ook hier: “Verwerpelijker dan het spel om de macht door Rutte lijkt het gedrag van de byzantijnse Jan Nagel. Hij verzon de constructie dat zijn nummer twee van de lijst de zetel van de OSF zou innemen.” Jan Nagel was zeer beslist NIET de architect van de huidige OSF-50PLUS samenwerking. Bovenstaand commentaar zegt dus meer over de journalist dan over de zaak zelf. Misleidend naar de lezer helaas.

  Like

 2. Politiek is helaas koehandel.
  Drees sr kreeg z’n sociale wetgeving door accoord te gaan met onze koloniale oorlog.
  Niemand verweet hem deze koehandel.

  Like

 3. @Kees de Lange
  Dank u voor uw toelichting. Ik begrijp dat voor u de druiven zuur zijn nu de samenwerking tussen 50Plus en OSF over het innemen van de OSF-zetel door een 50Plusser is afgeschoten. Jan Nagel is de onbetwiste voorman van 50Plus. Het kan zijn dat iemand anders zoals OSF-voorman Jabik van der Bij of zelfs U het plan voor samenwerking tussen OSF en 50Plus geopperd heeft. Maar Nagel heeft het vervolgens bovenaan zijn agenda gezet zoals-ie al jaren initiatieven ontwikkelt. Daar ging het me om. De geheime afspraken tussen de twee partijen waren echter iets te veel van het goede en gingen in de richting van kiezersbedrog.

  @Piet de Vries
  Het omzetten van de Noodwet Ouderdomsvoorziening van 1947 in een volwaardige AOW duurde bijna 10 jaar. Pas in 1956 kwam toenmalig minister Suurhoff met een wetsontwerp dat op 1 januari 1957 inging. De verdeeldheid tussen de sociale partners en de politieke partijen over de premieheffing verklaart deze lange onderhandelingen waaraan op enig moment PvdA, KVP, ARP, CHU en VVD deelnamen. Dat heeft niets met koehandel of koloniale oorlog te maken, maar alles met het vinden van een machtsevenwicht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.