Wat doet Cohen voor vrouwenemancipatie?

Het sociaal-democratisch gedachtengoed zou in goede handen kunnen zijn bij de PvdA. Da’s nu niet het geval. Partijleider Job Cohen laat het afweten. Hij praat in riedels over samenbinden, maar wordt nooit concreet. Hoon is zijn deel. Feitelijk kent Nederland op dit moment geen gezaghebbende partij die de sociaal-democratische idealen representeert. Het verklaart deels de impasse waarin de Nederlandse politiek verkeert.

Daarbij komt dat Cohen nog een groter gevaar is gebleken voor het secularisme dan het CDA.  
Het is ijzingwekkend dat zowel Hirsi Ali, Bolkestein als Cohen in antwoord op de islam op enig moment opteerden voor nog meer religie. Waar de eersten kijken naar het christendom blijft Cohen hangen. Zijn politieke homeopathie potentieert met vaagheid.

Hoe goed Hirsi Ali, Bolkestein en Cohen het ook bedoelen, het is geestelijke luiheid, gebrek aan ambitie van liberalen en sociaal-democraten om het vrijdenken over te slaan en haasje-over een toevlucht in religie te zoeken. Het is politieke branchevervaging en bedrog van het secularisme. Voor de duidelijkheid, da’s de strikt neutrale opstelling van de staat tegenover religie.

In de positie van de vrouw komen beide aspecten samen. De huidige PvdA heeft vrouwen weinig te bieden. Gevolg van de slappe interpretatie van een sociaal-democratisch ideaal als gelijkheid en de crypto-religieuze opstelling van de PvdA. Een jongere generatie lijkt Cohen eindelijk te gaan corrigeren. Kamerlid Martijn van Dam wil na Femke Halsema de hoofddoek afslingeren. Immers: In Nederland is gestreden om ons vrij te maken van het juk van religie. 

Voorzitter Keklik Yücel van de PvdA Vrouwenorganisatie vindt dat de PvdA meer moet doen voor vrouwen: En van Job Cohen als partijleider verwacht ik dat hij flink met onze emancipatie-idealen aan de weg gaat timmeren. Ik ga ervan uit dat hij natuurlijk ook tegen die sociale, religieuze en culturele druk is. Hij tamboereert er niet op, misschien omdat hij het vanzelfsprekend vindt. Ik vind wel dat we vanuit de PvdA moeten roepen dat wij achter de Fatima’s staan die de vrijheid opzoeken.’  

Foto: PvdA-affiche Ook vrouwen kiezen de PvdA, 1946

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.