George Knight

Debat tussen links en rechts

Dieren richten een godsdienst op

with 4 comments

Slachten van dieren dient de dieren tot niks. De Joden vrezen een domino-effect als onverdoofd ritueel slachten in Nederland wettelijk verboden wordt. Dierenactivisten zullen aangemoedigd worden om ook elders een wettelijk verbod af te dwingen.

De Joodse activist Abraham H. Foxman vindt een verbod op onverdoofd ritueel slachten onredelijk. Hij vreest dat het Joodse ritueel slachten schechitah verboden wordt. Hij erkent dat het de Partij voor de Dieren om dierenrechten alleen gaat en er geen anti-religieuze gevoelens jegens Joden of moslims spelen.

Foxman stelt dat het uitgangspunt van het wetsvoorstel verkeerd is. Hij citeert Dr. Stuart Rosen die stelt dat schechitah een pijnloze en humane manier van dierenslacht is. Omdat alleen de Joden dieren niet willen verdoven pakt de nieuwe wet alleen voor deze groep negatief uit.

Het humanisme van de schechitah klopt theoretisch wellicht, maar gaat eraan voorbij dat in de praktijk de omstandigheden niet altijd ideaal zijn. Optimaal werkt het met een zeer getrainde en vakkundige slachter, een scherp mes dat steeds scherp blijft en een ideaal ingericht slachthuis dat niet voor stress van het dier zorgt.

Daarbij komt dat niet alle dieren gelijk reageren. Sommige runderen zijn na het ritueel doorsnijden van de halsslagaders langer dan een minuut bij bewustzijn. Sommigen zelfs nog langer. Foxman vraagt om een wetenschappelijke toetsing van de schechitah. Mij lijkt de toetsing van de praktijk relevanter. Daar heersen de bedrijfseconomische wetten van winst, doelmatigheid en prijsstelling.

De beste oplossing zou zijn als de dieren die onverdoofd geslacht dreigen te worden zich bekeren tot een religie. Bijvoorbeeld bij binnenkomst in het abattoir. Een religie die als enig dogma heeft dat dieren niet onverdoofd geslacht mogen worden. De Joodse gemeenschap kan dan niet langer de eigen vrijheid van godsdienst als alleenzaligmakend beschouwen.

Foto: Figure with Meat van Francis Bacon, 1954

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Amen!

  En complimenten voor jouw reacties over dit onderwerp hier en daar. 🙂

  Like

  Thera

  21 juni 2011 at 21:57

 2. @Thera
  Dank je. Het is zoals het is.

  Like

  George Knight

  21 juni 2011 at 23:16

 3. De beste oplossing zou zijn als de dieren die onverdoofd geslacht dreigen te worden zich bekeren tot een religie.
  🙂
  Gaaf schilderwerk trouwens…

  Like

  Paul Delfgaauw

  23 juni 2011 at 17:20

 4. […] verbod op de rituele slacht is. Maar die partijen zetten in de afweging het dierenwelzijn voorop. Het gaat niet om het inperken van de godsdienstvrijheid. Sommige buitenlandse joodse organisaties erkennen dat, maar andere erkennen niet of slechts met […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: