Nederland kent vrijheid van godsdienst

Op 7 april presenteerde Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal voor een zaal Leidse studenten zijn mensenrechtenbeleid. Sommigen zien in het optreden van Geert Wilders en zijn voornemen om belasting te heffen op hoofddoekjes een geloofwaardigheidsprobleem voor het huidige kabinet Rutte.

Minister Rosenthal constateert dat moslims in Nederland hun geloof in volle vrijheid kunnen belijden en dat de PVV een gedoogpartner is en niet in het kabinet zit. Dat laatste lijkt een overbodige toevoeging omdat de plannen van de PVV sowieso in strijd zijn met de rechtsstaat en dus niet ingevoerd kunnen worden. Zo’n vaart loopt het niet. Ik denk dat de minister gelijk heeft.

In de redactieruimte van de Wereldomroep zet alnakhla vraagtekens bij de woorden van de minister. Ik herhaal ze omdat ze exemplarisch zijn: “Moslims kunnen in Nederland hun geloof in volle vrijheid belijden en uitoefenen” zegt de minister. Behalve natuurlijk als je een hoofddoek draagt want dan kom je op school of werkplek gegarandeerd in conflict. Een in mijn ogen veelgehoorde misvatting die voorbijgaat aan de woorden van de minister en maatschappij en democratische instellingen met elkaar verwart. Het kijkt evenmin naar de maatschappij als geheel en allerlei rechten, maar isoleert een bepaalde religie.

Alnakhla gaat verder: Niet gehoord over het meisje dat nu in hoger beroep moet omdat ze een hoofddoek opwil? Bovendien, zelf heb ik het ondervonden toen ik nog in Nederland was en plotseling geen werk meer kreeg bij uitzendburo’s terwijl ik voordat ik een hoofddoek droeg constant werkaanbod had. Ik ken ook Moslima’s in Nederland die bepaalde banen niet kunnen krijgen vanwege hun hoofddoek. En de Belgische HEMA is vast ook niet erg verschillend van de NLse, he. En nu mag een Moslim (of Jood, overigens) binnenkort wellicht ook niet meer een dier slachten op zijn eigen manier…

Ik bedoel maar, het is een feit dat het Nederlandse klimaat voor Moslims niet optimaal is en alleen maar slechter wordt (“Geen nieuwe moskeeen” roept een bepaalde politicus. “Belasting voor het dragen van een hoofddoek!”) Dan moet een minister dus niet beweren dat een Moslim zijn geloof in volle vrijheid kan belijden.

Met iemand die het verschil niet ziet tussen wat de staat voorstaat en bepaalde politieke partijen of particuliere bedrijven is het lastig praten. Hier past een cursus democratische oriëntering. Verworvenheid van Nederland lijkt me dat er verschillende geluiden klinken en niet alle groeperingen gelijkgeschakeld zijn. Maar alles gebeurt binnen de wet waarop bij vermeende overtreding een beroep kan worden gedaan. Fundamentele kritiek op de regering is eerder dat dit beroep door extra drempels praktisch onhaalbaar wordt.

Ik heb alnakhla geantwoord: Het klimaat in Nederland is voor mij als atheist evenmin optimaal. Dus? En ook ik heb bepaalde banen niet gekregen. Dus? Moeten dierenrechten ondergeschikt zijn aan religieuze rechten? Nee, toch dat zou je toch ook niet moeten willen?

Iedere Nederlander heeft vrijheid van godsdienst. Iedereen kan een religieuze organisatie stichten en in vrijheid bij elkaar komen zonder vrees te worden opgepakt. Zoals dat in Turkije, China of Iran wel gebeurt met godsdienstigen die de regeringslijn niet volgen. Ofwel, je bent volkomen vrij om in Nederland je godsdienst te belijden. Niets of niemand legt je in de praktijk een strobreed in de weg.

Wat een bedrijf of school beslist over kleding staat los van de godsdienstvrijheid. Dat is hun ding. Mij valt het in elk geval op dat gelovigen al heel wat maatschappelijke voorrechten hebben boven niet-gelovigen. Maar blijkbaar als een rupsje-nooit-genoeg nog niet tevreden zijn. Zoals uit je reactie blijkt.

Naar mijn idee verlies je alle redelijkheid uit het oog. Besef wat de pluriformiteit en democratie van Nederland betekenen. Godzijdank is Nederland een samenleving waar iedereen een plaats kan vinden. Dat betekent voor allen een beetje inschikken en concessies doen. Niemand kan zijn definitieve stempel drukken. Ook religie niet. Tel je zegeningen en zeur niet.

Foto: Nederland, 1950-1965

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.