Hoofddoek, geen halszaak

Hoe optimale vrijheid van vrouwen die vanwege islamitische redenen een hoofddoek dragen bereikt wordt valt lastig te beantwoorden. Wat is wijsheid? In elk geval is een positie achterhaald die alleen voor of tegen is. De nuance ligt elders.

Mij verbaast de terughoudende houding van Nederlandse feministen. Terwijl ze in het recente verleden een gezichtsbepalende rol speelden als het om vrouwenrechten ging. Ze zwijgen niet, maar zijn slecht hoorbaar. Is dat omdat ze zich geen houding weten of omdat ze verdeeld zijn? Of omdat ze het hun ding niet vinden? De terughoudendheid is opvallend.

De positie van de hoofddoekdraagsters wordt ondergeschikt gemaakt aan religieuze, culturele, politieke en maatschappelijke belangen. Da’s jammer en onnodig. Door onderwijs, voorlichting en individualisering kan dat veranderd worden. Da’s een lang proces van emancipatie dat vrouwen vrijmaakt. Niet in het minst door de mannen aan te spreken.

Het ligt meer voor de hand om op emancipatie in te zetten, dan op de hoofddoek zelf. Wellicht moeten alle overheidsprogramma’s en samenwerkingsverbanden met religieuze organisaties doorgelicht worden. Zodat ook daar individuele rechten van vrouwen en haar ontplooiing uitgangspunt worden. Daar valt de winst te halen. Het zal tijd worden.

Foto: Halloween in Japan, priester aangekleed voor Trick-or-Treat, 1915-1929

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.