George Knight

Debat tussen links en rechts

Ai Weiwei is meer dan Ai Weiwei

De Chinese politie zegt de Chinese kunstenaar Ai Weiwei van economische delicten te verdenken. Hij zou belastingen ontdoken hebben. Weiwei’s familie weet nog steeds niet waar de autoriteiten hem hebben heengevoerd. De beschuldiging komt nadat Ai Weiwei afgelopen zondag verdween op het vliegveld van Beijing.

De verklaring door de Chinese regering wijst erop dat men hem als een gewone crimineel wil karakteriseren en zelfs de indirecte erkenning als politieke activist niet geeft. Chinese autoriteiten maken zich in het buitenland ongeloofwaardig door deze uitleg uit het leerboekje van het communisme. Voor het binnenland zal het gepikt worden.

Ai’s oudere zuster Gao Ge beschuldigt de Chinese regering van misdadig gedragThe economic crimes report is absurd, because the way he was taken and then disappeared shows it’s nothing of the sort. This is more like a crime gang’s behaviour than a country with laws.

De affaire-Weiwei zet de relatie tussen China en het Westen op scherp. Het is de punt op de i van een langer bestaand conflict over economische belangen en de wisselkoers van de Chinese munt, en de Chinese expansie in Afrika en Zuid-Amerika. Een doorn in het oog van de VS. De VS kan de affaire-Weiwei aangrijpen om haar machteloosheid om te zetten in een beroep op mensenrechten en democratisering.

De vertrekkende VS-ambassadeur in China Jon Huntsman zegt: [Future U.S. ambassadors] will continue to speak up in defence of social activists, like Liu Xiaobo, Chen Guangcheng and now Ai Weiwei, who challenge the Chinese government. Ai Weiwei is het kristallisatiepunt van veranderende geopolitieke en Chinese sociale verhoudingen. Het is moeilijk voorstelbaar hoe de affaire nog vreedzaam kan eindigen.

Foto: Ai Weiwei in de Turbinehal van de Tate Modern, Londen met een hand vol porseleinen zonnebloempitten , 2010

Written by George Knight

7 april 2011 bij 09:57

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Beste George,

  Via de VK-blog heb ik een aantal keer geprobeerd om u een bericht te sturen, maar dat lijkt niet te lukken. Heeft u een e-mailadres waar ik u op zou kunnen bereiken?

  Met vriendelijke groet,

  Jacob van M

  Like

  Jacob

  7 april 2011 at 12:34

 2. Dit keer wel met het juiste e-mail adres.

  Like

  Jacob

  7 april 2011 at 12:36

 3. […] Na detentie door de Chinese machthebbers en zijn vrijlating onder onduidelijke omstandigheden is-ie sinds 5 augustus 2011 weer gaan twitteren. Ai Weiwei verbreekt de stilte. Via via laat-ie weten meer dan 50 keer verhoord te zijn op twee locaties en immense psychische druk te hebben ervaren. Hij werd ervan verdacht een rol te spelen in de Jasmijn-protesten. Publiek wordt-ie beschuldigd van belastingontduiking. Een niet serieus te nemen aantijging. […]

  Like

 4. […] Ai Weiwei’ detentie werd de  familie evenmin op de hoogte gebracht door de Chinese autoriteiten. Hij werd van begin april tot eind juni van dit jaar op een geheime […]

  Like


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: