Wilders en islam voelen zich belaagd

Ik ben geen criticus van de islam of een aanhanger van Wilders, of omgekeerd. De vraag die ik me steeds weer stel is hoe zakelijke religiekritiek, de vrijheid van meningsuiting, het publieke debat en uitspraken van Wilders of vertegenwoordigers van de islam zich tot elkaar verhouden. En hoe de democratie het best gediend wordt.

Mijn vrees is dat religie haar extra juridische bescherming gebruikt als beperking van de meningsuiting en religiekritiek buiten de orde plaatst. Da’s een aantasting van een grondrecht. Afzondering dient de emancipatie van godsdienst niet. En ik ga mee in de kritiek op Wilders dat-ie een ander grondrecht zou aantasten als-ie de kans kreeg, namelijk de vrijheid van godsdienst. Maar planen of projecties zijn nog geen beleid.

Op 7 oktober 2006 zegt Wilders in een VK-interview over het Nederland van 2020: De moslims hangen in ieder geval onze normen en waarden aan. Ze accepteren de scheiding van kerk en staat en de gelijkheid van mannen, vrouwen en homoseksuelen. De overlast, de criminaliteit, de uitkeringsafhankelijkheid, de ellende zijn verdwenen. Iedereen past zich aan onze dominante cultuur aan. Wie dat niet doet, is hier over twintig jaar niet meer. Die wordt het land uitgezet.

Men kan het nog steeds niet eens zijn met wat Wilders hier zegt in het VK-interview, maar het nuanceert zijn woorden en maakt ze minder extreem. Hij ziet een uitruil van rechten en plichten en blijft binnen de rechtsstaat. Maar wel op zijn voorwaarden. Da’s precies dezelfde redenering die de islam hanteert. De gelijkenis is frappant.

Gevraagd door de interviewers schetst Wilders een hypothetisch beeld van zijn partijpolitiek voor de nabije toekomst. Ook de PVV zal altijd water bij de wijn moeten doen. Je kunt zelfs stellen dat dit aspect van coalitievorming de PVV de mogelijkheid geeft om te radicaliseren. Want in de praktijk weet het dat het eigen programma nooit onverdund uitgevoerd zal worden.

Het is gewenst dat zowel PVV als islam nooit zo groot worden dat ze het debat naar hun hand zetten. Hoewel het van de sterke zenuwen van de anderen afhangt of ze daar weerstand aan bieden. Het aandeel van de islam zal naar verwachting niet boven de 8% komen en dat van de PVV niet boven de 15%.  De meerderheid moet zich niet opwinden over islam of Wilders en zich niet af laten leiden door hun angstvisioenen en spookbeelden. De werkelijkheid is geen Western.

Foto: John Wayne in Fort Apache van John Ford, 1948.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.