Religie leidt tot overgewicht

Hoe komen berichten in de media? En worden ze vertekend? Voorbeeld is het bericht Religie maakt dik op gezondheidsnet.nl dat ingaat op een onderzoek van Matthew Feinstein van Northwestern University over jongeren. De opening is: Mensen die veel tijd doorbrengen in de kerk zijn gemiddeld dikker dan mensen die dat niet doen. Religie wordt gelijkgesteld aan de kerk. Feinstein is positief over de gezondheid van gelovigen, maar niet waar het hun overgewicht betreft.

Gezondheidsnet.nl verwijst naar het bericht Study: Going to Church Makes You Fat op msnbc.msn.com, een gematigd-progressieve nieuwsbron. In vertaling is de zin verdwenen Are church attendees praising the lard along with the Lord? Ofwel, verheerlijken kerkbezoekers reuzel naast de Heer? Gezondheidsnet schrapt dat eerdere onderzoeken een verband tussen kerkbezoek door ouderen en overgewicht hadden aangetoond. Belangrijk omdat het een langlopend onderzoek betreft.

Msnbc.msn.com verwijst naar Arkansasmatters.com, voegt niks toe en zet alle alinea’s achter elkaar. Arkansasmatters.com verwijst niet naar de bron met de titel Religious Young Adults become Obese by Middle Age. Onderzoeker Feinstein wijst op programma’s door kerkgemeenschappen om overgewicht tegen te gaan.

In het persbericht staat de fascinerende zin: the new study makes it clear that normal-weight younger adults with high religious involvement became obese, rather than obese adults becoming more religious. De korte surftocht leert dat de nuance eenzijdig verschuift naar christendom en vetzucht. Waar onderzoekers over religie en overgewicht praten. Nieuwsbronnen hebben in hun eigen dynamiek een onderzoek versimpeld.

Foto: Kamakura Daibutsu, Japan, 1954

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.