Nathalie Djurberg brengt dood tot leven

In de Bodonzaal toont het Rotterdamse museum Boijmans tot 2 mei Snakes Knows it’s Yoga van de Zweedse Nathalie Djurberg en musicus Hans Berg. Een feest voor het oog en een massage voor de geest. Het in samenwerking met kestnergesellschaft in Hannover en Kunstforeningen GL Strand in Kopenhagen geproduceerde overzicht beneemt de adem. Voor de liefhebber volop snoepen in de snoepwinkel van de kunst.

Sculpturen van olifanten, heksen, naakten, yogi’s en allerlei klein grut bevolken een neon versie van de ouderwetse nickelodeon-arcade. Voorstelbaar is dat ’s nachts als de laatste beveiliger de zaal verlaat ze uit hun vitrine klimmen en met elkaar dansen. Door hun glanzende plasticine-huid buigen en barsten ze tot ze rood zien. Van inspanning of bloeddorst. Hun viering is werelds. Heidense poezie als ode aan het leven. Geen dood zonder leven.

The Skeleton Dance van Walt Disney uit 1929 vormt een inspiratiebron voor hedendaagse cultuur. Geraamtes dansen tot het ochtendgloren op jazzy-muziek van klassieken toen de term cross-over nog niet bestond. Stop-motion animator Nathalie Djurberg eindigt Turn Into Me met een skeleton dance waarbij de dieren uit het bos aan de haal gaan met een geraamte. Fascinerend omdat het tegelijk aantrekt en afstoot. Het kind in iedereen zit op het puntje van de poef.

Djurberg baarde opzien op de Berlin Biennale van 2006 en vond sindsdien haar weg naar beurzen en musea onder hoede van Miuccia Prada en galerist Zach Feuer. Boijmans biedt het grootste overzicht tot nu toe en licht toe: In haar films creëert Nathalie Djurberg telkens geanimeerde surreële ‘fabels’. Haar wereld bestaat uit clichématige sprookjes die ontsporen in een slagveld vol dood, seks en geweld. Djurberg bereikt technische perfectie.

Vanuit de eigen kerncollectie claimt Boijmans Djurberg als hedendaags surrealistisch. Maar da’s marketing die inperkt. Nathalie Djurberg staat op de kruising van het leven waar Walt Disney, Aardman, Federico Fellini, Albrecht Dürer, Ingmar Bergman, Jeroen Bosch, Luis Buñuel en Robert Flaherty samenscholen met hun verhalen. Wachtend op de nacht, wanneer de voorstelling begint. De ambulance langs de kant.

Boijmans biedt op dit moment meer tentoonstellingen die films tonen. Vormrijk Schoonheid in de Wetenschap en het intellectuele Gabriel Lester. Ze tonen respectievelijk het maximale en het minimale van een verhaal. Snakes overbrugt het tussengebied en geeft de anderen reliëf door alles te omhullen. Boijmans verdient een compliment dat het de weerbarstige tentoonstelling van Nathalie Djurberg in Nederland toont.

Foto 1: Nathalie Djurberg, Turn Into Me, 2008

Foto 2: Ub Iwerks/ Walt Disney, The Skeleton Dance, 1929

Een gedachte over “Nathalie Djurberg brengt dood tot leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.