Ontkennen van onrecht is onrecht: moslimvrouwen

De rol van vrouwen in de islam zorgt voor verhitte debatten. Bij ons. Cultuurrelativisme is een aardig tijdverdrijf. Onschuldig als het geen pretentie heeft. Maar zolang vanuit de dogmatiek van de islam de vrouw als minderwaardig wordt beschouwd en geen gelijke rol heeft, helpt relativisme deze vrouwen in een achterstandssituatie niet verder. Voor de vrouwen is het minder onschuldig.

Iedereen kan een beetje van zijn of haar gelijk vinden door het aanhalen van citaten of voorbeelden. Het beeld is gemengd. Natuurlijk zijn er moslimvrouwen die zich vrijelijk emanciperen en voor zichzelf opkomen. Die vrouwen maken de veranderingen van hun Westerse zusters van rond 1970 door. Dat geeft hoop.

Over welke moslimvrouwen praten we als gezegd wordt dat het steeds beter met ze gaat? Natuurlijk zijn er in of buiten Nederland vele moslimvrouwen- of meisjes waarmee het beter gaat. Gelukkig, hoe meer hoe beter. Maar er zijn er ook een hoop waarmee het slechter gaat. In de achterlanden van Pakistan, Afghanistan of een voor ons ver land.

De realiteit bestaat van een islamiserend Pakistan of andere islamnaties waar vrouwen steeds verder gemarginaliseerd worden. Zelfs hun leven steeds minder veilig zijn. Mogelijk vanuit een culturele en patriarchale traditie, maar de onderdrukking wordt gesanctioneerd door de lokale islam.

Waarom ontkennen sommigen deze groeiende kloof? De moslimvrouwen in het Westen trekken zich op aan de rechtsstaat en de mensenrechten die al voor hun komst bestonden. Tegelijk worden moslimvrouwen in moslimnaties in de steek gelaten. Ongepast om dan te zeggen dat het goed gaat met de moslimvrouwen. Daar past op zijn minst onderscheid.

Vijandigheid of vriendschap tegenover de islam mag geen reden zijn om weg te kijken voor het onrecht dat vele vrouwen binnen de islam aangedaan wordt. In naam van een hogere macht. In elk geval helpt politisering deze vrouwen in achterstandssituaties niet verder. Het ontkennen van dit onrecht is het grootste onrecht omdat het onszelf betreft.

Mensenrechtenactivisten en intergouvernementele organisaties bieden de kans om de steun zo concreet en praktisch mogelijk te houden. De situatie van de vrouwen te verbeteren. Politieke praatjes vertragen en lossen het probleem niet op. Conservatieve krachten dienen geneutraliseerd te worden.

Hoe het ontspoort geeft Job Cohen aan. Als bewijs voor de emancipatie van vrouwen met een hoofddoek haalt-ie de Amsterdamse PvdA-politica Fatima Elatik aan. Het bestaan en opereren van Elatik kan echter nooit een antwoord zijn op het onrecht dat andere vrouwen met een hoofddoek wordt aangedaan. Zo kunnen we nu evenmin beweren dat het beter gaat met de moslimvrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.