Egypte’s sprong in de leegte

Wat je zegt ben je zelf. Dat geldt voor de inschatting van de islamisering in het Midden Oosten. Hassan Bazara citeert in de NRC een tweet van Shadi Hamid: I know there’s desire to minimize Islamist role in protest but they’ve played more significant role than ppl think, certainly in Egypt. Welke rol dat precies is weten we niet. Los van de feiten projecteren mensen van een afstand hun wensen op de uitkomst. Zo verklaren PvdA-politici het fundamentalisme dood terwijl het nog springlevend naast de macht staat.

Het gaat erom hoe hervormingen uitpakken. Want door alle druk van het volk moet er iets veranderen. Als de grondwetten van de verschillende landen gebaseerd blijven op de sharia, dan is dat een rem op veranderingen. Zo zijn in Egypte de Koptische christenen die 10% van de bevolking uitmaken tweederangs burgers. Ze mogen hun eigen identiteit niet innemen. De echte Arabische revolutie moet daarom nog plaatsvinden in de constitutie. Pas dan weten we hoe islam en democratie binnen een kader passen.

Monique Samuel doet verslag vanuit Caïro. Haar cynisme is ingewisseld voor hoop die ze om zich heen ziet. Ze vertrouwt de jongere generatie. Ze gaat niet voorbij aan het mechanisme van de macht, maar laat het wel onderbelicht. Veelal jongere demonstranten hebben zich moedig gedragen in hun opstand tegen de macht. We zagen ze veelvuldig op televisie. Onmiskenbaar gaan ze voor pluriformiteit, burgerrechten, democratie en rechtsstaat. Ze eisen dat zelfs. Maar het valt af te wachten of ze het laatste woord hebben.
Logisch is om te veronderstellen dat het leger het op een akkoordje gooit met partijen met een hechte organisatie en machtsbasis. In Egypte de Moslimbroeders en de restanten van Mubarak’s Nationale Democratische Partij. Het leger staat voor de uitdaging een nieuwe rol te vinden.

Dictaturen zijn behendig in het omgaan met de macht. Die geven ze niet zomaar op. De politieke en militaire leiders hebben grote economische belangen. De islam heeft daar weinig mee te maken. Die wordt van stal gehaald als het bruikbaar is en weer verketterd als dat opportuun is. In die afwisseling proberen de islamisten naar de macht te glippen. Wellicht zal het hun in het ene land wel, en in het andere niet lukken.

Tijdens de opstand in Caïro viel op dat zowel demonstranten als ordetroepen hun schermutselingen onderbraken voor massaal gebed. Voor een buitenstaander een absurd-komisch tafereel. Mooi irenisch, maar ook gelijkgeschakeld. Dat religieuze conformisme moet eerst doorbroken worden om tot democratie en pluriformiteit te komen. Dat vraagt tijd. Die passage draagt het risico in zich dat de oude macht de opstand van de jongeren kaapt.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat de Arabische revolutie is geslaagd. Wie dat op dit moment zegt, koestert het eigen wensdenken. Ontegenzeggelijk is er iets veranderd. Zoals vroeger wordt het niet meer. Hoopvol is de benoeming van Essam Sharaf tot premier. Maar te bezien valt hoe het uitpakt. De projectie van onze verlangens moet nog maar even op zwart. Moeilijk in een tijd die overloopt met instant-meningen. Wat er onvermijdelijk ook een is.

Foto: Yves Klein, Le Saut dans le Vide (Sprong in de Leegte), 1960

Advertentie

3 gedachten over “Egypte’s sprong in de leegte

  1. Pingback: Arabische Lente is voorbij « George Knight

  2. Pingback: Gaat de Nobelprijs voor de Vrede naar Arabische bloggers? « George Knight

  3. Pingback: Kunst van het Vallen: Bas Jan Ader en Asimo « George Knight Kort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.