George Knight

Debat tussen links en rechts

Waar blijft het gelijke speelveld in het debat?

leave a comment »

Ik vermoed dat de meeste Nederlanders de islam een plekje onder de zon gunnen. Dat zie je het best op plaatselijk niveau, waar brede acceptatie bestaat en de soep niet zo heet wordt gegeten als op het Binnenhof of in de kolommen van de Volkskrant of de Telegraaf.

Wat een deel van de niet-moslims echter irriteert is dat een deel van de 300.00-850.000 moslims vragen zet bij vanzelfsprekendheden en dit geluid vanuit de kern niet stevig gecorrigeerd wordt. Vragen over de rechtstaat of de integriteit van Nederlandse staat. Hierin zijn deze moslims overigens niet uniek.

Irritant is ook dat de islam voor de eigen godsdienst extra juridische bescherming vraagt in het publieke debat. Dat conflicteert met een idee van gelijkwaardigheid tussen mensen en gelijkwaardigheid tussen religie en niet-religie.

Als gezichtsbepalende politici zich buiten verkiezingstijd minder zorgen maken over de bescherming van vrijzinnige homo’s, uitgetreden gelovigen of onderdrukte vrouwen dan wordt er in de beleving van vele Nederlanders een grens overschreden. Bestaande zorgen van rechts gaan niet verder dan lippendienst. Merkwaardig is dat het niemand het principieel oppakt. De politiek wordt niet volwassen.

De schreeuw om aandacht van gereformeerde, joodse of homosexuele jongeren die zich zeggen zorgen te maken over de islam is veelzeggend. Hoe kan zo’n beeld ontstaan? Of anders gezegd wat heeft de politiek uitgevreten om te voorkomen dat zo’n beeld is ontstaan?

De onvrede die optreedt onder een deel van de 17 miljoen niet-moslims is niet gericht op de doorsnee moslim. Maar op politici die verre van adequaat optreden en op woordvoerders van de islamgemeenschap die hun hand overvragen of onmachtig opereren.

Groeien gaat van au en een minderheidsgroep met problemen heeft recht op extra aandacht en steun. Maar het wordt tijd dat die steun in de openbaarheid gekwantificeerd wordt. En in proportie wordt gebracht met de kernbehoefte en de steun aan anderen. Om te beginnen moet de steun geconcentreerd worden in sociaal-economische ondersteuning aan individuen.

Religie kan dan overgaan naar het privé-initiatief. Er zijn de laatste 4 jaar al goede stappen in die richting gezet, maar de scheiding van kerk en staat is in Nederland nog niet gerealiseerd.

Als dat allemaal gebeurt dan worden de emancipatie en zelfwerkzaamheid van de moslims gediend. De irritatie van de niet-moslims zal dan vanzelf afnemen. Maatschappelijke rust is gediend met een terugtredende overheid en optredende politici. Paradox van de huidige coalitie is dat zowel het een als het ander niet in de praktijk, maar slechts in de beeldvorming gebeurt.

Foto: On the Road to the Ming Tombs of Old China

Written by George Knight

1 maart 2011 bij 14:19

Geplaatst in Politiek, Religie

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: