Geharnaste religie doet pijn

Iemand staat naakt als-ie tegen zichzelf liegt. Niet als-ie een mening bijstelt, of afdaalt naar een diepere laag van bewustzijn. We leren elke dag. Religie is een spiegel. Het brengt ons nader tot iets. Tot wat valt te bezien. Misschien tot ongebondenheid en het diapositief van godsdienst. Dat valt te ontdekken.

Zinvol is het niet om religie te isoleren. Godsdienst is in Nederland een cultuur-maatschappelijke uiting die over het algemeen prima geaccepteerd, verankerd en geïntegreerd is. Het is daarom mal om godsdienst als geïsoleerd fenomeen te beschouwen.

Als een konijn word ik door religie naar de lichtbak getrokken. Mijn hardnekkigheid komt niet voort uit het vinden van geborgenheid, maar uit het demonteren ervan. Religie staat ver van mijn bed, maar komt soms dichtbij. Zoals een hemellichaam dat nadert en zich weer verwijdert. Op de kans af dat het gemaakt overkomt en vals klinkt: mijn fascinatie fascineert me.

Als gelovig geïnspireerde mensen zich willen richten op de uitgangspunten van hun godsdienst, dan is dat hun goed recht. Het is zelfs consistent en logisch. Verschil tussen degenen die het omarmen of afwijzen is klein. Rechtlijnigheid en het volgen van een principe is de overeenkomst. Ietsisten zijn voor beide partijen halfslachtig. Ze kiezen niet.

Het gaat fout als godsdienstig geïnspireerden willen beslissen voor andersdenkenden. Of omgekeerd. Vanuit de rechtsstaat onverdedigbaar omdat het voorbijgaat aan de zelfbeschikking van het individu. Wat het idee van natuur, van dood, van leven, van opperwezen, van ziekte en van vrije wil is, doet niet terzake. Deze begrippen zijn terug te brengen tot de zelfbeschikking over het eigen lichaam.

Een Franse vrouw met een hersentumor kon in haar eigen land geen euthanasie laten plegen. Niet dat de kerk zich direct met haar bemoeide. Zoiets werkt via een moraliteit die drukt op de wetten van de staat. En burgers ondergeschikt maakt aan de doelstellingen van staat en religie. Die elkaar vinden en ondersteunen. Als twee zatlappen om 4 uur ’s nachts die elkaar niet los kunnen laten zonder te vallen.

Vanwege de politieke component is de dwang van religie op de wetten van de staat het waard om te betwisten. Deze geharnaste arm roept strijdbaarheid op. Euthanasie verdient een andersoortig debat. Behoedzamer, minder politiek en humaner. Datgene wat we vanuit de intimiteit van de eigen gedachten in de spiegel zien. Religie maakt menslievendheid ondergeschikt aan haar eigen flinkheid en staat zonder kleren.

Foto: Samoerai met pijl en boog, helmen, zwaarden, speren en maliënkolder. Japan, plaats onbekend, omstreeks 1870-1890.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.