Julian Hood uit WikiLeaks Forest

 

Julian Assange mag van de Britse rechter worden uitgeleverd aan Zweden. Vanwege sex by surprise. Een sexueel misdrijf dat in Zweden wordt aangemerkt als verkrachting. De details zijn genoegzaam bekend. Slapende vrouwen en gescheurde condooms. Assange wacht de strop als Zweden hem vervolgens aan de VS uitlevert. Conservatieven daar eisen zijn bloed. Assange laat het er niet bij zitten en kiest de aanval.

Australiër Assange heeft met zijn organisatie WikiLeaks telegrammen van de Amerikaanse regering openbaar gemaakt. Het gaat bij Cablegate niet om verkrachting, sexueel misdrijf of een gescheurd condoom, maar om het falen van de Amerikaanse regering haar eigen informatie te beschermen. De reactie van de Amerikanen om Julian Assange tot boeman te bombarderen leidt de aandacht af van hun eigen falen.

Interessant is dat minister van Buitenlandse Zaken van Australië Kevin Rudd begin december 2010 als eerste hoge bestuurder de schuld bij de VS legde. En voor zijn landgenoot Assange in de bres sprong: ‘Meneer Assange is niet persoonlijk verantwoordelijk voor de clandestiene vrijgave van 250.000 documenten uit het Amerikaanse diplomatieke communicatienetwerk’, aldus Rudd in een interview met het persbureau Reuters. ‘De Amerikanen zijn daarvoor verantwoordelijk’.

Maar ruim twee maanden later beschuldigt Christine Assange, Julians moeder, Kevin Rudd ervan zijn woord niet na te komen en te weinig voor haar zoon te doen. Ze spreekt over een Amerikaanse fatwa waaraan alles ondergeschikt gemaakt wordt. Blijkbaar ook de wijzende vinger en bewegingsvrijheid van minister Kevin Rudd. De woorden van een wanhopige moeder hoeven niet onwaar te zijn.

In de legende is Robin Hood een nobele bandiet die steelt van de rijken en geeft aan de armen. Julian Assange presenteert zich als een journalistieke, 21ste eeuwse vrijbuiter en bouwt aan zijn mythe. Zwervend van land tot land in opvallende hooghartigheid en hypersubjectiviteit. Rebels en arrogant vechtend tegen de machtigste sheriff van de wereld: de VS. Een ongelijke strijd in WikiLeaks Forest. De beulsknoop wacht.

Foto: Errol Flynn als Robin Hood in The Adventures of Robin Hood, 1938

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.