PvdA: hervormen of verdwijnen in overbodigheid

Update 13 november 2014: De PvdA zet twee kamerleden van Turkse afkomst uit de fractie: Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Dit gebeurde na urenlang fractieberaad. Ze zouden het sociaal-democratisch gedachtengoed onvoldoende representeren. Een hoognodig en moedig besluit dat echter de vraag oproept over de werving, selectie en interne scholing van beide Turkse Nederlanders. Waarom zijn ze ooit opgenomen in de PvdA als nu blijkt dat ze het gedachtengoed niet steunen? Is dat nu pas duidelijk geworden of is nu pas de angst weggenomen bij de fractieleiding om de confrontatie aan te gaan?

PvdA’er Frans Timmermans loopt zich warm en Job Cohen verdwijnt langzaam uit beeld. Opmerkelijk is dat Timmermans de afgelopen weken driemaal optrad bij P&W. Als buitenlandwoordvoerder zonder specifieke kennis van Egypte profileert-ie zich als staatsman met vergezichten en analyses. Op afstand van het Binnenhof. Het lijkt geen toeval, Timmermans wordt op het schild gehesen als nieuwe leider.

Rinus van Schendelen waarschuwde in april 2010 in de aanloop naar de verkiezingen dat de allochtonen binnen de PvdA de samenwerking met Leefbaar Rotterdam blokkeren. In de week daarvoor had de politiek leider van de PvdA in Rotterdamse Dominic Schrijer die de publicitaire bui al zag hangen, verkondigd dat het wel meevalt met die macht. Dat slechts 6 van de 14 raadszetels door allochtonen gekozen worden. Critici spreken van clientelisme binnen de PvdA.

De PvdA beseft dat door de overname van de allochtone stem sommige autochtonen afhaken. Da’s een probleem dat de PvdA loopt in de grotere steden. Wat andere partijen ook zou treffen als ze hiervan zo afhankelijk waren. Die overigens verre van eenduidig is en verdeeld is in religie en etniciteit. Tekenend voor de spanning binnen de PvdA is dat de Turkse Seyit Yeyden naar het Rotterdamse Feyenoord werd gestuurd om allochtone en autochtone PvdA’ers weer met elkaar in gesprek te brengen.

Op zich maakt het niet uit hoeveel allochtonen de PvdA vertegenwoordigt. Door interne scholing en kandidaatstelling kan dat gestuurd worden. Problematisch wordt het pas als de PvdA om electorale redenen de eigen traditie vergeet. Dan atomiseert de partij in deelbelangen. Dat proces is gaande. Maar nu het blijkbaar aan dynamiek wint vormt het een bedreiging voor het bestaan van de partij.

Het is aan de politieke leiding van de landelijke PvdA om schoon schip te maken en alle leden die het sociaal-democratische gedachtengoed niet ondersteunen uit de partij te gooien. Het is verstandig om het sociaal-democratische gedachtengoed weer centraal te stellen. Electoraal opportunisme is een doodlopende weg. Maar het wil maar niet lukken.

Met verwijzing naar waarden als ontplooiing, solidariteit, gelijke rechten van man en vrouw, scheiding van kerk en staat heeft de PvdA altijd universele waarden uitgedragen. Daarin heeft de PvdA maatschappelijk een positieve rol gespeeld die verder reikte dan het partijbelang. Het zou jammer zijn als het dit zou opgeven en zich zou terugtrekken op deelbelangen. Het verliest dan ook de pretentie van brede volkspartij. Het is aan de PvdA om te beslissen over de eigen toekomst.

Achteraf gezien is het jammer dat de vernieuwer Bos zijn kansen niet heeft durven pakken. Door gebrek aan durf en ambitie is-ie gestruikeld over olifanten als Wallage en Vogelaar die op de rem stonden. Binder Job Cohen kan evenmin snijden en doorpakken. Samenbinden staat haaks op het sociaal-democratisch gedachtengoed als het omwille van het binden wegkijkt voor onrecht.

De PvdA als bestuurderspartij kent vele ongerijmdheden. Zelfs half-criminele PvdA’’ers die de fout ingaan worden vanwege hun etniciteit en electorale wervingskracht in genade aangenomen. Het opportunisme is lachwekkend. Zoiets wordt gezien en maakt de geloofwaardigheid en legitimiteit van de PvdA er niet groter op. Dit sluipende proces ondermijnt de kredietwaardigheid. Centrale sturing ontbreekt.

De PvdA is voor Nederland onbelangrijk. Als vehikel voor functies en subsidies kan het gemist worden. Maar het zou jammer zijn als het sociaal-democratisch gedachtengoed verdween uit Nederland. Het kan elders ondergebracht worden. Want een geloofwaardige socialistische partij hoort thuis in de Nederlandse politiek. Jammer is dat de huidige PvdA daar steeds minder in voorziet. Het is aan de PvdA om te kiezen: hervormen of verdwijnen in overbodigheid.

De wisseling van Bos door Cohen werd door beide heren drie jaar voorbereid. Uruzgan werd begin 2010 als aanleiding aangegrepen om te breken. Bos had de strijd om de vernieuwing binnen de partij verloren en was hierdoor blijven zitten met een flets profiel dat niemand aansprak. De opkomst van Cohen wijst op een duik terug in het verleden van het multiculturalisme. Hoewel Cohen slim en aardig genoeg is om dat te verhullen.

Steun van de media verlengt de doodsstrijd van de PvdA. Andere partijen met zoveel ongerijmdheden, tegenstrijdigheden, vaagheden, wantoestanden, bestuurlijke arrogantie en zelfs half-criminelen onder de kaderleden waren al lang in de openbaarheid afgeserveerd. Het manco van de Nederlandse media is dat de PvdA met een andere maat wordt gemeten. Omdat de partij steeds wordt bevestigd in haar eigen schijnwerkelijkheid werkt deze steun averechts.

De PvdA kent twee kroonprinsen, Frans Timmermans en Eberhard van der Laan. Van der Laan gebruikt als enige politicus taal om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen. Taalverwerving en taalbeheersing zijn een noodzakelijke voorwaarde voor de bewustwording en participatie van burgers, maar niet minder voor de emancipatie van de politicus zelf. Van der Laan excelleert in taal. Hij was het enige kabinetslid van Balkenende IV dat niet meeging in de betutteling en inperking van burgerrechten. Er zelfs afstand van nam.

Als burgemeester van Amsterdam zit de ideale opvolger van Job Cohen vast in Amsterdam. Hij kan nog niet overstappen. Daarom komt Frans Timmermans in beeld. Aan hem kleeft opportunisme. De neerbuigendheid van Timmermans wordt elitair genoemd en die van Van der Laan realistisch. Da’s het verschil. Als Timmermans zich echter de komende jaren voegt in de lijn die Van der Laan vanuit Amsterdam schetst, dan kan de PvdA terugkeren naar het eigen gedachtengoed.

Foto: Spare Time (1939) van Humphrey Jennings.

Advertentie

20 gedachten over “PvdA: hervormen of verdwijnen in overbodigheid

 1. Scherpe analyse. Maar die Timmermans is me nog niet opgevallen. Maar misschien zegt dat meer over mij dan over hem.

  Like

 2. @Flapje
  Bedankt voor de verwijzing naar YouTube. Leerzaam. De dommigheid van Frans Timmermans zit hem denk ik niet in een onwetenschappelijke houding, maar in zijn eigenwijsheid om als generalist het beter te willen weten dan wetenschappers. Ofwel, Timmermans kent zijn grenzen niet.
  Leerzamer nog dan het klimaat vind ik de gebroken beloften rond het tweede referendum dat de kiezers op oneigenlijke gronden door de neus is geboord. De onwetendheid van Timmermans over het klimaat is hier veranderd in regelrecht kiezersbedrog en liegen. Dit kiezersbedrog en de bangigheid heeft me toen zo teleurgesteld in de Nederlandse politiek dat het voor mij alle relevantie verloren heeft. Jammergenoeg voor de PvdA stond deze partij in de frontlinie van het draaien. Zoals vaker.http://www.youtube.com/watch?v=e1QLW7QqLo0&feature=related
  @Bas
  Je bent gewaarschuwd. Timmermans is de verkenner die in onbekend gebied kan verdwalen.

  Like

 3. @Flapje & George
  Timmermans toont zich in het filmpje over het klimaat inderdaad van zijn domste kant. En ik vermoed dat hij het ook niet meer leert. Je kunt niet van alles veel af weten. Je moet weten wanneer je moet verwijzen naar deskundigen. Zoals hij hier zwamt, denk ik dat hij een neiging heeft het vaker te doen.

  Like

 4. @Oszi
  Mee eens, ik hoop nog op voortschrijdend inzicht. Maar waarschijnlijk blijft het in het geval van Timmermans bij voortschreidend inzicht.

  Like

 5. @George Knight,
  Ik heb even de tijd genomen om naar dat filmpje in jouw link te kijken. Spontane onpasselijkheid dient zich aan als je het zo achter elkaar gezet ziet. Een partij die dit soort lieden uitverkiest om de kar te trekken is een gevaar voor het land.
  Van der Laan is de gebruikelijke uitzondering die de regel bevestigd.

  Like

 6. @Flapje
  Sterkte met je maag. Je hebt gelijk, het gedraai van de PvdA is niet om aan te zien.

  Like

 7. Onderstaande filmpjes, onderdelen van een reportage op de Engelse Chanel Four, gisteren, bekijken in PvdA klasjes biedt wellicht soulaas?http://www.google.nl/search?q=Dispatches%3A+Lessons+in+Hate+and+Violence+part+5&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a#q=Dispatches%3A+Lessons+in+Hate+and+Violence+part+5&hl=nl&client=firefox-a&hs=J9L&rls=org.mozilla:nl:official&prmd=ivns&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=-oRaTeHfK46d4Aa1_8jECw&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=2&ved=0CDIQqwQwAQ&fp=a4d77b87de3bbc63
  Vooral de gematigde of ex-Moslims zullen zeer tevreden met deze voorlichting zijn…….Als die de PvdA, met hun zelf-islamiseerders, tenminste nog wensen te bevolken.
  Maar ja. het zal hem ws niks uitmaken. Hoe verdeelder en verscheurder de samenleving is, des te meer macht heb je, of, meent men die te hebben. Tot de kruik echt barst.

  Like

 8. Ben al te lang weg uit Nederland blijkbaar, herken deze meneer niet eens. Maar hij mag idd wel eens een wat bescheidenere houding aannemen. Daarentegen lullen de emeritici ook een gat in de rondte, grappig dat ze blijkbaar nagenoeg alleen maar gepensioneerde wetenschappers konden vinden die "global warming" wel even wilde tegenspreken. De redenatie die zij erop na houden is nogal naief, kijk er de metingen op na en je ziet al snel dat de temperatuur altijd schommelt, je moet naar de trend over langere tijd kijken en dan blijkt toch dat er nog steeds een stijging te zien is. In de jaren sinds de uitspraken van deze geleerden is de gemiddelde temperatuur namelijk weer gaan stijgen.

  Like

 9. @Katja
  Maar wat vind je van de PvdA en Timmermans?
  @Flaxorca
  Het klimaat is een lastig onderwerp. In elk geval is de wetenschap niet eenduidig. Ik stel me op het standpunt dat de aarde waarschijnlijk opwarmt door toedoen van de mens. Maar hoe spijkerhard de feiten zijn kan ik niet inschatten, want ook daarover wordt strijd gevoerd. Het klimaat is hier niet het onderwerp.
  Frans Timmermans is ook in Nederland tamelijk onbekend. Hij is geen minister geweest. De man begrijpt niet dat-ie het niet begrijpt. De vernieuwing in de PvdA zal van de jongere generatie moeten komen.http://www.hpdetijd.nl/2010-08-03/de-pvda-snapt-het-niet

  Like

 10. Een bijzonder scherpe analyse waarmee ik het vrijwel helemaal eens ben met dien verstande dat ik geen hoop meer zie voor de PvdA.
  Wouter Bos was het grote talent
  Maar als zelfs HET grote talent (die in de peilingen op een gegeven moment boven of tegen de zestig zetels stond (!) geen ruimte kreeg (en pakte) om deze rokende puinhopen te moderniseren, dan zie ik niet in hoe v/d Laan daar wel in zou slagen.
  Oud Links heeft de macht volledig in handen bij de PvdA (en dus de media)
  En zoals Eddy Terstall al zegt: "Oud Links is intens racistisch"
  Oud Links zal nooit bewegen
  Een juggernaut zonder wielen verzonken in ’t moeras
  Ik ben overigens wel gecharmeerd van Eberhard.
  Maar hij is de eenzaam wapperende vlag op de modderschuit.
  Dit is overigens een van de fraaiste analyses over de PvdA die ik de laatste jaren gelezen heb.
  De MSM komt niet verder dan gekras aan het oppervlakte.
  Wat dat betreft doen ze me aan Kathy denken van Wuthering Heights.

  Like

 11. Yep je hebt helemaal gelijk, het is nogal een ingewikkeld onderwerp, klimaat. Wat betreft de PvDA ben ik het met je eens dat er vernieuwing nodig is. Zoals je al schreef, even leek het er een aantal jaar geleden op dat met Bos er een jongere generatie aan zat te komen, maar die zeepbel is ondertussen ook wel gebarsten. Helaas lijkt het er wel op dat voor de "gematigde sociaal democraat" er op links weinig andere keus is op dit moment. De SP en GL zullen m.i. nooit voor langere tijd zo groot worden, en het CDA beweegt steeds verder naar rechts en is op dit moment ook nauwelijks meer serieus te nemen (staan ook provinciaal op dik verlies) dus zitten mensen vast aan de PvDA. Hopelijk vinden ze daar de sleutel snel, ik ben het met je eens dat Nederland een gedegen sociaal-democratische partij verdient en misschien zelfs wel hard nodig heeft.

  Like

 12. @Amberling
  Hoop doet leven. Vele PvdA’ers zijn misschien niet racistisch, da’s zo’n zware term, maar toch aan de verkeerde kant van de geschiedenis terechtgekomen. Ik gun ze een eervolle terugtocht. Eberhard is nog de enige redding voor de PvdA. Daarna heerst de onmacht.
  @floxorca
  Toch komt die jonge generatie eraan. Ze worden gedemotiveerd en komen niet door de taaie partijorganisatie heen. Met al die kaderleden die met hun rug naar de toekomst staan.
  Enkele jaren heb ik gehoopt op partijvernieuwing met vrijzinnige elementen van D66, GL, VVD en PvdA. Maar door de verkiezingsuitslag en de vorming van kabinet Rutte-Verhagen is dat verder uit zicht geraakt. CDA, SGP en CU gijzelen zoals gewoonlijk elke vrijzinnig-seculiere beweging. In die hoek ontbreekt elk positivisme, zelfvertrouwen en ambitie. Dat stelt me nog het meest teleur.

  Like

 13. Ja die Timmermans
  De man belichaamt corruptie.
  De eurofiele regent die zelfingenomen vanuit zijn ivoren toren het gepeupel beschouwd.
  En overal mag ie aanschuiven.
  Volgens mij heeft hij zo onderhand op radio 1 wel een eigen programma
  Ook dat liegen altijd van hem
  Zoals bij de JSF, Afghanistan of over het feit dat het de CDA was die niet met de SP op de borrel wou terwijl het juist HIJ was die ze kwalificeerde als vuile maoïsten waarmee de PvdA nooit en te nimmer het bed zouden delen.
  Vandaar begrijp ik ook niks dat eeuwige geslijm van Emile bij st. Job.
  Meelijwekkend.
  De PvdA /Vara wordt algemeen beschouwt als onuitstaanbaar arrogant waarom ze dan juist Timmermans naar voren schuiven is me een raadsel.
  Of ze moeten zetels hopen terug te winnen op Wilders in Limburg.
  Aan de andere kant hij is wel vlot van de tongriem gesneden
  iets waarvan je Cohen niet van kunt beschuldigen
  Mooi voorbeeld stond er onlangs in HPdeTijd
  "De verkiezingen verloren, uitgerangeerd bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet en dan toch KEI-HARD iemand uitlachen die misschien wel op je had gestemd als je niet zo verdomde arrogant was geweest. Welkom in de wereld van Frans Timmermans.
  Want wat zegt Timmermans vanmorgen op zijn Hyves
  "Bij de in opbouw zijnde markt, spreekt een zeer boze man mij aan: "Timmermans, wij moeten geen intellectuelen. Wij hebben liever Dion Graus".
  Ik moest vreselijk lachen, echt met tranen. Hij begreep er niets van."
  Prominent PvdA’er Arne Mosselman ziet het gelukkig wel goed, getuige zijn reactie op het bericht van Timmermans:
  "Het kernprobleem van de PvdA, zomaar in een Facebookanekdote."
  Let ook op de reactie van Timmermans op Mosselman: "Arne, man, wat ben jij een humorloze zielepoot."

  Like

 14. @Amberling
  Of Timmermans corrupt is zou ik niet aan kunnen tonen. Wees daar voorzichtig mee. Daar gaat het ook niet om. Ik had om 16:49 ook al naar het voorbeeld van Dion Graus en Arne Mosselman verwezen. De laatste een van de jongere PvdA’ers die evenmin door de taaiheid heen komt. Uit onmacht schopt-ie op zijn site maar tegen Wilders. Maar de echte vijand zit in zijn eigen partij.http://www.arnemosselman.nl/

  Like

 15. George
  Aha, ik zie
  Mea maxima culpa
  Hmm Mosselman is het dus ook niet
  ps.
  Misschien zeg ik het verkeerd inzake Timmermans
  Laat ik het zo stellen
  Wanneer ik aan een sjoemelende hooghartige limburgse ‘aristocraat’ denk, dan denk ik aan Frans Timmermans.
  Zijn zelfvoldane lachje
  Nimmer twijfelen
  Met dedain neerkijkend op het grauw
  En
  Jarenlang de reet van Moebarak kussen maar nu op zijn graf dansen en zich ‘solidair’ tonen met de onderdrukte Egyptenaren
  (over andere landen zul je ‘m logisch wijs nooit horen zoals bv. de bezette West-Sahara, behalve wanneer ’t deze gevorkte tong spreker weer uitkomt.
  En btw er is nog helemaal niks veranderd in Egypte, het leger heeft nog steeds de macht.
  Het enige verschil is dat de koddige Moslim Broeders aan de macht hebben geroken
  Maar dat is weer een heel ander verhaal.
  Toch zijn ze vandaag weer in de peilingen gestegen wat ten kost ging van de SP.

  Like

 16. ==George Knight 15-02-2011 16:49
  @Katja
  Maar wat vind je van de PvdA en Timmermans?==
  Je analyse klopt wel en is interessant. Maar die twee zijn wat mij betreft als het erop aankomt lood om oud ijzer. Of kwestie van stuivertje verwisselen. Cohen klungelig als een harlekijn die structureel door de mand valt als het op dossier-kennis aankomt. (Zie bv zijn lul verhaal bij de Openbaar Vervoer stakingen). Vandaar slechts mijn afwachting van het echte barsten van de laatste kruiken. Omdat de breuken dieper onder het oppervlak liggen waar eigenlijk geen lieve moeder meer wat aan kan doen.
  De linkse (en christelijke) "solidariteit" heeft het er de laatste jaren sowieso bij laten zitten en doen niets anders dan hun eigen hachje redden, zitten hun tijd wel uit: zie .Cohen en Timmermans. Zo denk ik dus over hen.
  Was mijn zoon gezond, dan ging hij zeker emigreren. Misschien lukt het hem desondanks op halve kracht. En wie weet, dan ga ik wel mee….Helaas hebben wij als Westerlingen de plicht om zakken met geld mee te nemen, in tegenstelling tot wellicht de nieuw ontstane stroom Noord-Afrikaanse revolutionaire vluchtelingen die Eu-waards keren. Land op bouwen in eigen land is er niet bij. In ons land het sociale stelsel afbreken ligt hun meer, al is daar uiteraard ons slappe systeem daar vnl schuldig aan.
  Of rechts de wal kan keren?

  Like

 17. @Cees
  Partijen of organisaties verdwijnen bijna nooit vanwege de belangen van mensen. Vreemd, toch?
  @Katja
  Dank je. Lood om oud ijzer, ja. Hoewel ik Job Cohen het voordeel wil meegeven dat-ie rechtlijnig is in zijn dwalingen. Timmermans is de rasopportunist. Over het monsterverbond tussen linkse cultuurrelativisten en religieuze conservatieven is hier het laatste woord nog niet gezegd.

  Like

 18. Pingback: Vriendjespolitiek in PvdA Feyenoord. Waarom niet ingegrepen? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.