Fuck Hamas, Fuck Israel, Fuck Fatah

 

Een manifest uit Gaza van acht studenten is klaar met de politiek van iedereen. Nederlandse vertaling hier. Vol frustratie en machteloosheid zeggen ze dat er een revolutie broeit. Ze zijn de uitzichtloosheid beu die door alle partijen in stand wordt gehouden. Ze kunnen hun energie niet kwijt. De sluiting van Sharek Youth Forum eind 2010 door Hamas was de druppel. Er kwam veel kritiek op. Maar ook veel instemming.

Een veelbetekend geluid uit een regio waar partijen vaak eenzijdig partij kiezen. Dat doen deze studenten niet. Onduidelijk wordt trouwens hoe sterk ze zijn, ondanks de tienduizenden steunbetuigingen. Ze maken duidelijk dat geen enkele macht nog gezag verdient. Winst is als wij dat oppakken. In Nederland komt zelfs SP’er Harry Van Bommel tot een zuinig commentaar.

Op internet circuleren gebruikelijke complottheorieën die een verborgen waarheid achter het manifest suggereren. De opstellers voelen zich gedwongen te verklaren dat sommigen ooit Hamas steunden, en niet het Palestijnse volk, maar haar leiders aanspreken.

Voor de toekomst van landen als Tunesië, Libanon, Palestina, Syrië,Algerije, Libië, Egypte, of Marokko zou het gewenst zijn als de bevolking zou zeggen: Fuck Moslimbroederschap, Fuck Israel, Fuck USA, Fuck Frankrijk, Fuck de lokale dictators. En eigenstandig de democratie uitriep. In het Midden Oosten hebben alle gevestigde machten de bevolking in de steek gelaten.

Zou zo’n omslag naar een liberale, pluriforme democratie mogelijk zijn? In een regio die vergeven is van de wapens, wraakgevoelens, warlords, cultureel-religieuze redeneringen en korte lontjes? Het lijkt onmogelijk. Het zou al heel wat helpen als matigende krachten als de UN en de EU ondubbelzinnig voor de bevolking kozen. En tegen de dictatuur. Bijvoorbeeld door het stoppen van steun aan machthebbers. Dat doen ze hoogstens halfslachtig.

Een begin zou zijn als Europeanen probeerden de toestand in het Midden Oosten te depolitiseren zonder partij te kiezen. Van de ene tot de andere burgerrechtenbeweging. Zelfs daar is weinig zicht op. Politieke en economische belangen zijn te groot. Meer dan medelijden kunnen we de weldenkende jeugd van Gaza niet bieden. Nu niet. Maar het begin van het einde van de dictatuur is aangekondigd.

Foto: Poster for GAZA YOUTH’S MANIFESTO FOR CHANGE: “We, the youth in Gaza, are so fed up with Israel, Hamas, the occupation, the violations of human rights and the indifference of the international community! We want to scream…” –

33 gedachten over “Fuck Hamas, Fuck Israel, Fuck Fatah

 1. In 1971 was ik in de Gazastrook, op de Westoever en op de Golanhoogte, veertig jaar geleden. Mijn schip lag in Haifa met 6000 ton aan 250-, 500 ponders, tanks en jachtvliegtuigen in cocons op vijf luikhoofden. En hobbelde met een jeep, triggerdraad, Uzi’s door de Sinai naar het Catherinaklooster en Sharm.

  Sindsdien is in wezen niets veranderd. Nou ja, de Sinai werd dan ontruimd en de bevolkingsgroei nam exponentiele vormen aan.

  De hele kwestie is te complex om de toenmalige en huidige status quo rigoreus te doorbreken omdat de gevolgen voor alle mondiaal en regionaal betrokken partijen niet te overzien zijn.

  Containment en op fluwelen eeltvoeten tussen alle gewelddadige voetangels door laveren. Veel meer zit er niet in om te voorkomen dat de regio explodeert in een geweldspiraal van ongekende omvang. Oprispingen, zoals van burgerrechtenbewegingen, ten spijt.

  Like

 2. Het zal hoogst waarschijnlijk wel weer aan mij liggen , maar ik kan werkelijk niet inzien hoe de nu opborrelende problemen door opressie in de Arabische / Moslim wereld zodanig van doen hebben met alles dat het gerechtvaardigd is om " fuck Israel " te schreeuwen.

  Zelfs nu schuift de aandacht van de bom die de nieuwe PA openbaringen teweeg brachten in de Arabische / Moslim wereld over naar het " Israel bashen "…geen mogelijkheid wordt onbenut gelaten.

  Like

 3. ==Fuck Moslimbroederschap, Fuck Israel, Fuck USA, Fuck Frankrijk, Fuck de lokale dictators.==

  Maar dat zeggen die mensen in die landen wel. Maar de klootzaken worden van buiten gesteund. Toen Gorbachev zei dat hij niet in oost-europa zal interveniëren, zijn al die dictators gevallen. Hetzelfde geldt voor de rest van de dictators. Als ze niet in de macht worden gehouden door het Westen, dan worden ze aan de macht gehouden door de Saudi’s of andere rijke dictators, die op hun beurt door het Westen worden gesteund. En dictators die niet in de macht worden gehouden, vallen vroeger of later. Het lijkt me bijvoorbeeld onvermijdelijk dat het regime in Iran ook tijdens ons leven onderuit gaat.

  Like

 4. En trouwens hun motto was: "Fuck Hamas. Fuck Israel. Fuck Fatah. Fuck UN. Fuck UNWRA. Fuck USA! "

  Like

 5. @VSp,
  == "Mijn schip lag in Haifa met 6000 ton aan 250-, 500 ponders, tanks en jachtvliegtuigen in cocons op vijf luikhoofden.[..] Sindsdien is in wezen niets veranderd." ==

  Inderdaad, die scheeps- en vliegtuigladingen zijn nog altijd alleen bestemd voor Israël tbv hun ongelijke oorlog tegen de verdreven, beroofde, bezette en onderdrukte Palestijnen.

  Het enige verschil is dat het Amerikaanse wapentuig niet meer in Gaza wordt afgeleverd. De Amerikaanse ambassadeurs moesten dus even de transitopapieren voor Schiphol wijzigen. Verder was het al die jaren business as usual’.

  Like

 6. "…..Robert van Waning 25-01-2011 09:57 …"
  Heb je daar ook feitenmateriaal over voorhanden of moet ik dat , zoals alles van je , lezen als je genetische inslag mbt alles wat met Joden / Israel te maken heeft ?

  En hoe zit het trouwens met de wapenhandel in Nederland. Ben je daarvan ook zo op de hoogte zoals je alles denkt te weten over Israel ?

  Like

 7. Leuk nieuwsweetje, maar zoals Mihai al aangeeft is het interessant dat je alleen het eerste deel van het motto weergeeft. Het laatste deel komt je misschien niet zo goed uit, gezien de "gematigde" UN er net zo goed bij het vuil wordt gezet?

  Like

 8. Wie wordt er nu eigenlijk op dit ogenblik niet bij het vuil gezet?….Heer Moon zit op dit ogenblik ook al in heet water…het is altijd heel makkelijk een ander de schuld in de schoenen te schuiven ipv verantwoording te nemen…Tunesie is een mooi voorbeeld hoe het kan aflopen als men de macht terug neemt en veranderingen wil doorvoeren…op naar het volgende regiem wat al trillend de boel in de gaten aan het houden is….
  Pas nog een sprekende film bekeken hoe het zal / kan uitdraaien met de mensheid…. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_of_Eli

  Like

 9. @The_Saint
  ==het is altijd heel makkelijk een ander de schuld in de schoenen te schuiven ipv verantwoording te nemen…==
  Heb je weleens in een dictatuur geleefd? Nee. Je kletst uit je nek.

  Like

 10. @allen
  Het Midden Oosten roept bij sommigen sterke emoties op. Da’s best, maar persoonlijke aanvallen op andere bloggers worden verwijderd. Dus houd het zo zakelijk mogelijk en val uitsluitend de standpunten van de ander aan.

  @VSp
  Tragisch. De randvoorwaarden voor het ontstaan van een burgerrechtenbeweging zijn zeker niet gunstig. Maar het is denk ik wel de enige weg. Interessante persoonlijke geschiedenis trouwens.

  @The Saint
  De studenten van Gaza verfuckten alles en iedereen, inclusief Israel. Dat lijkt me gezien de situatie waarin ze zich bevinden logisch. Daarbij komt dat de Israelische politiek geradicaliseerd is en zelfs vrienden zoals Nederland van zich vervreemdt zoals blijkt uit het optreden van Avigdor Lieberman. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/21/lieberman-kon-nederland-straffeloos-schofferen/

  @Mihai
  Het valt te hopen dat de bevolkingen onder dictaturen voor zichzelf kunnen opkomen.

  @Robert
  Er komen teveel wapens naar de regio. Gecombineerd met werkeloosheid, gebrek aan democratisch besef, religieuze legitimatie en macho-gedrag verwordt dat tot een dodelijke combinatie. Naast de wapenimporteur en -exporteur Israel bewapent Hezbollah zich ook sterk met naar men zegt 40.000 tot 60.000 raketten die in Zuid-Libanon liggen te wachten. Op wat?

  @landheha
  Waar heb ik je onaardige suggestie aan te danken? De titel is geen reprise van een manifest van studenten uit de Gaza, maar een titel boven een blog daarover. Ik dacht dat het noemen van zowel Hamas als Fatah alsook Israel met de toevoeging Fuck tamelijk evenwichtig is. Eerst had ik trouwens de UN ook nog in mijn titel staan, maar dat vond ik te lang worden. Ik kies overigens geen partij voor de een of tegen de ander, maar vind ze allemaal door het ijs zakken. Inclusief de UN en de EU.

  Like

 11. "……Mihai Martoiu Ticu 25-01-2011 11:02
  Heb je weleens in een dictatuur geleefd?…."

  Nee , jij?
  En derhalve is het geoorloofd om alles en iedereen dan maar de zwarte piet toe te schuiven?…In Tunesie hebben ze laten zien hoe het kan / moet in zulke situaties….en dan maar te zwijgen over daar waar je wiegje eens stond….
  Dus..niet iedereen voor verotte vis uitmaken maar in actie komen…"….Nee…."
  Reeds beantwoord…"… Je kletst uit je nek…."
  Dus……wie kletst er nu eigenlijk uit z’n nek?"…..George Knight 25-01-2011 11:29…"
  Dus..als ik je goed begrijp kun je alles en iedereen de schuld geven voor je situatie om vervolgens op je handen te blijven zitten?
  Net zoals de huidige " machthebbers " de macht hebben gegrepen kan een ieder dat doen…maar het is voor mij persoonlijk een zwaktebod om je terughoudendheid / angst om in actie te komen af te schuiven op derden…
  Het deurtje om op aan te kloppen is toch werkelijk gevestigd in de omgeving waarin je leeft en nergens anders…
  Maar hier in het MO gaat het om de knikkers en niet om het spel…je moet 1 ding voor ogen houden….de huidige stand van zaken brengt een berg geld op voor diegenen die de touwtjjes in handen hebben…vrede , of verandering van de huidige situatie , zal voor velen dus teveel gaan kosten…

  Like

 12. @The_Saint
  ==Nee , jij?
  En derhalve is het geoorloofd om alles en iedereen dan maar de zwarte piet toe te schuiven?…In Tunesie hebben ze laten zien hoe het kan / moet in zulke situaties….en dan maar te zwijgen over daar waar je wiegje eens stond….
  Dus..niet iedereen voor verotte vis uitmaken maar in actie komen…==
  Ja, ik wel, en ik vertel je dat je je verantwoordelijkheid niet zo makkelijk kan nemen. Zelfs het vertellen van een mop over de dictator kan het je carrièreperspectieven naar de prullenbak gooien, je kan van je vrijheid of van je leven beroofd worden. Hoe organiseer je een revolutie? Zodra je iets tegen de regering publiceert, mocht dat lukken, verdwijn je. Hoe organiseer je een demonstratie? Dat moet je met meerdere mensen doen en je weet nooit welke van die mensen informanten zijn. Je kunt geen enkele van je vrienden vertrouwen. En niet iedereen is bereid om als eerste te sterven, zoals de man die zichzelf in de fik heeft gestoken in Tunesië. Sterker nog, dat is ook geen garantie dat het werkt. In mijn stad heeft ook iemand zichzelf in de fik gestoken, maar er volgde geen revolutie daarop. En als je weet dat bij een revolutie de Russische tanks naar binnen zullen rollen, zoals in Hongarije en Tsjecho-Slowakije, ben je dan bereid om te sterven met weinig kans op een succesvolle revolutie?

  Kijk ook op hoeveel verschillende manieren de tirannen in Saudi-Arabië worden gesteund:
  http://mihai.punt.nl/index.php?r=1&id=265020

  Als je in een dergelijke situatie bent, dan ben je totaal machteloos, vooral mentaal. We durfden niet eens te dromen dat het communisme ooit zou vallen. Je ziet de dictator, zijn handlangers en zijn buitenlandse steuners als almachtig. Er moet een vonk zijn die de revolutie aansteekt, iets dat een grotere massa op een soortgelijke manier doet handelen.

  Like

 13. @The Saint
  Het gaat er niet over om niets te doen. Het gaat erom om de bevolkingen te helpen. Al is het op afstand. Bijvoorbeeld door invloed uit te oefenen op het beleid van Nederland en de EU. Maar als je daaraan begint moet je wel een einddoel voor ogen hebben.

  De wereld globaliseert en wordt kleiner. Regio’s lopen in elkaar over en zijn steeds meer verbonden. Ook economisch. Er komt vanaf vele kanten veel hulpgeld naar het Midden Oosten. Dat is geoormerkt en dient een bepaald doel voor een van de partijen. Het zou al veel helpen als bijvoorbeeld de VS en de landen van de EU harde voorwaarden aan alle partijen zouden stellen. Op het gebied van ontwikkeling, democratisering en rechtsstaat.

  Dat gebaar geeft de bevolking die zwicht onder de dictatuur het idee dat het ten minste ergens serieus genomen wordt, zoals Mihai zegt. Het kan dan met meer zelfvertrouwen en steun optreden.

  Like

 14. Het vergt moed om dit manifest wereldkundig te maken. Een noodkreet van jongeren in een regio waar sinds 1948 de bestaanswereld van gewone mensen kapot gemaakt is. Met alle goede bedoelingen, maar daarom niet minder schrijnend. Al die bedoelingen, ze zijn de uitkomst van politieke overwegingen. Menselijke overwegingen verdwijnen daardoor volkomen naar de achtergrond. In het verleden heb ik al een aantal blogs geschreven over de psychische en sociale werkelijkheid van hen die daar de dupe van worden.

  Overigens valt dat van die cultureel-religieuze redeneringen wel mee in de regio. Dat is het discours waar we gaandeweg met zijn allen ingeduwd worden, en ook hier door lieden die daar zelf alle belang bij hebben. De gewone burger intussen maakt zich druk om brood en een dak boven zijn hoofd, op de mogelijkheid om invloed uit te oefenen, om een toekomst met enig perspectief. In de kern is dat ook waar het manifest over gaat.

  Zoals de jongeren het zelf formuleren in woorden die rechtstreeks tot je hart spreken:We are youth with heavy hearts. We carry in ourselves a heaviness so immense that it makes it difficult to us to enjoy the sunset. How to enjoy it when dark clouds paint the horizon and bleak memories run past our eyes every time we close them? We smile in order to hide the pain. We laugh in order to forget the war. We hope in order not to commit suicide here and now.
  […]
  We want three things. We want to be free. We want to be able to live a normal life. We want peace.

  Volwaardig mens mogen zijn dus. En de wereld onthoudt hen die mogelijkheid. Omdat politieke en strategische overwegingen in deze wereld elke keer weer belangrijker zijn dan menswaardigheid.

  Like

 15. @Johanna
  Treffend gezegd, Johanna. Je slaat de spijker op de kop met heel je hart. Met het gebruik van cultureel-religieuze redeneringen doelde ik trouwens eerder op de machthebbers en opiniemakers die daaruit een legitimatie proberen te fabuleren, dan op de bevolkingen. Die hebben daar geen boodschap aan.

  Like

 16. "…..Volwaardig mens mogen zijn dus. En de wereld onthoudt hen die mogelijkheid…"
  Nu verschuif ook jij het probleem naar " de wereld "…..in mijn opvatting is de cirkel veel kleiner en locaal….ik beweer hiermee niet dat er geen probleem is , maar op je handen blijven zitten en alles en iedereen voor rotte vis uitmaken zal niets opleveren…..en zolang de gangsters in Gaza hun gang mogen blijven gaan zal er , hoe hard ze ook schreeuwen , noppes veranderen.
  Maar dat houd ook in dat je zelf je steentje [ rots ] zal moeten bijdragen….opstappen omdat " de wereld " het van ze vraagt zal niet opgaan..de backing vanuit bepaalde Arabische / Moslim landen aan deze gangsters is immens….geweld zal helaas de oplossing zijn…zo werkt dat hier in deze regio helaas.
  In Tunesie vervloekte ze hun leven en gingen de straat op…..in Gaza zie ik niemand de straat op gaan….dat zet vraagtekens bij een aantal zaken.
  Men geeft zelf al aan dikke maatjes te zijn geweest met de nu heersende gangsters….het goude laagje verdween als sneuw voor de zon en de realiteit zette in..dus zal verkiezingen daar verandering in moeten aan bregen als het je achteraf niet bevalt….de wereld is daaraan niet schuldig.

  Like

 17. @The Saint
  Het verwijt dat anderen op hun handen blijven en commentaar geven zitten lijkt me onterecht. Wat de studenten van Gaza naar mijn idee duidelijk maken is dat het niet gaat om een keuze voor A of B. Dat heeft tot nu toe de hele wereld gegijzeld. Maar wat als aannemelijk wordt gemaakt dat zowel A als B een slechte keuze is? Da’s nu aan de orde en kan een nieuwe opening geven in het denken over het Midden Oosten en omringende gebieden.

  Op enkele gunstige uitzonderingen na heeft het establishment en politieke klasse van de regio -dus zowel de Maghreb, Egypte, Israel, Libanon, Palestijnse gebieden, Syrie, Irak, Jordanie- er decennialang een potje van gemaakt. Eigenlijk zouden ze collectief onder curatele gesteld moeten worden. Dat gaat echter niet.

  Laat ik het anders zeggen, een pleidooi voor niet-interventie van de regio door derden zou logisch zijn als de regio zorgde dat het de eigen problemen oploste. Dat krijgt het niet voor elkaar. Ergo, het exporteert haar problemen naar elders. Radicalen voeren de toestand in het Midden Oosten als legitimatie aan voor hun handelen in Europa. Een hek rond de regio en de boel op slot doen kan niet.

  Beweren dat Nederland en Nederlanders op hun handen zitten en geen commentaar mogen geven op wat ze zien gebeuren en op zich af zien komen vind ik een gotspe.

  Like

 18. "……Beweren dat Nederland en Nederlanders op hun handen zitten en geen commentaar mogen geven op wat ze zien gebeuren en op zich af zien komen vind ik een gotspe…."

  Ik kan me niet voor de geest halen zulk een stelling te hebben geschreven hier…..wijs je het me ven aan?"…..Een hek rond de regio en de boel op slot doen kan niet…."

  Maar de zaak realistisch aanpakken zal al een boel helpen.." zachte heelmeesters maken stinkende wonden " gaat hier helaas meer dan op…"…..Laat ik het anders zeggen, een pleidooi voor niet-interventie van de regio door derden zou logisch zijn als de regio zorgde dat het de eigen problemen oploste. Dat krijgt het niet voor elkaar…"

  Te kort door de bocht…want het is immers nog niet geprobeerd…velen hier zien in deze oplossing nu juist wel een weg uit….."…..Radicalen voeren de toestand in het Midden Oosten als legitimatie aan voor hun handelen in Europa…."

  Ook deze stelling is een greep in het duister…..velen hebben vele redenen om " het westen " hun Islamitische wil op te dwingen….enkel het MO aanwijzen als de catalisator is yesterday’s snow.

  De mensen in Gaza hebben hun keuze duidelijk gemaakt in een, volgens velen [ ook de discutanten hier ] , transparante en open verkiezing……

  Dat de werkelijkheid anders was komt nu pijnlijk boven drijven…en dus zal een volgende " open en transparante verkiezing " daar verandering in moeten aan brengen….of een revolutie Hamas style.

  Nogmaals, ik zie niemand op straat in Gaza…

  Like

 19. @ Hr. R. van Waning
  =Het enige verschil is dat het Amerikaanse wapentuig niet meer in Gaza wordt afgeleverd. De Amerikaanse ambassadeurs moesten dus even de transitopapieren voor Schiphol wijzigen. Verder was het al die jaren business as usual’.

  Het haventje van Gaza was toen al niet geschikt voor grootschalige wapenleveranties. De Gaza strip bestaat sinds 1947 onder Egyptisch bestuur en werd in 1967 door de Israeli’s bezet.

  Sinds 1947 zijn de levensomstandigheden voor de Palestijnse vluchtelingen erbarmelijk. In 1971 kon ik dat zelf aanschouwen op uitnodiging van het Dinie Karreman, toen al ruim tien jaar werkzaam voor het Rode Kruis in de Gazastrip.
  Dat ambassadeurs wellicht vrachtpapieren veranderden is slechts bijzaak. De kern van mijn betoogje is dat sindsdien niets veranderd is, en containment van de huidige status quo voorkomt dat de regio daar explodeert met onoverzienbare gevolgen.

  @ George Knight.
  Mijn beroepzame leven was een aaneenrijging van wat nu avontuurlijke anecdotes zijn.
  Heb ooit nog eens in mijn eentje een marinepatrouillebootje met mitrailleur op het voordek ‘geleend’ in Haifa om op tijd aan boord te komen en vanaf het gangwayplatform de koppeling in z’n vooruit gezet, de gashendel een trap gegeven waarna dat ding richting Gibraltar verdween. Gaf wat heisa, inderdaad.

  Kon toen allemaal nog….

  Like

 20. Maar die jongens in Gaza zijn een stelletje leugenaars. Immers ze hebben in Gaza een shopping mall, een golf parcours, en een attractiepark.

  Like

 21. @The Saint
  Ik kan me niet voor de geest halen zulk een stelling te hebben geschreven hier…..wijs je het me ven aan?
  aan mij : ‘Het deurtje om op aan te kloppen is toch werkelijk gevestigd in de omgeving waarin je leeft en nergens anders..’
  aan Johanna: ‘maar op je handen blijven zitten en alles en iedereen voor rotte vis uitmaken zal niets opleveren’

  De problemen in de regio stapelen zich op. De tegenstellingen worden steeds scherper. Zelfs vrienden worden geschoffeerd, zoals Israel met de VS, Turkije en Nederland doet. En binnen de Arabische wereld worden de tegenstellingen tussen stromingen van de islam ook steeds groter. Palestijnen zijn nooit van harte gesteund maar altijd uit berekening. Het ziekt al tientallen jaren aan. Maar als de bevolkingen eindelijk het goede voorbeeld geven omdat ze de angst voorbij zijn, dan is dat winst. Dat het nooit geprobeerd zou zijn om een alternatieve weg te bewandelen is of onwaarschijnlijk of een gemiste kans.

  Feit dat radicalen de toestand in het Midden-Oosten aanvoeren voor hun handelen is realiteit. Wat anders is of het daarmee ook een terechte legitimatie is. Dat lijkt me niet. Ik beweer niet dat het Midden Oosten de hele wereld in haar greep houdt. Ik beweerde slechts dat de regio meer problemen toevoegt dan oplost.

  Ik zet geen vraagtekens bij de electorale winst van Hamas. Da’s eerlijk verdiend. Wel bij de reacties daarna, de liquidatie van Fatah en de islamisering van de Gaza onder druk van radicalen, kortom de onderdrukking van de bevolking.

  Probleem van de hele regio is dat de gematigde, wereldse politiek danig is verzwakt. Een geloofwaardige burgerlijke middenklasse is te klein geworden om een toekomst op te bouwen. Zelfs de ooit seculiere Palestijnen hebben hun koers verlegd toen het geld niet meer uit Rusland kwam, maar van de soennitische islam.

  Westerse machten als VS, Frankrijk en VK hebben zich vervolgens stilzwijgend neergelegd bij de diverse dictators, bevreesd voor de opkomst van de fundamentalisten als de Moslimbroederschap of nog erger. Dat is een doodlopende politiek zonder ambitie geworden waarbij uiteindelijk alle positieve krachten verloren hebben.

  Hopelijk ontstaat nu door wat er in Gaza, Algerije en Tunesie gebeurt buiten de regio een nieuw besef dat er toch een basis is buiten onderdrukkers en religieuze radicalen om een nieuwe werkelijkheid op te bouwen. Waarbij de mensen centraal komen te staan. Niet een religieus doel, een economisch belang of het grote ego van meneer Moebarak, Nasrallah of Netanayu.

  @VSp
  Klinkt uitermate spannend. Kapitein Rob is er niks bij.

  Like

 22. "…..Mihai Martoiu Ticu 25-01-2011 14:41
  Maar die jongens in Gaza zijn een stelletje leugenaars. Immers ze hebben in Gaza een shopping mall, een golf parcours, en een attractiepark…."

  Je kunt alles mbt de bovenstaande gegevens vinden op het http://www…….en die gegevens kwamen er na aanhoudende berichten dat de bevolking op sterven na dood was…de media stond er bol van…de no brainers slurpten het , zonder verificatie , klakkeloos op…en de beelden van huilende vrouwen en kids met snottebellen op bergen puin gingen over de wereld.

  Daarmee beweer ik niet dat het goed leven is in Gaza…..maar ik weerleg hiermee domme opmerkingen zoals hierboven….op een andere wijze duidelijk maken mag ik , op straffe van verwijdering , helaas niet….

  Like

 23. "…. George Knight 25-01-2011 14:47 …"
  En dan nog haal ik hier niet uit dat ik de stelling opper zoals ik die volgens jou zou hebben gemaakt……

  Tot slot:
  Iedereen in Gaza , met uitzondering van de kids die altijd aan het korste eindje trekken , waren reeds sinds jaar en dag op de hoogte van de intenties en de handelswijze van de Hamas….en dus ook de studenten die nu " aan de bel trekken "…het was even een beetje wennen om te zien hoe members van de Fatah tegen de muur werden gezet of van het dak werden geflikkerd….maarja…het was de Fatah…corrupt…en dus legitiem….de Hamas zou het allemaal in orde maken…men heeft enkel verzuimd te vermelden wat dan beter zou worden [ buiten hun eigen rekeningen om dan ] .

  De Hamas is niet , direkt binnen 24 uur na hun " verkiezings overwinnig " een ander beleid gaan voeren…en dus is iedereen met ogen open aan het project " Hamas als leiders van Gaza " begonnen.

  Dat dat nu triest uitpakt is derhalve niet de schuld / verantwoording van " de wereld ".

  Dat neemt niet weg dat men niet om hulp kan verzoeken…maar de grootste hap zal toch moeten komen van al diegenen die deze gangsters in het zadel hebben geholpen.

  Overigens is het in de Arabische wereld altijd de schuld van een ander….dit om de interne druk van de ketel te halen…volg het internationale nieuws en verbaas je wellicht…de Romeinen noemde het " Verdeel en heers.."

  Mijn afsluitende these in dit verhaal richting de studenten is dan ook :"….you made your bed, now sleep in it…"

  En laten we , voor het gros der Gazanen , maar zeker de kids , , hopen dat het Tunesie virus snel Gaza zal bereiken…onder de Fatah was het nog niet zo slecht.
  Het ga u allen goed.

  Like

 24. @The Saint
  Je kunt hier elke redenering opbouwen naar eigen goeddunken met gebruik van welke argumenten dan ook. Alleen persoonlijke aanvallen worden verwijderd.

  Het gaat naar mijn idee wat ver om studenten die pas komen kijken te verwijten dat ze verantwoordelijk zijn voor de toestand in de Gaza en de radicalisering van Hamas, of de scharrelaars die in de schaduw van Hamas meesluipen.

  Natuurlijk is de schuld met betrekking tot de rampzalige toestand van de regio niet gelijk verdeeld over de wereld. Het valt in de eerste plaats de regio zelf te verwijten. Iedere overheid is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eigen bevolking. En daar ontbreekt het zoals VN-rapporten herhaaldelijk aangeven in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en landen als Pakistan aan. Een volwassen bestuur ontbreekt. Bedenk dat het Spanje en Chili onder de dictatuur en volledig binnen de Amerikaanse invloedssfeer wel lukte om zich economisch te ontwikkelen en het onderwijs op peil te houden. Wat is het verschil?

  Like

 25. George
  betreffende het onderwerp ben ik het met je met je eens.
  Fuck moslims broederschap
  Fuck the dictators en
  Fuck the USA (deed ik tenslotte ook in mijn Exploited jeugd)
  Ik neem aan dat je met Fuck Israel bedoelt dat de kids van de MO zich niet zo moeten fixeren op onzin en de toekomst in eigen hand moeten nemen.

  Like

 26. @Amberling
  Met Fuck Israel bedoel ik niets anders dan Fuck Hamas of Fuck Fatah. Corruptie, kortzichtigheid, eigenbelang, manipulatie, opportunisme en nepotisme is in de regio besmettelijk aanwezig. De studenten van Gaza doen wat anderen nalaten, je geeft het al aan, ze proberen hun toekomst uit handen van hun manipulators te nemen. Het zal ze vermoedelijk niet lukken, maar hopelijk banen ze een weg voor een volgende generatie welwillenden.

  Like

 27. @ George
  Vijf jaar geleden memoreerde ik een uitspraak in VK onder "commentaar" aan een uitspraak van Yeshayahu Leibowitz (die weigerde om de Israël-prijs in ontvangst te nemen om de interne tegenstellingen niet te vergroten) die vanaf 1967 tot aan zijn dood in 1994 heeft volgehouden dat de blijvende bezetting getuigde van een nazi-mentaliteit. Onmiddellijk werd door een filosemiet gevraagd naar de bron waar ik deze informatie vandaan haalde. Een curieuze vraag. Nu had ik naar een interview met Leibowitz kunnen verwijzen dat begon met "Wat bij elke Israëliër in het geheugen gegrift staat," of naar tientallen andere bronnen en aangezien ik verder vele malen in Israël ben geweest (wat niet impliceert dat ik alles van Israël weet, net zo min als ik alles van Nederland weet) en die discussie ter plekke heb meegemaakt en een nadere uitleg overbodig vond, kwam de reactie dat ik als anti-joods moest worden beschouwd. Lachwekkend voor degenen die mij persoonlijk kennen en ik ben echt niet van plan om dit in dit rare krantje uit te leggen.

  In 1981 schreef de zeer erudiete (en voor sommigen irritante) jood George Steiner het boek "The Portage to San Cristobal of A.H." Hier een commentaar van een criticus van George Steiner:
  == The plot is simple and provocative. An Israeli commando unit snares the ninety-year-old Adolf Hitler (the “A.H.” named in the title), who has been hiding since the war deep in the South American jungle. On their way back to San Cristobal, where he is to be tried, the soldiers succumb to illness and exhaustion. Fearing they may not reach their destination alive, the Israelis decide to try their captive in a field tribunal. Over the objections of their commander, who has warned them against Hitler’s hypnotic rhetoric, they allow the defendant to speak in his own defense.The speech, which appears in the novel’s last chapter, has made The Portage to San Cristobal of A.H. one of Steiner’s most controversial works.
  Hitler’s defense is indeed spellbinding. It has an almost demonic quality, yet within the torrent of words there is also an inner logic. The defendant makes three claims as to why his war against the Jews should not be considered a simple tale of aggressor and victim.First, he argues, it was not the Germans but the Jews themselves who invented the ideology of the master race. His views, after all, are only a shadow of the great biblical idea of the Chosen People—“the only race on earth chosen, exalted, made singular among mankind.” Furthermore, it was not Germans but Jews who thought up the monstrous tool of genocide, of annihilating races for ideological reasons. Hitler cites the account in the book of Joshua of the systematic destruction visited by Israel upon the Canaanites: “And they utterly destroyed all that was in the city, both man and woman, young and old, and ox, and sheep, and ass, with the edge of the sword.”
  At this point, Hitler takes pains to honor his spiritual precursors: From you. Everything. To set a race apart. To keep it from defilement. To hold before it a promised land. To scour that land of its inhabitants or place them in servitude. Your beliefs. Your arrogance…. The pillar of fire. That shall lead you to Canaan. And woe unto the Amorites, the Jebusites, the Kenites, the half-men outside God’s pact.
  My “Superman”? Second-hand stuff. Rosenberg’s philosophic garbage. They whispered to me that he too. The Name. My racism was a parody of yours, a hungry imitation. What is a thousand-year reich compared with the eternity of Zion? Perhaps I was a false Messiah sent before. Judge me and you must judge yourselves. Ubermenschen, chosen ones!
  The idea of Hitler as a messianic figure in Jewish history is developed further on in the speech, when he presents his second argument: That just summer as Moses is in some sense the true father of Nazism, so is Hitler the true founder of the Jewish state. “That strange book Der Judenstaat. I read it carefully. Straight out of Bismarck. The language, the ideas, the tone of it. A clever book, I agree. Shaping Zionism in the image of the new German nation. But did Herzl create Israel, or did I?” Were it not for the Holocaust, Steiner’s protagonist argues, the Jews would never have taken their fate into their own hands and established a sovereign state, becoming sufficiently emboldened in the process to dispossess the Arab inhabitants of the land: “That made you endure knowing that those whom you had driven out were rotting in refugee camps not ten miles away, buried alive in despair….”
  Perhaps, muses the defendant, he himself is the Messiah, who has been charged with spurring the Jews to return to their homeland? Turning to his captors, he beseeches them: “Should you not honor me, who has made you into men of war, who has made of the long vacuous daydream of Zion a reality?” Steiner’s Hitler, however, is not content to acknowledge the debt he owes to Judaism, and the debt owed him, in turn, by the State of Israel. Most of his address is dedicated to a third claim, one that casts him as defender of the world’s peoples from the worst aggression of all, that perpetrated by Jewish morality. The Jews, harbingers of a universal humanism, prophets of absolute justice, have encumbered humanity with an unbearable moral burden. This “blackmail of the ideal,” the exacting demand for perfection, is the cruelest oppression of all—the oppression of the ego, of desire, of human nature:
  You call me a tyrant, an enslaver. What tyranny, what enslavement has been more oppressive, has branded the skin and soul of man more deeply than the sick fantasies of the Jew? You are not God -killers, but God-makers. And that is infinitely worse. The Jew invented conscience and left man a guilty serf.
  Most stunning is the fact that this speech marks the end of The Portage to San Cristobal of A.H. In Steiner’s fantasy, Hitler remains unanswered. One of the witnesses, Teko the Indian, who has watched the entire drama from the side, wants to shout, “Proven!” but is silenced by the roar of landing helicopters. With this, the novel closes, as does the play that was later based on it. ==http://www.azure.org.il/download/magazine/1147az15_Sagiv.pdf

  Criticus Assaf Sagiv één belangrijk ding te vermelden. George Steiner heeft zich altijd verbijsterd over de beestachtigheid van de Duitse nazi’s juist omdat deze de Duitse cultuur verder zeer bewonderd. Dat heeft zijn kosmopolitisme en anti-nationalisme sterk beïnvloed. Hoe hij verder over de staat Israël denkt, kun je zelf wel lezen. Zelf heb ik die staat altijd erkend als een staat uit noodzaak, hoewel het gedrag van de elite van die staat steeds moeilijker te verdragen is. De buitengewoon twijfelachtige bijdragen van Israëliërs en filosemieten bij VK gedurende die vijf jaar hebben daar nauwelijks invloed op. Hoewel er een zekere overeenkomst met berichten op de voorpagina’s van Israëlische kranten. Je hoeft maar wat te lullen over door Israël gemanipuleerde haaien, een gier te arresteren als Mossad-agent of Harry Potter neer te zetten als duivelse zionist en alles wordt breed uitgemeten. In een normaal land verschijnt zoiets als curiositeit of als grap in de kranten op pagina vijf. Die shopping mall (twaalf winkeltjes, iets wat in elke buitenwijk in Nederland terug is te vinden) en een beetje opgesierd met de bedoeling te tonen dat de Gazanen zich niet lieten demoraliseren door die afzichtelijke blokkade, werd over wel tien(?) blogs uitgesmeerd door het zooitje om aan te tonen dat die Gazanen het helemáál niet zo slecht hebben als de onbetrouwbare VN beweert. Toen Israël in hun appeasement-politiek naar Obama toe wel enigszins aan hun verplichtingen voldeden, stortte gelijk de tunneleconomie in Gaza ineen. Dat kan op vele plekken worden aangevuld. Bijvoorbeeld bij soldaten die schieten op de vliegers van vijfjarige meisjes indien deze in de lucht de grens tussen zone A en zone B overschrijden en allerlei andere misselijkheden.
  How low can you get?

  Sorry, George, maar het ontbreekt je aan kennis. Die dictatuur is volledig intact. Vooral door toedoen van de VS. Netanyahu ziet de broodoproer in Tunesië als een bewijs dat de islamitische omgeving buitengewoon instabiel is en dat daar in het vredesproces rekening mee moet worden gehouden. Dit ter bevestiging van een wikileak van een cable van een Britse diplomaat die opmerkte dat de huidige premier van Israël een “armor-plated bullshitter” is. Een enkele idioot hierboven wil dat het wanhoopsmandaat omgezet wordt in eenzelfde broodoproer tegen een groepering (een deel van Hamas) die ooit gefaciliteerd en getraind werd door Shin Bet. Die wil bloed zien. Uiteraard zal Netanyahu dit weer zien als “instabiliteit” en vredesbesprekingen uitstellen. In Egypte is op dit moment hetzelfde aan de gang als in Tunesië. Natuurlijk hebben de VS onmiddellijk hun steun bevestigd aan Moebarak.
  Het stuk over Leibowitz en Steiner heb ik geplaatst om te tonen hoe groot de tegenstellingen tussen joden onderling zijn. En hoe misplaatst de redenering van een Pontius Pilatus als een Thom Meens is. Bloggers zijn bij verre niet in staat om dergelijke tegenstellingen te creëren.
  De redelijkheid die je in je vaandel draagt, George, kan alleen een houding zijn na studie. Niet op basis van een (persoonlijke) ideologie. Redelijke mensen moeten het hebben van redelijke auteurs.
  Shlomo Ben-Ami: “Scares of War, Wounds of Peace.”
  Zeev Maoz: “Defending the Holy Land.”
  Robert Dreyfuss: “Devil’s Game” – how the US helped unleash fundamentalist Islam.

  Begin maar met Dreyfuss.
  Het wetenschappelijke werk van Maoz wordt in de VS doodgezwegen
  Hier wat interviews met Ben-Ami:http://www.youtube.com/watch?v=h-FLIBkTg8g
  (deel 1 van 6)

  Like

 28. @George,
  ==Laat ik het anders zeggen, een pleidooi voor niet-interventie van de regio door derden zou logisch zijn als de regio zorgde dat het de eigen problemen oploste. Dat krijgt het niet voor elkaar. Ergo, het exporteert haar problemen naar elders. Radicalen voeren de toestand in het Midden Oosten als legitimatie aan voor hun handelen in Europa. Een hek rond de regio en de boel op slot doen kan niet.==

  Waarom denk je dat interventie van derden dat kan veranderen? In de Gazastrook waar het manifest vandaan komt, heerst op het moment een dictatuurschap. Uit zichzelf gaat dat niet veranderen, daar kunnen we het over eens zijn. However derden kunnen dit alleen veranderen door de hele Gazastrook te veroveren en de huidige regering te doen vallen. En daarbij natuurlijk ook hun actieve aanhangers, anders krijg je een Iraq situatie. Ken jij een macht op de wereld die hier toe bereid is? Slechts 2 machten die dit zullen aandurven en uitvoeren, maar ook dat pas als ze geen keus hebben en terwijl ze (als ze het doen) handelen uit eigen veiligheid en niet uit het welzijn van de bevolking van Gaza. Dat zijn Israel en Egypte. De laatste heeft op deze periode genoeg problemen, en de eerste zal nooit de steun van de wereld krijgen dit uit te voeren.

  Bottom line: De enigen die wat kunnen veranderen zijn de jongelui die het manifest schreven zelf, en dat kunnen ze alleen van binnen uit doen.

  Persoonlijk wens ik hun veel succes daarbij, maar zoals hun regering op het moment optreed, zie ik hun nog niet zo snel succes hebben.
  Overigens heeft het manifest niks te maken met de gebeurtenissen in Tunesie voor wie dat dacht. Het werdt minstens een maand voordien al geschreven en gepubliceerd. In ieder geval het grotere verschil tussen de Gazastrook en andere Arabische landen is dat terwijl sommigen van die landen (al?) open staan voor de internationale mening, en zich dus niet veroorloven om met zoveel kracht op te treden als ze misschien graag zouden willen of in het verleden gedaan hebben, de Hamas kent zo’n probleem niet. Demonstraties zoals je nu in sommige Arabische landen ziet zie ik daar dan ook niet snel gebeuren.

  Like

 29. @Arjan
  Ik heb niets anders in mijn schoenen dan mijn voeten. Je schuift er wat anders in. Ik suggereer nergens kennis van de regio te hebben, zoals jij toegeeft dat evenmin te hebben. Maar vervolgens beticht je me ervan dat het me aan kennis ontbreekt. Merkwaardig. De ene blinde verwijt de andere blinde dat-ie niets ziet.

  Ik heb geschreven dat Israel een democratie is, wat niet te ontkennen valt. De progressieve Israeliers die via hun websites het manifest van de studenten van Gaza naar buiten brengen zijn ook onderdeel van Israel. Ze zullen tegengewerkt worden, maar worden niet vermoord zoals dat in Syrie of Iran zou gebeuren. Dat laagje vernis is het verschil, ook juist door de matigende invloed van de VS. Een invloed die op andere terreinen juist weer kwaad doet.

  Maar ik ben geen fan van het huidige Israel, verre van dat. Ik heb volop kritiek op de zittende politiek. Op Ehud Barak die de kritiek in de Arbeiderspartij ontloopt door dan maar een nieuwe partij op te richten. Da’s geen verantwoordelijke politiek waar politici het algemeen belang dienen, da’s het omgekeerde. En eerder onderstreepte ik dat Israel ook een vriend als Nederland weet te tergen. Zie de verwijzing naar de NRC waar Avigdor Lieberman zelfs zijn collega Maxime Verhagen tegen de haren instrijkt. Zo behoort een volwassen land niet te werken, laat staan een democratie.

  Kortom, ik ben kritisch op Israel, zoals ik kritisch ben op alle landen in de regio. Die het wat de mensenrechten en de ontwikkeling van hun bevolkingen betreft zo bont maken dat ze onderaan de verkeerde statistieken bungelen. Op redelijkheid sta ik me niet voor. Ik geef mijn mening die frank en vrij kan zijn omdat ik niet gebonden ben of als propagandist werk. Op mijn laatste posting formuleer ik dat als volgt:
  De exclusieve vereenzelviging met een politieke partij of de stelselmatige kritiek op een andere partij maakt ons plat.

  Like

 30. @E.T.
  Je hebt gelijk dat geen enkele macht vrijwillig terugtreedt. Of dat nou voor het algemeen belang of voor het land is. Daarom ben ik ook cynisch over de actie van de studenten. Daarom schreef ik ook dat het ze niet zal lukken, maar ze wellicht een weg banen voor een volgende generatie. Op zijn vroegst over 20 jaar.

  Het belang van het manifest zit hem denk ik niet direct in mogelijke veranderingen in de regio, maar in de beeldvorming en een omslag in het denken in Europa en de VS. Het politieke conflict wordt eerder via diplomaten in de hoofdsteden uitgevochten dan op de stranden van Gaza. In die combinatie van publieke opinie in het Westen en berekening van de soennitische prinsen en emirs ligt een oplossing.

  Hamas heeft inderdaad geen last van een slecht geweten en treedt snoeihard op. Niet in het minst omdat het weer opgejaagd wordt door dissidenten die het nog radicaler willen spelen. In de politieke islam is het gras bij de buren altijd groener. De combinatie van religie en politiek maakt het laatste onbeheersbaar. Dat speelt in de hele regio.

  Like

 31. @ George
  Dat stukje van Lieberman had ik al gelezen. De man is in veel landen in Europa niet welkom. Verhagen is echter een slaafs volger van Washington, wat o.m. geleid heeft tot de val van het vorige kabinet. Europa is teveel verdeeld om een rol van betekenis in het conflict te kunnen spelen. Tony Blair is de officiële gezant van het kwartet. Naom Chomsky stelde in 2007 dat die benoeming zo ongeveer gelijk stond met het benoemen van Nero tot brandweercommendant van Rome. Een aantal dagen geleden stond er een opmerking in Ha’aretz van Tony Blair die inhield dat het Westen bereid moet zijn om oorlog te voeren tegen Iran. Naar mijn bescheiden mening hoor je zoiets niet te zeggen als gezant van het bemiddelingskwartet en kennelijk heeft deze niets geleerd van het drama Irak. Bij dat artikel stonden zo’n 40 reacties met opmerkingen dat Blair een warmonger en een oorlogsmisdadiger is, met zo’n vijfduizend adhesiebetuigingen. Dat bleef althans over nadat Ha’aretz reacties verwijderd had en verdere reacties blokkeerde. Hillary Rodnam Clinton zal blijven glimlachen tegen Israëliërs omdat het in de VS electoraal onmogelijk is om tegen het O.T. te verzetten. Sharon, Netanyahu en Lieberman beschouwen de kolonisten als de betere Israëliër die dan ook flink gesubsidieerd worden en die hangen een "lunatic version" van de geschiedenis aan in zoverre dat ze recht menen te hebben op het land dat Israël bezet. Syriërs willen zelf geen democratie. Dat schreef ik bijna vijf jaar geleden al. Bij de groene revolutie in Iran moet men niet denken dat men naar democratie streeft.

  Over de "democratie" in Israël heeft Y.Leibowitz (het geweten van Israël) iets eenvoudigs geschreven: Teken een driehoek. Schrijf in één hoek: "bezette gebieden." In een andere hoek: "joodse staat." En in de laatste hoek: "democratie." Elke combinatie van twee hoeken is in tegenspraak met de derde.

  Diverse schrijvers hebben al opgemerkt (en dat was ook mijn ervaring) dat elke groep in Israël, orthodoxen, seculieren, Vrede Nu, kolonisten, immigranten, Israëlische arabieren, etc. zich een vervolgde minderheid beschouwt. Uit een wikileak bleek dat Livni Tipsi bij de besprekingen het voorstel heeft gedaan om Israëlische Arabieren op transport te zetten naar de bezette gebieden.

  Toegegeven, mijn opmerkingen over "kennis" hadden nauwkeuriger gekund. Toen een jeugdvriend van mij afstudeerde als wiskundig ingenieur stelde deze dat hij misschien één procent van alle wiskunde beheerste. Analoog aan zoiets stelde ik dat ik ook niet van alles in Israël weet. Maar dat geldt ook voor Israëliërs. De meesten weten niet wat er in de bezette gebieden gebeurd. Dat is de reden van bestaan van een groep als "Breaking the Silence." Die heeft recent een boek samengesteld met zo’n 700 getuigenissen van IDF-soldaten. Het blog zelf is kies opgeschreven, maar in de reactiedraad zie ik gewoon dat je bepaalde dingen niet goed kan plaatsen. Of te algemeen benadert, vanuit een Europees denken waarvoor de grond in het MO te schraal is. Vandaar mijn vriendelijke advies.

  Like

 32. @Arjan
  Het is kies dat je vindt dat mijn blog kies opgeschreven is. Dat ik het Midden Oosten vanuit Europa benader kan kloppen. Dat was namelijk precies mijn bedoeling. Ik kan en wil niet doordringen tot de psyche van een met zichzelf worstelende regio die tamelijk heetgebakerd en primitief op me overkomt. Mijn invalshoek van blog en reacties is dat de regio niet zelf het vermogen tot verandering heeft en dat alleen van buitenaf bewerkstelligd kan worden.

  Een stap terug om overzicht te krijgen lijkt me de juiste strategie. Hamas en IDF schofferen hun omgeving. Niet in gelijke mate en niet gelijkgericht, maar wel in beide gevallen losgezongen van verstandige politiek. Die trouwens wel voor de korte termijn pragmatisch is. Daarom heeft het in mijn ogen geen zin om op micro-niveau verslag te doen en gelijk te halen. Hoe gelijk dat gelijk ook is. De loopgraven uit de regio lopen zelfs door tot in Europa, Iran en de VS. Die moeten eerst dicht voordat er sowieso iets kan veranderen. Op dat laatste beeld concentreerde ik me.

  Like

 33. @ George
  Prima, maar hou er rekening mee dat vrijwel heel Azië bestaat uit families, clans, sektes, religieuze en etnische groepen die voortdurend bezig zijn om elkaar de loef af te steken. Dat is van oudsher zo, vandaar dat dit selectieproces in veel van die landen meestal usurpators oplevert. Overigens is de wil om te moderniseren wel degelijk aanwezig, maar niet de wil om te verwesteren. In het boek van Dreyfuss kun je lezen hoezeer die wil tot modernisering door het Westen stelselmatig ondermijnd is uit eigenbelang. Er is op dat gebied veel boeiende literatuur geschreven – ik kan nog een "The Question of Zion" van Jacqueline Rose noemen – heb ik gemerkt tijdens mijn vele hotelavonden. De opmerking van een Uri Avnery dat Israël meer lijkt op de landen ten oosten dan ten westen en de politiek qua structuur in essentie niet veel verschilt van Iran, moet men plaatsen in het Israëlische discours, hoewel de opmerking van Trita Parsi in "Treachurous Alliance" dat Lieberman en Ahmadinejad beiden een siamesche tweeling vormen zoiets wel ondersteund.

  But for Jesus Christ, everybody was born in sin, including nations.
  Shlomo Ben Ami
  Bon succes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.