Forum: Wat is onze toekomst?

Nederland is een van de meest welvarende landen van Europa. Nederlanders zijn tevreden met hun leven. Maar in media en op straat overheerst een somber beeld. Klagen hoort bij onze landsaard. Over het weer, de files, de politiek, voetbal of het koningshuis. Maar we weten wel beter. Uiteindelijk gaat het ons goed.

Hoe denkt u over de toekomst van Nederland? Welke ontwikkelingen zijn belangrijk? Zal Nederland zich de komende jaren evenwichtig ontwikkelen? Blijft wat we aan verworvenheden hebben in stand? Wat zijn de verwachtingen voor uw persoonlijk leven? Geef uw mening.

Foto: Zoom: hitte KNMI: Extreme zomers worden gewoner. Credits KNMI

13 gedachten over “Forum: Wat is onze toekomst?

 1. Iedereen de beste wensen voor 2011. Ik hoop dat we elkaar hier vol humor, amusement, inhoud, taalgevoel en dwarsigheid zullen ontmoeten.

  Like

 2. Een goed jaar George. Over dat klagen zou ik me niet zo druk maken, dat schijnen we geëxporteerd te hebben naar Afghanistan.

  Like

 3. Goede vragen. Al een heel blogjaar voor de boeg om die goed te beantwoorden. En dan is het al weer voorbij voor dat je het weet.

  Mooi en inspirend jaar toegewenst George!

  Like

 4. @Blutch en Aad
  Ook jullie een erg goed 2011 toegewenst. Met bezoekers als jullie bloeit elk blog op.

  Elders verwoordde ik mijn gedachten voor 2011 als volgt tegenover Theo Korthals Altes: Voor mij is het belangrijkste onderwerp voor de komende tijd de onder druk staande burgerrechten. Ze zijn onder het mom van veiligheid en terreurdreiging teruggeschroefd. In mijn ogen oneigenlijk, onterecht en ongewenst.

  Bijkomend probleem is dat de oplossing niet van de gevestigde politiek zal komen. Want de politiek heeft het probleem geschapen in de wens om de staatsinvloed te vergroten ten koste van de burger. Sommige geledingen hebben daar actief aan gewerkt, anderen passief.

  In 2011 wacht de burger daarom de onmogelijke taak om zich uit de haren uit het moeras te trekken. Alleen burgers onderling kunnen elkaar daar bij helpen. Bloggers kunnen dat proces begeleiden.

  Mijn scepsis tegen groepsvorming zal ook ik moeten laten varen om me met anderen te verbinden in de strijd voor de burgerrechten. In een frontale aanval op de gevestigde politiek en de consensus die wegkijkt en vertekent. In welke vorm weet ik niet, maar ik zou er met jou en andere gelijkgestemden graag verder over nadenken. Wie weet kunnen we krachten bundelen. Om hier actie te voeren.

  Like

 5. “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them."
  Einstein

  Like

 6. ==Klagen hoort bij onze landsaard. ==
  Dat is alweer zo’n vooroordeel over Nederlanders. Maar dat is wetenschappelijk aangetoond dat geluk niet lang kan duren. Bijvoorbeeld kandidaten voor professorschap schatten het in om 4 jaar of meer gelukkig te zijn na aanstelling, maar na een paar weken is alles weer normaal. En de voetbalsupporters schatten het in om maanden gelukkiger te zijn als hun favoriete ploeg wint, maar volgende dag is alles weer normaal. En dat is een overlevingsmechanisme, want evolutie, om te kunnen werken, moet resulteren in individuen die voortdurend naar geluk op zoek zijn, naar meer, of naar beter, terwijl reeds gerealiseerde doelen moeten vanuit de evolutieleer niet meer belangrijk zijn.

  Wat betreft de ontwikkeling, het lijkt logisch dat er 1 van de 3 dingen gebeurt: (1) Het Westen start een derde wereldoorlog en roeit een groot deel van de rest van de bevolking uit of (2) het Westen gaat achteruit in welvaart. Dat komt omdat de Westerse welvaart voor een aanzienlijk deel op roof berust en te technologische ontwikkelingen maken het makkelijk voor de beroofden om zich te verzetten. (3) het Westen wordt gedwongen door de omstandigheden om de triljoenen, die men nu aan bewapening uitgeeft, uit te geven op wetenschap, recycling, ruimtevaart, technologieontwikkeling om de aankomende problemen te vermijden, zoals de klimaatverandering, overbevolking, tekorten op gebieden van grondstoffen, water, landbouwgrond, voedsel, energie etc. En niets te zeggen over het aankomende gevaar van de complexiteit, wat de ondergang van de hele mensheid zou kunnen betekenen.

  Like

 7. @Blutch
  Klinkt goed.

  @Amberling
  Goede gezondheid gewenst voor 2011, Amberling. We doen ons best.

  @Mihai
  Het is fijn om te horen dat het klagen van de Nederlanders gebaseerd is op een vooroordeel. Toch denk ik dat geluk te maken heeft met omstandigheden. Anders gezegd, in China wordt anders gevoetbald dan in Nederland.

  Je visie op de ontwikkeling van het Westen is interessant. Je drie opties komen normatief op me over. Het bizarre van een recente ontwikkeling is dat de rechtsstaat en de democratische orde door niet-Westerse landen als China, Rusland of Saoudie-Arabie nog minder gediend worden. Daarom is het ook in 2011 tijd voor een nieuw perspectief. Met nieuwe uitgangspunten en nieuwe gedachten.

  Like

 8. @George Knight
  Voor jou mijn beste wensen voor het nieuwe jaar en dank voor jouw inspirerende wensen:
  =01-01-2011 12:04
  Iedereen de beste wensen voor 2011. Ik hoop dat we elkaar hier vol humor, amusement, inhoud, taalgevoel en dwarsigheid zullen ontmoeten= .

  Daar wil ik ook voor gaan.

  Like

 9. Een goed jaar gewenst, George!

  Mag je het ook fout hebben, en waar kan ik mijn klachten deponeren, dan ben ik er maar vanaf, al heb ik ze niet, behalve misschien over mijzelf?

  Mijn mening doet er vrees ik niet toe, al wil ik graag mensen stiekum verleiden onbevreesd een gedachte te kunnen afmaken.

  Omdat ik denk dat daar een knelpuntje zou kunnen ontstaan in de toekomst. Likdoornpleisters mag ook.

  Like

 10. @Smokey
  Ok, dank.

  @BarbaraJansma
  Ook het allerbeste. Je mening is evenveel waard als alle andere meningen als je probeert er iets van te maken. Klachten over jezelf kunnen denk ik het beste ’s ochtends vroeg in de badkamerspiegel worden gedeponeerd. Tegen een tevreden achtergrond. Likdoornpleisters, da’s pas een lastig onderwerp.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.