Links faalt, rechts faalt

Als postmoderne hedonist ben ik teleurgesteld in de Nederlandse politiek. Dat etiket is de uitkomst van het online onderzoek van Motivaction. Wat ben ik individualistisch, toon ik een sterke wil tot zelfbeschikking en hecht ik waarde aan zelfontplooiing en persoonlijke groei. Doe de test. Ik wist niet dat ik het in me had. U zult ook verrast worden.

2010 bracht teleurstelling voor de postmoderne hedonist. Links bleef steken in politiek correct denken. De PvdA wisselde de niet uit de verf komende hervormer Wouter Bos in voor de tandeloze en fantasieloze Job Cohen. De PvdA bewees in 2010 de sociaal-democratie een slechte dienst. In de SP wonnen behoudzuchtigen terrein op de realisten.

GroenLinks en D66 bleven steken. Deze hervormingsgezinde partijen drongen niet tot het centrum van de macht door. Da’s jammer, want hun progressief-liberalisme biedt individualisme, zelfbeschikking, zelfontplooiing en persoonlijke groei. Hun fout was dat ze zich niet met elkaar, maar met de PvdA verbonden.

Rechts kwam door de fouten van centrum-links aan de macht. Omdat de meerderheid per definitie bij rechts ligt, is het minder dan het lijkt. VVD en CDA hebben zich overgeleverd aan de PVV met als gevolg een culturele en budgettaire restauratie die onaangenaam aanvoelt. De VVD heeft elke belofte van hervormingen ingeslikt en verkoopt praatjes zonder inhoud.

Nederlandse politiek opereert beneden de maat. Het motorblok van hervormingen binnen D66, GroenLinks, VVD en PvdA is uit elkaar gespeeld en ligt voor schroot achter de schutting. De PvdA verkeert in organisatorische chaos en intellectuele armoede. D66 en GroenLinks weten zich niet autonoom op te stellen. De VVD breekt alle beloften en koerst weg uit het centrum.

Tot slot: Links faalt en rechts faalt. De hele politieke klasse faalt. De politiek blijft steken in politiek correct denken van links, opportunisme van rechts en weinig geloof in eigen kunnen van de hervormingsgezinde, vrijzinnige politiek in het centrum. De postmoderne hedonist heeft het nakijken. Zijn ongenoegen vormt een niet te laven bron om uit te putten.

Foto uit:Il Grido van Michelangelo Antonioni (1957)

9 gedachten over “Links faalt, rechts faalt

 1. Ja… Nou, vergeet niet dat het maar één stadsdeel in Amsterdam, of minder, heeft gescheeld of de PvdA was de grootste van de kleintjes geworden. Maar je helemaal gelijk. Het zijn allemaal kleintjes. Ik ben niet anti-rechts, er zijn zeker goede programma/benader punten, behalve dan die de onderkant onderhoudt om de bovenkant neer te kunnen laten kijken. Het is eigenlijk net als met de Volkskrant, ieder jaar wordt deze slechter maar verruilen voor de Telegraaf zal ik deze nooit. Wat we nodig hebben in Nederland is een Bill Clinton, en dan mag hij het doen met Edith Schippers.

  Like

 2. @Timmerark
  Het scheelde inderdaad weinig of de PvdA had het initiatief mogen nemen. Leuke hersengymnastiek om je voor te stellen wat er dan gebeurd was. Ik moet er niet aan denken.

  Ik begrijp wat je over de Volkskrant zegt. Dat heb ik met de NRC. Die is naar mijn idee jaren slechter en meer in zichzelf gekeerd geworden. Hopelijk weet de nieuw aangetreden Vlaamse hoofdredacteur de schelp open te breken.

  Wat we nodig hebben in Nederland is iemand met de souplesse en de goede zin van Mark Rutte, de scherpzinnigheid en het inzicht van Femke Halsema, de vrijzinnigheid van Boris van der Ham, de schranderheid van Maxime Verhagen en de zelfspot en humor van de beste Engelse komieken.

  Like

 3. Herkenbaar beeld, de postmoderne hedonist die in Nederland, overigens niet alleen in politiek opzicht, buiten de boot valt. Had ooit de illusie dat D’66 een vehikel was om de in hokjes gestructureerde ‘parlementaire democratie’ te doorbreken. Überhaupt de Nederlandse samenleving een ander aanzien te geven.

  Terugkijkend op het functioneren van zo’n honderd jaar parlementaire democratie zal een politicus met het hierboven geschetste profiel niet boven komen drijven. Ook Van Mierlo zag geen kans dit te doorbreken.

  Blij dat ik dat land heb verlaten. Een verademing. Moet dan ook maar eens geschreven worden.

  Like

 4. @VSp
  Bij D66 moet ik denken aan een passage uit het gedicht Ballad of Reading Goal van Oscar Wilde dat in de film Querelle van Fassbinder door Jeanne Moreau werd gespreekzongen:
  http://www.emotionalliteracyeducation.com/classic_books_online/rgaol10.htm
  Yet each man kills the thing he loves
  By each let this be heard,
  Some do it with a bitter look,
  Some with a flattering word,
  The coward does it with a kiss,
  The brave man with a sword!
  Some kill their love when they are young,
  And some when they are old;
  Some strangle with the hands of Lust,
  Some with the hands of Gold:
  The kindest use a knife, because
  The dead so soon grow cold.
  Some love too little, some too long,
  Some sell, and others buy;
  Some do the deed with many tears,
  And some without a sigh:
  For each man kills the thing he loves,
  Yet each man does not die.

  D66 brengt telkens dat om zeep wat het zegt te vertegenwoordigen. Deze dubbelzinnigheid werd door Hans van Mierlo tot grote hoogte gebracht. Ondanks zichzelf. Daarom kan ik me aan die partij niet binden. Het wordt me niet toegestaan.

  Toch heb ik geen moeite met Nederland. ik hou van de taal, de mensen, het landschap, de cultuur, zelfs de poppenkast van een koningshuis dat anderen de les leest vanuit rijk gevulde coulissen. Maar de Nederlandse politiek is naar mijn idee het echte drama. Ze brengen niet alleen hun eigen geloofwaardigheid om zeep, maar ook het goede humeur van vele betrokken burgers. Da’s pas jammer.

  Like

 5. Aha
  Mooie tekst.
  Ik heb nog een CD van Gavin Friday & Man Seezer waar deze ‘song’ op prijkt. overigens verlaat Femke het toneel wanneer ze langzaam maar zeker tot inzicht komt dat ze vroeger ’n beetje dom was geweest’
  Nu zou ze een echte visie neer kunnen leggen.
  En ofschoon ze er bijna was bleek het uiteindelijk weer vlees noch vis.
  Wel pleiten voor emancipatie maar tegelijkertijd ook voor de invoering van hoofddoekjes bij de politie.
  Zo komen we er dus nooit
  En omdat ik geen enkele hoop heb dat Vrijzinnig, laat staan ‘Links/Progressief’ (vroeger heette dat trouwens gewoon rechts, bekrompen en religieus) zich ooit zal herpakken ben ik blij dat dit Deens kabinet voorlopig op de boel past.
  En ja
  Op sommige gebieden is dat schadelijk
  Mijn voornaamste zorg is de Natuur.
  Maar zolang er geen echte vrijzinnige partij komt die WEL oog heeft voor de WEL reële problemen veroorzaakt door de drie iii’s zie ik rechts (terecht) niet meer van het fornuis vallen.
  Stel je toch eens voor dat we nu een Cohen of Pechtold hadden gehad ?
  Pechtold is net zo vrijzinnig als ie leeg is
  En Cohen met zijn compenserende neutraliteit en …ahhh over Cohen hoeven we het niet meer te hebben. Die man past bij de PvdA.
  Daar is vriend en vijand het over eens (ofschoon de vrienden hoe langer hoe meer gaan aarzelen)

  Like

 6. @Amberling
  Je zult begrijpen dat ik onder links wat anders versta dan progressief. En onder dat laatste weer wat anders dan rechts, bekrompen en religieus. De Natuur zie ik ook als een echt probleem, maar de drie i’s als een schijnprobleem. Als afleiding.

  Pechtold heeft geen massa, en is wellicht een leeghoofd, maar is toch chef van een redelijk consistente partij met verstandige mensen. Ik ben het met je eens dat Cohen als minister-president een stap terug in de tijd was geweest. In een partij die volledig uit vorm is. Daarom stemde ik met pijn in het hart op de VVD om de opmars van Cohen te voorkomen. Maar dat houdt niet in dat ik blij ben met Rutte. Verre van dat, was het maar zo simpel. Ik ben het met je eens dat Cohen bij de huidige PvdA past, maar het sociaal-democratisch gedachtengoed zou in een nieuwe partij beter vertegenwoordigd kunnen worden. Daarom zie ik de huidige PvdA als een sta-in-de-weg. Ook voor de groei van links. Rechts mag blij zijn met Cohen.

  Like

 7. Met je eens George
  Met pijn in het hart heb ik met mijn zus en broertje een triumviraat in elkander geborduurd
  Groen Links, PVV en VVD (heel misschien heeft ze zelfs nog D’66 gestemd op het eind)
  Volgens Policor is dat een onmogelijke opgave maar in onze geval ging dat goed samen.
  * Femke zat op het goede spoor, dat moet je belonen
  * VVD was simpelweg de meest verfrissende partij
  * En de PVV (die op dat moment nog werd betiteld als: PVV stort in elkaar, LPF revisited, ’t Sprookje van Wilders is over etc bij de MSM) beschouwden we als broodnodig omdat wij -itt. tot jij George- de drie iii’s wel als het grootste binnenlandse probleem beschouwen (dat jaar (maar jaar in, jaar uit kan ik eenzelfde lijstje samenstellen, incluis moord) was ’t 1 zware mishandeling, 2 inbraken, 1 aanranding en 1 roof bij vrienden (effe uit de kop want dit is het minimum (over schelden, intimideren en spugen hebben we het zelfs niet meer).

  Kleine criminaliteit volgens de huidige doctrine maar stiekem toch ingrijpender dan de ‘elite’ denkt
  Pechtold is leeg
  Eigenaar van een lege partij
  Ja tuurlijk
  Ook ik heb er ooit op gestemd
  je bent jong.
  Je gelooft nog zo’n lul
  En voordat je met je ogen kunt knipperen wordt je door een van zijn opvolgers uitgemaakt voor racist, fascist en nazi.

  Wat heeft D’66 nu ooit bereikt
  Oké
  Ik wil je de eerste 2 jaren van Paars 1 geven
  Was ik ook blij mee
  Veel bereikt inzake zelfbeschikking
  Maar niks,
  He-le-maal niks inzake democratische hervormingen.

  En sinds Anne Frank misbruiker Thom de Graaf is het zelfs nog niet in me opgekomen om op die kliek te stemmen. (ofschoon je natuurlijk nooit kunt weten welke richting Loesewies de partij had heengeleid).Granted.

  Maar ik zal nooit op een partij kunnen stemmen die de 3 iii’s als een schrijn-probleem zien.
  face it !
  We hebben intolerantie geïmporteerd
  En dankzij deze intolerantie hebben andere Sprookjes-gelovers ook weer praatjes gekregen.
  Een desastreuze ontwikkeling.
  Zonder de Verwoestende Werken van de Linkse kerk hadden we in dit land de meest vrijzinnige samenleving gehad op deze aardkloot.
  Dat is de realiteit.
  En daar is niks progressiefs aan

  Like

 8. The Ballad of Reading Goal. Eén van mijn favorieten. Uit m’n hoofd, netzoals het ‘Onze Vader’ er werd ingestampt:
  I never saw a man who looked
  with such a whistful eye
  upon that little tent of blue
  which prisoners call the sky
  and at every drifting cloud that went
  with sails of silver by

  Reisde mee, all over the world, in een poging eigen ketenen af te werpen.
  Nog steeds niet duidelijk of dat echt gelukt is…

  Like

 9. Pingback: Waarom de politiek als één-partijstaat teleurstelt « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.