Forum: Wie volgt Cohen op?

Update 20 februari 2012: Voor wie het wilde zien zat het er al lange tijd aan te komen. Vandaag heeft Job Cohen eindelijk zijn terugtreden als PvdA-leider aangekondigd. Hij verlaat de fractie in de Tweede Kamer. Zijn opvolger wordt door leden op een ledenraad aangewezen en is nu al fractielid van de Tweede Kamer. 

Job Cohen doet het niet goed. Op de euforie van de opvolging van Wouter Bos met Yes, we Cohen volgden een rampzalige verkiezingscampagne en slechte onderhandelingen. In de polls is Mark Rutte bij de PvdA-achterban zelfs populairder dan Job Cohen. PvdA en Cohen geven geen leiding aan de oppositie.

De PvdA is nog steeds een partij in deplorabele staat. Het sociaal-democratisch gedachtengoed is er in slechte handen. De PvdA opereert halfslachtig en weet niet te kiezen tussen hervormingen en behoud. Zeg, tussen GroenLinks en SP. De PvdA is onduidelijk zonder enige ambitie en zelfvertrouwen. Dat valt de politiek leider aan te rekenen.

Het opvallende van de leiderschapswisselingen in de politiek van het afgelopen jaar was dat men in veel gevallen een jongere voor een oudere leider inwisselde. Cohen, Roemer en Sap zijn ouder dan Bos, Kant en Halsema. Verhagen en Balkenende zijn even oud. Alleen de SGP deed zoals het altijd ging, Van der Staaij is jonger dan Van der Vlies. De jongere generatie heeft het nakijken.

Wat vindt u? Wie moet Cohen opvolgen? Denkt u dat het iemand moet zijn die de richting van GroenLinks of de SP volgt? Denkt u dat het een jonger iemand moet zijn? Zo is de in de coulissen staande Frans Timmermans (1961) ook ouder dan Wouter Bos (1963). Wat voor leider heeft de PvdA nodig? Geef uw mening.

Foto: Job Cohen in Nieuwspoort, 2010

Advertentie

35 gedachten over “Forum: Wie volgt Cohen op?

 1. Moeilijke vraag: Ik denk dat men leeftijd niet boven kennis dient te laten prevaleren bij het maken van een keuze. Dat de beste zal worden aangesteld lijkt, mij althans, het beste.

  Like

 2. Leeftijd is niet zo relevant. Uitstraling, charisma en dergelijke zijn veel belangrijker. Sap straalt helemaal niets uit. Geen vervanger voor Halsema. Job straalt wel wat uit. Maar blijkbaar het verkeerde. Roemer doet het goed. Maar de partij heeft niet de uitstraling. Een opvolger voor Job. Ik zou niet weten wie.

  Like

 3. @ Bas 22-12-2010 13:01
  Leeftijd is niet zo relevant. Uitstraling, charisma en dergelijke zijn veel belangrijker.
  —————————————————————————————–
  Voor dat je het weet koop je knollen ipv citroenen.
  Roberto

  Like

 4. Het lijkt er inderdaad meer en meer op dat hij zich heeft verslikt in deze nieuwe baan.

  Bestuurder zijn is heel wat anders dan politicus en dan nog wel in zo’n prominente positie.

  Ik zie hem nog wel eens binnenkort vertrekken. "om persoonlijke redenen".

  Maar ja, als de partij nog niet een duidelijke koers heeft uitgezet dan wordt het moeilijk kiezen wie aan de huidige dwaaltocht (die ook al onder Bos bestond) leiding moet gaan geven.

  Een lastig dilemma.

  Wellicht een tussenpaus?

  Like

 5. @ Aad Verbaast 22-12-2010 13:40
  De vernieuwingbeweging"nieuw links"heeft de PvdA de nek om gedaan in 1966. Daar kwam nog bovenop DS’70. IPV links aan te houden,schoof de PvdA op naar rechts,

  En ja,de aanhangers van "nieuw links"zijn allemaal goed terecht gekomen. De doodsteek kwam met Wim Kok en zijn paarse kabinetten,de trend zettend voor het liberalisme.
  weg socialisme en weg sociaal democratie.

  Laat de SP de fakkel maar overnemen.
  Roberto

  Like

 6. @allen
  Leeftijd is natuurlijk niet alleenzaligmakend. Kijk naar Adenauer die tot op hoge leeftijd goed leiding wist te geven aan Duitsland. Hij was de juiste man op de juiste plaats. Mijn vraag was waarom partijen juist nu teruggrijpen op oudere politici. Rutte en Verhagen deden met hun kabinet hetzelfde. Dit lijkt me alleen gerechtvaardigd als het talent en ervaring in de jongere generaties ontbreken en de ernst van de situatie het teruggrijpen noodzaakt. Dat lijkt me allebei niet aan de orde.

  Ik zie Cohen ook op korte termijn vertrekken. Wellicht naar de Raad van State om de al tegen de 70 lopende Herman Tjeenk Willink op te volgen. De nu 63-jarige Cohen kan daar dan mooi 5 jaar blijven. Er is slechts een probleem, de troonopvolging. Dat zou dan in het voorjaar 2011 moeten plaatsvinden.

  @Aad
  Elke politieke leider zal problemen hebben met de huidige PvdA. Dat alles valt Cohen niet aan te rekenen. De volgende leider moet denk ik met sterke hand de partij hervormen. Zorgen dat het sociaal-democratisch gedachtengoed weer centraal in het publieke debat komt te staan. Zo’n profiel wijst eerder op een relatieve buitenstaander dan een insider als Frans Timmermans. Eigenlijk is er maar een droomkandidaat met voldoende power: Eberhard van der Laan. Maar hij zit te kort in Amsterdam om nu al weg te gaan. Dat laatste heeft de PvdA dus dom gedaan. Daarom zou je idee van een tussenpaus wel eens kunnen kloppen. Je kunt het ook een doormodderaar noemen.

  @Roberto
  De SP is de PVV van links. Goed dat het er is om de anderen bij de les te houden. Maar een antwoord voor de toekomst biedt het niet.

  Like

 7. Links heeft momenteel helaas weinig tegenspel. Na het vertrek van de door mij lang gewaardeerde Femke Halsema, die als een juf naar Wilders ging zwaaien, zal Cohen zich eens moeten afvragen wat hij, een echte bestuurder, nog te berde wil brengen vanuit in de oppositiebanken van de Tweede Kamer.

  De onderkant van de samenleving is de pineut mede door de linkse invulling van de multicultrele samenleving. Zij hadden die onvrede al veel eerder moeten horen en oppakken. Vijftien jaren te laat. Vijftien jaren is de weerzin er tegen gegroeid en hebben de populisten de kans gegrepen om de ontevredenen achter zich te krijgen. Zelfs als linkse kamerleden de PVV nu willen tackelen om hun soms bizarre ideeën, dan groeit de PVV opnieuw. De brave Cohen was een goede burgemeester, maar hij zou eens moeten weten hoe zijn waarheden vallen bij de kiezers die de PvdA verlaten hebben.

  Gelukkig wil Ella Vogelaar door het land om de mensen te waarschuwen tegen het ‘gevaar’. Het is te laat. Minstens Vijftien jaar te laat.

  Als je daarbij nog de arrogantie hebt om niet eens met de veel dappere SP samen te willen werken, dan vrees ik dat je in deze Kamer niet veel meer doet dan wachten op de handreiking van de minister president. De PvdA glijdt af naar de ‘danku-fase’.

  Like

 8. @Duobizz
  Dank voor de reactie. Is het cynisch bedoeld dat Ella Vogelaar door het land wil om de mensen te waarschuwen tegen het gevaar? Sommigen vinden juist dat Vogelaar het gevaar in de PvdA is.

  Like

 9. George Knight 22-12-2010 14:03
  De SP is de PVV van links.
  ————————————-
  Ik weet niet of ik dat als een compliment moet zien aan het adres van de SP. Voor mij als arbeider(waar ik trots op ben)komt het toch betrouwbaarder over dat een leider in een rijtjeshuis woont ipv een villa in Aerdenhout of Wassenaar,ed..

  Wat hebben die nu bereikt voor de werkende mensen en het kleine winkeliers? Je mag/en kan je nu eenmaal geen sociaal democraat noemen als je een liberaal beleid steund en /of uitvoert. evenals je jezelf geen Christen kunt noemen als je niet opkomt voor de armen en de verdrukten.

  Zie daarmee ook de parallelen tussen socialisten en christenen.
  Roberto

  Like

 10. @Roberto
  De SP is de PVV van links.

  Het was niet neerbuigend bedoeld. Ik waardeer de rol van de SP. Zo is de SP al jaren consequent in het aankaarten van de graaicultuur. Zeer recent kwam Ronald van Raak nog met in mijn ogen terechte kritiek op de bestuurders in de publieke sector die boven de Balkenende-norm verdienen. Bij de SP voel je dat de partij het meent. Bij de anderen op links vermoed je meer lippendienst. Ze roeren het aan, maar laten het erbij. Zoals Wouter Bos toen-ie als minister van Financien het verschil kon maken. Hij deed niks.

  Evenzeer was de SP de eerste die in de brochure Gastarbeid en Kapitaal de positie van de arbeiders centraal stelde, het ontbreken van een immigratiebeleid laakte en de klassenstrijd niet wilde opgeven. Wat de Centrumpartij met een andere invalshoek overigens eerder deed. Maar da’s ook al weer langer dan 25 jaar geleden. Intussen is ook de SP opgeschoven naar rechts. Prikkelend is dat de brochure op internet niet meer te vinden is, of in elk geval niet makkelijk. Ik herinner me dat me dat een jaar geleden nog makkelijk lukte. Nu niet meer. Het lijkt dus dat de SP zich intussen voor de eigen geschiedenis schaamt. Met terugwerkende kracht neemt de SP zo afstand van de PVV. Dat wil zeggen de SP van vroeger. Daarom snijdt de vergelijking met de PVV zeker hout.
  http://sptransparant.blogsome.com/2010/11/29/gastarbeid-kapitaal-weer-gecensureerd/

  Met name volgende reactie is interessant omdat het nauwkeurig aangeeft waar de huidige SP in de fout gaat:

  Like

 11. Om slechts je vraag te beantwoorden wie Cohen op zal volgen:
  Zal iemand moeten zijn die raad weet met bv een Sharia4Holland. (Ook die aardige jongen van Sesamstraat, Hakim Traïdia, schijnt op de Facebookpagina van Sharia4Holland te staan.)

  Leuke kerstboodschap heeft een der moslim jongeren, die ook Beatrix oproept berouw te tonen en zich tot Alah te bekeren……! Zie hiervoor Abu Imran op yout tube.

  Lijkt net een grap.

  Like

 12. Ze zouden aan mij een prima lijsttrekker hebben, maar ik ben meer GroenLinksD66achtig.

  Like

 13. @George Knight 22-12-2010 17:14
  Ik heb de reactie gelezen,Ik kan me nog herinneren dat er een stuk is geschreven,maar of dat het stuk is wat jij benoemd dat weet ik niet(meer),ik weet wel dat de CPN dit liet liggen,wat mij erg vreemd over kwam.(gastarbeiders)

  Dat stuk is toen aangeboden aan een geleerd persoon,geen lid van de SP.

  Ik wil niet stellen dat de SP alles kan oplossen,dat zullen we toch zelf moeten doen,maar de zolang arbeiders zich laat verdelen en niet 1 richting kiezen,zie ik het somber in.

  Want wat je ook bent,Socialist,Christen of Liberaal als arbeider wil je maar 1 ding en dat is werken voor een goed salaris,en een zekere toekomst voor de kinderen,en dat in vrede met elkaar.

  En ook de SP maakt fouten…………..zelfs God,en dat mag,het gaat er om of dit met kwade wil wordt gedaan.
  Roberto

  Like

 14. @Apiedapie
  Lijsttrekker voor DOM-TOM http://en.wikipedia.org/wiki/Overseas_departments_and_territories_of_France

  @Roberto
  Ik denk dat we het over hetzelfde stuk hebben. De persoon aan wie het aangeboden werd was waarschijnlijk de vrijdenker Anton Constandse. Mij interesseert het waarom de SP een deel van de eigen geschiedenis wil wegpoetsen. Dat zal toch niemand de huidige generatie aanrekenen?

  Is de huidige leiding supergevoelig geworden voor vergelijkingen met de PVV, je weet wel, conservatief-links en conservatief-rechts, en wil het daarom overeenkomsten aan het zicht onttrekken? Dat werkt dus precies averechts.

  Ik breng het hier naar voren omdat het indirect te maken heeft met de PvdA. Deze partij heeft een traditie om trots op te zijn, maar haalt er niet uit wat er in zit. De SP heeft zich in het politieke bestel moeten vechten en kent die traditie niet. Overeenkomst lijkt het gebrek aan zelfvertrouwen en geloof in zichzelf. Dat breekt links op.

  Like

 15. Misschien Lodewijk Asscher. Hij is tactisch slim, een goed debater en burgerlijk en heeft een behoorlijk charisma. Echt iets voor de PvdA.

  Like

 16. @Blew
  Interessante keuze. Ook logisch met haar tweede plek op de lijst. Groot talent, degelijk staatssecretaris. Nadeel lijkt dat iemand met een Nederlands-Turks profiel slecht te combineren valt met de pretentie van brede volkspartij. Ofwel, het stoot bepaalde categorieen kiezers af. Dus, wellicht te vroeg?

  @Oszi
  Lodewijk Asscher zou ook kunnen. Hij heeft buiten Amsterdam een wat vaag profiel, maar is een politiek talent. Voor hem geldt denk ik hetzelfde als voor Nebahat Albayrak, zijn onvoldoende electorale aantrekkingskracht. En zijn gesteggel met D66 over zijn waarnemend burgemeesterschap heeft hem beschadigd. Misschien moeten beiden eerst groeien in een ministerschap.

  Like

 17. @ George Knight 22-12-2010 18:19
  Ja je hebt gelijk,bij het zien van die naam wist ik het weer.
  —————-
  Mij interesseert het waarom de SP een deel van de eigen geschiedenis wil wegpoetsen.
  Waarom vraag je het niet aan de SP, het is zeker niet achterhaald, het zou van deze tijd kunnen zijn.
  Roberto

  Like

 18. @Roberto
  Goede suggestie, dank. Bij deze wordt namens dit forum aan de SP gevraagd hoe het vindt dat de brochure Gastarbeid en Kapitaal in het gedachtengoed van de partij past. En of de berichten kloppen dat door toedoen van de SP de brochure via internet niet meer valt in te zien, evenals de commentaren van de partij op de brochure en kritische commentaren die dit handelen van de SP aan de orde stellen.

  Like

 19. interessante vraag
  Maar ik beschouw de PvdA as ‘the Walking Dead’
  Deze banen-machinerie is niet meer te redden
  Toch moest ik een gok doen wie de opvolger wordt van Cohen.
  Cohen die het ‘lot’ van de arme marokkaanse tasjesrovers (in de epoche dat de grootste moskee van Europa in R’dam wordt opgetuigd) vergelijkt met in doodsangst verkerende kinderen die in veewagons naar Auschwitz werden gevoerd.
  1) Appelwangetjesbabyface Assher (hoe meer grachtengordel wil je ’t nog hebben)
  Immers volgens de PvdA apparatsjiks leeft niemand buiten de grenzen van A’dam
  2) de Eurofiel Frans Timmermans, regent-bij-geboorte.
  Ken iemand een meer zelfingenomen figuur als Frans Timmermans ?
  3) ??????
  Mini kanshebbers zijn

  * Je hebt nog de minister van Feest (nu financieën, hoe bespottelijk wil je het hebben, de ene dag knutsel je aan DNA, de volgende dag vaar je mee met open kontjes en een dag daarna ben je financieel expert)
  * Het strategisch campagne team Jut en Jul (Samson en van Dam)
  * Albayrak (rkijgen ze misschien de stemmen terug van de Armeense genocide ontkenners van D’66)
  * Khadija Arib, pedo-jaagster van professie die bij radio1 verbijsterd reageerde op de vraag of pedo’s misschien wat langer in het cachot moeten zitten en gilde" Neee, ben je mal !!!"
  * Jeroen Dijsselbloem. Een van de meer evenwichtige PvdA’rs en weshalve gehaat door de apparatsjiks en dus kansloos
  * De enige die ik volledig vertrouw binnen de PvdA
  En dan bedoel ik ook letterlijk de enige (Buiten GL-Marcel en VVD-Eddy natuurlijk) is Paul Scheffer.

  Maar ja
  Hoe groot schat je die kans in
  Op de vraag welke richting de PvdA in moet kan ik ook geen antwoord geven.
  Ik ben van mening dat femke de koers goed heeft verlegd
  Maar zie ook ondermeer Carel Brendel
  http://www.hetverraadvanlinks.nl/Tranen.htm
  D’66 is leeg. Een lege partij geleid door een holle blikken man.
  Wil je echt die kant op ?
  Aan de andere kant heb je de SP
  Maar waarom zou je PvdA stemmen wanneer je ook het origineel kan krijgen ?
  Mijn conclusie
  PvdA is dood en zal nog wel effe doorkwakkelen tot pak’m beet 2022.
  Dan is het over en uit.

  Like

 20. Inderdaad
  "Gastarbeid en kapitaal"
  Wanneer dit kabinet slim is dan zouden ze dit rapport uit de mottenballen halen en uitvoeren
  Daar kan de SP moeilijk tegen zijn
  De SGP gaat ook mee
  En dan heb je een meerderheid van 97 zetels.
  Actieve remigratie
  Incluis (woorden van de toenmalige PvdA) oprot-premies.
  De SP waren toen de Nazi’s en melaatsen van het politieke landschap.
  En de journalisten (wat een vak eigenlijk, waarom noemen die lui zich geen propagandist, kennen die lui echt geen schaamte ?) deden er nog een schepje bovenop.
  Dus VVD, PVV en CDA (bij die laatste zit natuurlijk de crux)
  Uitvoeren dat SP programma !

  Like

 21. En als gouwe ouwe
  Nog een keer Ephimenco waarin ik me 110% procent herken
  "Op een punt ben ik met de uitkomst van het Kieskompas wel tevreden: ik word als ’links-conservatief’ geëtiketteerd. Klopt als een bus. Ik probeer al jaren de linkse waarden uit mijn adolescentie te conserveren en tegen het werk van ondermijnende neoreactionairen te verdedigen: strikte scheiding van kerk en staat, gelijkheid man/vrouw, vrijheid van meningsuiting, enzovoorts. Dat juist deze waarden de laatste jaren door linkse partijen zijn verkwanseld en verraden, maakt me niet schuw voor het etiket. Zeker nu de wil deze juwelen te behouden, in mijn politieke duiding mag doorklinken: hoera, ik ben links-conservatief!"
  (Noot Raaf: en daarom stemmen miljoenen nu rechts).
  http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/ephimenco/article3068298.ece/Links-conservatief_.html

  Like

 22. @Amberling
  Ik ben geen fan van de huidige PvdA, maar vind dat een geloofwaardige sociaal-democratische partij wel in ons politieke bestel thuishoort. Defensief gezien voor het tegenwicht en positiever gezien voor de ontwikkeling van nieuwe ideeen. Dat laatste gebeurt wel, maar in de marge bij het Wetenschappelijk Bureau en door intellectuelen in de marge van de partij. Van der Zwan, Scheffer of Cuperus. Kortom, een PvdA hoeft niet noodzakelijk haar martelend bestaan voort te zetten, maar een partij die de hoofdstroom van het sociaal-democratisch gedachtengoed vertegenwoordigt blijft noodzaak. Dat kan door partijvorming.

  SP is in mijn ogen evenmin het origineel als de PvdA van nu. Het origineel wordt op dit moment niet ingevuld. Alle partijprominenten vinden weinig genade in je ogen. Paul Scheffer is overigens meer wetenschapper, dan politicus. Ik meen dat je Eberhard van der Laan vergeten bent. Ook de favoriet van Marcel en Eddy. Maar de PvdA heeft zich denk ik klem gezet door hem naar Amsterdam te laten gaan.

  Like

 23. George
  Eberhard van der Laan was inderdaad mijn favoriet.
  Ik veranderde van mening bij het lezen van deze column van Gerald Mulder (geplaatst bij Carel brendel)
  http://www.hetverraadvanlinks.nl/Mulder.htm
  Ik heb me vergist in die man
  Dus al wat resteert is Scheffer (en ik weet dat ie meer wetenschapper is dan politicus maar hij heeft zich nog niet zo heel lang geleden beschikbaar willen stellen voor de PvdA)

  ps
  (ik geef Eberhard nog niet helemaal op, blijf hem vooralsnog met lankmoedigheid volgen maar nog twee van die geintje en ik ga ‘m ook op de korrel nemen zoals de rest van PC-Nederland van de CDA tot CU en PvdA tot VVD.
  Net zoals ik Wilder op de korrel nam met zijn weerzinwekkende kopvoddentaks)
  Een ander Nadeel van Eberhard is
  Hij is WEER grachtengordel
  Het leven bestaat niet alleen uit Grachtengordel
  Maar op de keper beschouwt heb je wel gelijk
  Eberhard
  Zelfs een aangeschoten Eberhard is 10.000 Cohennetjes waard.

  Like

 24. Bij geen enkele politieke partij met een zetel in de Tweede Kamer vindt er een democratische stemming plaats onder de leden van die partij over de partijleider. D66 doet wel zoiets, ook met de kandidatenlijsten.

  Onlangs heeft GroenLinks het congres rechts gepasseerd. Er vonden geheime onderhandelingen plaats met het CDA. Nu willen ze samenwerken met PvdA en D66. Het congres is niet gehoord.

  Bij de PvdA peilen ze alleen de mening van lieden als Van Kemenade. Cohen behoort ook tot die bestuurdersclub. Cohen is fout geweest in de oorlog, vanwege die aangescherpte Vreemdelingenwet. De vrouw van Van Gijzel was toen zijn politiek raadgever. Mooie troep daar bij de PvdA. Ze lappen mensenrechten gewoon aan de laars. Niet alleen de PVV doet dat.

  Like

 25. @Amberling
  Bedankt voor de verwijzing naar het Parool-artikel van Gerard Mulder. Het kan zijn dat Eberhard van der Laan wollig opereerde in joodse kring, maar het artikel vind ik nog wolliger. Mij een raadsel waarom Carel Brendel het heeft doorgeplaatst. Mulder is louter speculatief. Snel vergeten, lijkt me. Ik denk dat Van der Laan eerder moet oppassen voor zijn zakelijke contacten van zijn advocatenkantoor.

  @LNB
  De opmerking over Cohen en de oorlog is op het randje van het betamelijke. We zijn het erover eens dat de particratie over de houdbaarheidsdatum heen is. Het ziet groen, er lopen beestjes op en het stinkt enorm, maar bedorven is het niet. Ten minste als je het aan de partijen zelf vraagt.

  Like

 26. Wat ik aangeef George
  Vandaar mijn lankmoedigheid
  Maar vooruit laten we gaan droom-dansen
  Hoe groot is de kans (als ie het zelf zou willen) dat Eberhard zal worden ?
  * Mijn inschatting.
  Mhwwoaaa
  Misschien nog eens niet zo heel slecht
  PvdA zit op Rock Bottom
  Men heeft geen aansprekende kandidaten
  Dus waarom niet Eberhard
  Aan de andere kant
  Het is niet voor niks dat Jij, Eddy, Marcel en Ik hem de vorige keer de perfecte kandidaat vonden.
  Wat wij vinden is meestal (lees: altijd) het tegenovergestelde van wat de apparatsjiks willen.
  Maar oké stel dat ze -in hun existentiële wanhoop- toch voor Eberhard kiezen
  Wat zijn dan zijn kansen op de PvdA uit het slop te trekken ?
  1) PvdA heeft een imago probleem
  Wat zeg ik de PvdA is melaats, daarom begreep ik
  A) niet de keuze van Cohen
  (notabene (!) als samenbinder) als opvolger van Bos
  en
  B) de vrijage van de wat vlak ogende Sap met dit Nagelfir schip.
  (maar ik waai weer af)
  Als de meest talentvolle PvdA politicus sinds den Uyl er al niet slaagde (m.i. door eigen schuld, structurele tegenwerking en lafheid) om de PvdA uit het dal te slepen wie mag dat dan van Eberhard verlangen.
  2) Eberhard zelf
  Op het akkefietje van de Joden maakt hij wel een goede indruk in A’dam
  Of zoals Ephimenco schreef:
  "In september werd er ook door zijn ( Cohen) opvolger in Amsterdam met zijn politieke erfenis publiekelijk afgerekend. Des te pijnlijker omdat Eberhard van der Laan een partijgenoot is. Niets thee drinken, maar strikte scheiding van kerk en staat. Afgelopen week kreeg Van der Laan een 7,5 van een Amsterdamse jury. Uit het juryrapport: ’Amsterdam is enthousiast over zijn nieuwe burgervader. Is daadkrachtig op het veiligheidsdossier en doet dingen die onder zijn voorganger ondenkbaar waren. Laat wel zien dat Amsterdam een uitgesproken burgemeester heeft die sneller en opener stelling neemt dan Cohen.’ Kan het nog erger?"http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/ephimenco/article3340607.ece/Nieuwe_joden_.html
  Dus ja
  Ik zou opteren voor v/d Laan
  Echter dan zou de PvdA wel de tweede 180 graden zwaai binnen een jaar moeten maken.
  Wouter Bos die ook de Wilders aanhangers wille overtuigen (z"zij horen bij ons"), naar Job ‘de samenvinder’ Cohen met zijn sneer naar de rancuneuze A’dammers uit Almere en nu weer de ‘Bossiaan’ v/d Laan.
  V/d Laan is feitelijk een Bos met het nadeel dat ie veel minder aansprekend is maar als voordeel dat hij misschien wel durft de tanden te laten zien.
  Ik denk dat Eberhard wel eens de allerlaatste overlevingslijn zou kunnen zijn voor deze archaïsche partij
  Of
  (dat kan natuurlijk ook)
  Jolande Sap moet blijven doorblunderen
  En het vernis van blikken mannetje Pechtold is er ook aardig af.
  Hmm
  Nu bedenk ik me plotseling iets
  Lijkt Eberhard niet erg veel op Roemer ?
  Qua uitstraling ?
  En gaan mensen uiteindelijk dan toch niet liever naar het origineel zelfs als beide personen inhoudelijk geen druppel op elkaar lijken ?

  Like

 27. @Amberling
  Laten we Sap niet te hard afvallen, ze is nog niet echt begonnen. Roemer is zeker een aardige, joviale man, maar ik denk toch dat hij eerder het gezicht is dan degene die de ideologische lijn bepaalt. De leider van de PvdA kan zich dat niet veroorloven. Het interne debat is er namelijk veel opener. De politiek leider van de PvdA staat daarom voor grotere opgaven omdat de PvdA verdeelder, opener, breder en naar meerdere kanten plooibaar is. Dat laatste tekent ook haar zwakte. Het draaikont-effect.

  Feit dat Van der Laan naar Amsterdam is vertrokken heeft me verbaasd. Ik ben het met je eens dat Bos niet op het goede moment heeft doorgebeten, maar wellicht was zijn inschatting terecht dat de tegenstand te groot was. Nu is er veel veranderd. Het geloof in het multiculturalisme is afgenomen, de bezuinigingen vragen hun tol en de partij is electoraal afgezakt.

  Van der Laan heeft het juiste profiel om dat ferm aan te pakken en dooie takken weg te snoeien. Hij kent de partij en de intriges op zijn duimpje, maar heeft zichzelf bewust op afstand gezet. Is dus aan niemand verplicht en gebonden. Alleen zo iemand verzandt niet in de interne overlegstructuur die iedereen smoort. Die tactische omcirkeling verklaart waarschijnlijk zijn snelle tocht naar de hoofdstad. Zoals de Fransen zeggen: reculer pour mieux sauter. Een stapje terug om beter te kunnen toeslaan. De kat wacht op de muis.

  Like

 28. Ik help het je hopen George
  En ofschoon ik toch denk dat het waarschijnlijk Ascher wordt (Lib-Dems/Conservatives/labour kloon,, vlot, jong and all that) is Eberhard een serieuze optie
  Maar hij blijft met hetzelfde team zitten als Wouter.
  De enigen die wil meedenken en open staan voor vernieuwende impulsen zijn Dijsselbloem en Spekman
  Daar heb je nog niet op geantwoord
  Het is weer iemand uit ’t A’damse
  Althans zo wordt het gevoeld buiten de randstad
  En wat de Grachtengordel nog steeds niet door heeft in al haar onmetelijke arrogantie en wijsheid is dat de Swing Vote met name in Brabant ligt
  Daar kletsen ze van Links naar rechts en van CDA naar PvdA naar PVV en VVD.
  Geen provincie is zo wispelturig als de Brabo’s
  En ik kan U verzekeren (ik ben er geboren en ‘ons mam’ woont er nog) dat de PvdA diep, diep gewantrouwd wordt.
  Het is niet hetzelfde als wat de Limbo’s hebben
  De Calimero vote
  The mines and all that (overigens ook die gevoelens zijn voor een groot deel terecht)
  Maar Brabant is een moderne Provincie
  Die hebben geen zin meer in de betutteling van de Randstad
  Niet voor niks komen alle goeie cabaretiers daar vanaf
  PvdA boeit nie mèr
  Hetzelfde staat te gebeuren in het Oosten v/h Land
  maar daar is de PvdA nog sterk
  Maar dat is ook een kwestei van tijd
  Denk jij dat Eberhard die Brabo’s en Tukkers naar zich toe kan trekken ?
  Ons Mam stemt meestal (eigenlijk altijd) GL (vroeger PPR)
  Maar ze had altijd sympathie voor de PvdA
  Maar op de laatste lijst van de PvdA stond geen enkele Brabo
  Tsja
  Hoe ongelofelijk zelfgenoegzaam kan een partij nog worden ?
  Laat ik het nog duidelijker zeggen
  Wanneer naar ZO-Brabant thuiskeer voor een familie gathering en we zitten daar met een man of 100 over politiek te babbelen dan is er werkelijk niemand meer die op de PvdA stemt
  En dat zijn allemaal metselaars, keienleggers, winkeliers, bank-personeel, verpleegkundigen, ondernemers (maar dan maar tot max. 150 werknemers), bouwvakkers, brandweermannen etc
  Er wordt flink gesnaterd over VVD, SP, Wilders natuurlijk maar over 1 ding is iedereen het eens; de PvdA Nooit meer !!
  (and trust me tot voor 10 jaar geleden waren dat voor 50% PvdA stemmers)

  Like

 29. @Amberling
  Alleen in de grote steden en het Noorden is de PvdA nog redelijk stabiel. De brede volkspartij is de partij van ambtelijke bestuurders en voor allochtonen geworden. De rest is gillend weggelopen. Dat Van der Laan Amsterdammer met een Amsterdams accent is lijkt me niet de hoofdzaak. Als-ie standvastig, duidelijk en overstijgend opereert dan raakt dat beeld op de achtergrond.
  Het kan zijn dat Noord-Brabant electoraal de sleutel tot de macht van Nederland is. Zeker een belangrijke provincie met veel economische bedrijvigheid en steden. Maar is het ook niet zo dat de Brabanders verdeeld stemmen tussen CDA, VVD, SP, PvdA en PVV? En dat minderwaardigheidscomplex en schoppen tegen de Randstad is helemaal niet nodig. De boeren zitten tegenwoordig ook in Amsterdam.

  Like

 30. N-Brabant was de swing vote
  Zij zijn en masse (!) naar de VVD (en PVV) getrokken bij de vorige verkiezingen
  Hence dit kabinet
  Anyhow
  Het gaat niet om een minderwaardigheids-complex
  (hadden ze ’t maar een onsje meer !)
  Dat probeer ik juist duidelijk te maken
  Youre still not getting it
  Dit is weer zo ’n typische Grachtengordel opmerking (*)
  Brabant schopt niet tegen de Randstad
  Die fase is al lang voorbij
  je klinkt nu net als een naakte archaïsche PvdA-keizer die vanaf zijn ivoren pilaar naar beneden tuurt en vol verbijstering constateert dan zijn volk al tien jaar met iets anders bezig is.
  Er wordt niet meer opgekeken naar de Grachtengordel
  Het is simpelweg een non issue
  De ‘"Opstand van de Elite" van ter Horst wekte louter medelijden op
  Op zijn best.
  Als ze het al merken
  De PS verkiezingen zullen een glansrijke overwinning betekenen voor dit kabinet
  En spelen de 3 musketiers, mark, geert en Maxime het slim dan blijven ze 12 jaar op hun zetel zitten
  Links is volstrekt tandeloos
  Stampvoet pavlovs-gewijs
  Blubbert wat in ’t slabbertje
  And that’s it
  De enige met een verhaal is Emile Roemer
  En die wordt uitgestoten
  Sowieso is dat opvallend
  Emile heeft oprecht veel respect van ‘Rechts’ terwijl ie weer gehaat wordt door ‘Links’
  (wellicht iets voor een komend epistel?)
  (*) Niet dat ik jou daarvan beschuldig (totaal niet) maar ik probeer alleen maar duidelijk te maken waar het manco zou kunnen liggen bij de PvdA.

  Like

 31. @Amberling
  Ik begon niet over de betutteling van de Randstad. Enfin, mij interesseert het praten over de grachtengordel totaal niet. En een PvdA-kiezer in welke vorm dan ook ben ik evenmin. De relatie PvdA en SP is er altijd al een van gewapende vrede geweest. Da’s geen gevolg van Roemer, noch van Cohen. En hoewel ik waardering heb voor de consequente houding van de SP, sla ik de pretenties van de PvdA hoger aan. Alleen beroerd dat ze zo slecht uit de verf komen. Dat kan verholpen worden. We weten nu door wie.

  Like

 32. @GK: leuk blog!
  Ik zou het écht niet weten!!!

  Ik sluit me geloof ik het liefst bij de oude Grieken aan. Ouder dan 50 jaar en een lang en succesvol arbeidzaam leven in dienst van de samenleving. (Let op, niet noodzakelijk in de politiek)
  Met als eigen toevoeging: Liefst de laatste tien jaar op bestuurlijk niveau.

  Ik zie Cohen met lede ogen vertrekken hoewel ik ook van mening ben dat het zo niet langer kon doorgaan. Ik denk dat je formeel wel gelijk hebt en de(gedeeltelijke) stuurloosheid hem mag aanrekenen, maar we moeten niet vergeten dat de partij al een lange tijd – eigenlijk al vanaf de jaren zestig met de opkomst van zogenaamd “Nieuw Links’’ – in de problemen zit

  Ik bedoel dat hem alleen aangerekend kan worden dat hij de geweldige chaos en het ideologisch vacuüm die zijn voorgangers op elk gebied hebben gecreëerd niet heeft kunnen keren, stroomlijnen of invullen. Ik ben bang dat juist zijn (mede)menselijke kwaliteiten hem daarbij fataal zijn geworden. Mijn vermoeden is dat een eventuele opvolger dat ook niet zal lukken. Ik raad werkelijke politieke ‘zwaargewichten’ (zo die in die partij op dit moment bestaan, waar ik aan twijfel) dan ook aan om geduldig tussen de coulissen aandachtig te blijven staan waarnemen en achter de coulissen te werken aan het stroomlijnen en invullen van een nieuwe beleidslijn voor een ECHTE sociaal democratische (arbeiders?) partij. Lukt dat niet dan kunnen ze beter de nek niet uitsteken, want dan wordt er net als bij Job een molensteen aangeknoopt en de man/vrouw in het kanaal gesodemieterd.

  Like

 33. Pingback: Job Cohen relativeert, maar hoopt op progressieve volkspartij « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.