Cablegate als Hollywood

Sanr=t Hander inte Har; Ingmar Bergman 1950

Het gaat bij Cablegate niet om een aanranding, verkrachting, sexueel misdrijf, gescheurd of ontbrekend condoom in Zweden, maar om het falen van de Amerikaanse regering haar eigen informatie te beschermen. De reactie van de Amerikanen om Julian Assange tot hoofdrolspeler te bevorderen past in de Hollywood-traditie. Het is een verteltraditie die een achterliggende structuur onbenoemd laat en alles terugbrengt tot de ontwikkeling van personen. Een ongevaarlijke manier van filmmaken die nooit de macht aan de orde stelt en economisch nut optimaliseert.

Maar buiten de VS hoeft men zich hieraan natuurlijk niets gelegen te laten liggen. Interessant is dat minister van Buitenlandse Zaken van Australië Kevin Rudd nu als eerste hoge bestuurder de schuld bij de VS zelf legt. En indirect voor zijn landgenoot Assange in de bres springt: ‘Meneer Assange is niet persoonlijk verantwoordelijk voor de clandestiene vrijgave van 250.000 documenten uit het Amerikaanse diplomatieke communicatienetwerk’, aldus Rudd in een interview met het persbureau Reuters. ‘De Amerikanen zijn daarvoor verantwoordelijk’.
 
Hopelijk kunnen de Amerikanen in hun geconditioneerde reflex van spierballengebruik eens de omslag naar het verstand maken. Zonder anderen mee te slepen. Hoewel mogelijk is dat president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Clinton de grip op dit dossier al volledig kwijt zijn. Politiek gezien is het achteraf ook een blunder dat de Amerikaanse regering in de afgelopen weken naar zeggen van Assange elk contact met WikiLeaks heeft afgewezen. Dan had er onderhandeld kunnen worden over het weglaten van gevoelige documenten. Zoals dat over de meest strategische plekken.

Het valt te hopen dat het jingoïsme snel luwt in de VS en het besef doorbreekt dat de oorzaak voor het lekken van Cablegate in eigen huis ligt. Zodat ook de afstand tot rationele bondgenoten niet toeneemt. Het Amerikaanse systeem kent voldoende correctiemechanismen om slecht functioneren aan te pakken. Dan wordt men hard voor zichzelf. Professionele media die hun angst voorbij zijn kunnen daarbij behulpzaam zijn.

Het gevolg is dat Cablegate het komende jaar naar verwachting zal zorgen voor een verheviging van de partijpolitieke strijd in de VS. Die toch al zo fel is. Het falen van opeenvolgende Amerikaanse regeringen zal centraal staan in het debat. Maar da’s in elk geval duidelijker dan Zweedse schijnbewegingen. Ingmar Bergman had er ongetwijfeld een gevoelige film van gemaakt.

Foto’s uit Sånt händer inte här van Ingmar Bergman, 1950.

13 gedachten over “Cablegate als Hollywood

 1. Ondanks dat de Wikileak tapes van een andere dimensie zijn, vertoont de hele kwestie veel overeenkomsten met de procesgang, van aanloop tot afronding, rondom de ‘Watergate affaire’. Bob Woodward, zijn collega en de WP als ‘brengers van het nieuws’ niet vervolgd. Uiteindelijk hingen de Barbertjes die Watergate ensceneerden en uitvoerden. Inclusief Nixon. Toepasselijke naam overigens….

  Bloedstollend is het. WOIII in volle gang. De Guardian brengt nieuws van minuut tot minuut. Google it, zolang het nog kan………………..

  Like

 2. @VSp
  Spannend is het zeker. Never a dull moment, zoals Engelsen zeggen. Naast Watergate worden ook vergelijkingen met de zogenaamde Pentagon Papers gemaakt. Ze werden in 1971 door Daniel Ellsberg naar buiten gebracht tijdens het hoogtepunt van de Vietnam-oorlog. Nu focust veel van Cablegate op de oorlogen in Irak en Afghanistan. Er lijkt in 40 jaar weinig veranderd.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ellsberg

  Behalve de Amerikaanse regering en de afwachtende en behoedzame bondgenoten weten ook de gevestigde media zich geen raad. Reken maar na, ze zijn goed te kijken gezet door WikiLeaks. Hadden ze zelf niet wat meer onderzoek kunnen doen? Of leunen ze te dicht op de macht? Assange maakt ook dat zichtbaar. WikiLeaks heeft aan basis gewonnen door gedrukte media als The Guardian, Le Monde, New York Times, Der Spiegel in het project te trekken.

  Minder prestigieuze kranten hebben het nakijken. Het optreden van de NRC-redacties is van een grote onzekerheid, dubbelzinnigheid en zelfs debiliteit. Volgens Ingmar Vriesema lijkt Assange op Draco Malfidus. Dus: NRC als Hollywood. Kan het failliet van een zogenaamde kwaliteitskrant beter aangetoond worden? Voor dit type gemakzuchtige journalisten als Vriesema (nota bene adjunct-chef van de opinieredactie van NRC Handelsblad) geldt: ga in hemelsnaam eens echt aan het werk of zoek een andere baan.
  http://www.nrcnext.nl/blog/2010/12/03/wie-is-julian-assange-eigenlijk/

  Like

 3. Volledig mee eens. Om het ‘leuk’ te houden maar een tussendoortje d’rop gekwakt. Sic.

  Like

 4. Er ligt hier ook wel een relatie met de door Joris Luyendijk geentameerde discussie over de rol van de pers.

  Als die zijn rol anders vervulde zou er geen behoefte bestaan aan wikileaks. Nu lezen of horen we van journalisten altijd halve waarheden die de macht over informatie in tact laat.

  Journalisten horen te spitten en te streven naar informatiegelijkheid.

  Like

 5. @VSp en Peter
  Mee eens. De gevestigde media laten het afweten. Ze hadden zeker niet alle feiten van Cablegate kunnen achterhalen, maar hebben nagelaten de mechanismen achter de macht inzichtelijk te maken. Juist dat valt de media te verwijten. Wat Joris Luyendijk beweerde dat journalisten niet eens meer beseffen dat ze te dicht tegen de macht aankruipen en hun verantwoordelijkheid niet nemen lijkt me juist. En dan komt er iemand als Assange die wel zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn geweten zegt te volgen en dan reageren journalisten met lollig bedoelde stukjes. Uit onmacht of onkunde?

  Like

 6. Dat gevoelige informatie naar buiten komt is al zo oud als de wereld, de schaal waarop dit nu gebeurt is nieuw. Maar Rudd heeft gelijk. Het is niet de boodschapper, maar de beveiliging die gefaald heeft. De persoonlijke aanval op Assange is bedoeld om daar de aandacht van af te leiden.

  Het is zeker ook een schok voor de MSM. Te zeer ge- en verwend met hun akkoordjes met politici en officiële woordvoerders, lees: “ik schrijf nooit te kwaaie dingen anders krijg ik helemaal geen scoops meer en dan moet ik zelf aan het werk…”

  Wikileak is burgerjournalistiek op zijn best.

  Maar ik ben wel bang dat het de aanzet is tot strengere wetgeving en internetcensuur.

  Like

 7. @Satuka
  Waarom ben je bang dat Cablegate de aanzet is tot strengere wetgeving en internetcensuur? Is het niet zo dat de internationale internetgemeenschap in Europa, VS, Canada, Australie, Nieuw-Zeeland en andere ontwikkelde landen zich niet meer terug in het hok laat dringen? is dat het niet juist wat WikiLeaks duidelijk maakt?

  @Mihai
  Toen ik het probeerder schakelde Visa.com door naar Visa.nl. Natuurlijk had het afsluiten door providers of betaalfirma’s van WikiLeaks alleen door de rechter gemogen. De willekeur en het gebrek aan verantwoording is stuitend van deze firma’s. Hoe zegt men dat ook al weer? Boontje komt om zijn loontje?

  Like

 8. Dat heb ik ook gemerkt op een bepaald moment. Er schijnt dat http://twitter.com/Anon_Operationn een stukje software ter beschikking stelt en die voert automatisch aanvallen. Je kan het zo instellen dat zij op afstand de nieuwe aanval instellen. Ze hebben vandaag mastercard en visa plag gelegd.

  En nu heeft Twitter ook hun oorspronkelijke account opgeheven. Kut twitter.

  Like

 9. De providers en consorten voeren aan dat WikiLeaks zich met illegale activiteiten bezighoudt:De vice-president van betalingsmaatschappij PayPal, Osama Bedier, heeft op de Parijse internetconferentie LeWeb erkend dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken druk uitoefende: "Wij hebben gebruiksregels waarin staat dat je geen illegale activiteiten mag ontplooien. Op 27 november kregen we een brief van Buitenlandse Zaken waarin gesteld werd dat WikiLeaks illegaal is. Toen hebben we de account afgesloten."

  Wat WL doet valt binnen de grenzen van burgerlijke ongehoorzaamheid*, maar ik ben bang dat ze daar nog nooit van gehoord hebben.

  * de wet van Kees Schuyt.
  Acties moeten gewetensvol zijn, geweldloos, er moet een samenhang bestaan tussen de actievorm en de doelstelling, de actievoerders moeten weloverwogen en openlijk te werk gaan, bereid zijn zich aan arrestatie en bestraffing bloot te stellen, legale middelen moeten zijn uitgeput, de rechten van anderen moeten in acht worden genomen.

  Like

 10. George, het blijft vooralsnog speculeren, maar ik acht het verre van ondenkbaar dat “het in gevaar brengen van levens” als excuus wordt gebruikt om de wetgeving aan te scherpen en op den lange duur het gebruik van filters te legitimeren.

  Vooralsnog probeert men het via de grote bedrijven waarvoor ook belangen meespelen of waar ze andere leverage van hebben.

  VISA en MC hadden bijvoorbeeld een goede reden om loyaal te zijn aan de VS, want de VS heeft een Russische wet voorkomen waardoor zij miljarden transactiegelden zouden mislopen, zo blijkt uit een recente WIKI leak.

  Bij Twitter blijft de trend ‘#cablegate’ maar onzichtbaar. Dat kan niet anders dan doelbewuste manipulatie zijn want reken maar dat het een van de toptrends is in deze dagen. Een dergelijk filter is dus zo ingesteld en niemand die het kan bewijzen.

  Je moet er niet aan denken dat Google daaraan mee gaat werken..

  Bericht over Twitter die accounts van Wikileakfans verwijderen en blokkeren:
  http://www.hyped.nl/details/20101209_facebook_en_twitter_blokkeren_accounts_van_wikileaks_fans/#When:08:12:01Z

  Like

 11. @Mihai, Joke en Satuka
  Dank voor jullie toevoegingen. Ik verwerk jullie inzichten in een nieuw stukje.

  Like

 12. Pingback: Amerikaanse regering blokkeert WikiLeaks en Aryan Nations niet « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.