WikiLeaks openbaart VS-telegrammen

WikiLeaks begon op 28 november 2010 met de publicatie van 251.287 telegrammen van VS-ambassades. Waaronder 15.652 die als geheim zijn geclassificeerd. De publicatie gaat enkele maanden duren en zet de publieke opinie onder druk. Ook op sociale media. WikiLeaks noemt het Cablegate en motiveert de publicatie als volgt:
The cables show the extent of US spying on its allies and the UN; turning a blind eye to corruption and human rights abuse in “client states”; backroom deals with supposedly neutral countries; lobbying for US corporations; and the measures US diplomats take to advance those who have access to them.
This document release reveals the contradictions between the US’s public persona and what it says behind closed doors – and shows that if citizens in a democracy want their governments to reflect their wishes, they should ask to see what’s going on behind the scenes.

Telegrammen geven inzicht in de Amerikaanse politiek. Ze laten een gezicht zien dat een land liever niet toont. Het heeft een historie. Tekenend voor wat bondgenoten van de VS te wachten staat is een artikel dat beschrijft hoe de VS in Brazilië probeerde om gematigde moslims te winnen: Engaging moderate Muslims puts radicals on the defensive and opens conduits of communication that could lead to greater information about more distant elements of the community given over to greater radicalism. Work with friendly moderates should not be seen as separate from monitoring more threatening elements.
 
WikiLeaks heeft de hand gelegd op 230 geheime, 945 vertrouwelijke en 1846 ongeclassificeerde telegrammen van de VS-ambassade in Den Haag. Rutte en Verhagen kunnen zich maar beter goed voorbereiden als er telegrammen openbaar worden met een Amerikaanse visie op de Nederlandse politiek. Over gesprekken met en opinies over Wilders en de PVV. Of over Cohen en de PvdA. Het wordt een warme winter in Wikiland. Zoeken kan hier.

9 gedachten over “WikiLeaks openbaart VS-telegrammen

 1. @George Knight, dank voor deze info. "Cablegate", wat valt er over te zeggen. De toekomst zal het leren. Er zijn vele "gates" de revue gepasseerd en weer verdwenen.

  Overigens allesbehalve bagatelliserend bedoeld.

  Like

 2. Assange voor Nobleprijs voor vrede. Dat wisten we allang dat het publieke gezicht van de V.S. een grote leugen was. Wie weet, misschien staat tussen die telegrammen ook een waarin het volgende voorkomt:
  Balkenende agrees on supporting the invasion of Iraq. Stop. Wants big, fat oil contracts for Shell. Stop.

  Like

 3. @Smokey
  Graag gedaan. Ja, veel gates geselen en focussen de publiciteit.

  @Mihai
  Daar ben ik nou ook zo nieuwsgierig naar. Wat er nog allemaal boven water komt. Iets over hoe De Hoop Scheffer baas van de NATO werd? Trouwens ik denk dat wat je mijn inziens terecht zegt over het verschil tussen het publieke en het diplomatieke gezicht voor alle landen geldt. Maar bij de Amerikanen komt dat door hun veelheid aan belangen extra hard aan en elk land is er aan de ontvangende kant bij betrokken.

  Like

 4. @George
  ==Trouwens ik denk dat wat je mijn inziens terecht zegt over het verschil tussen het publieke en het diplomatieke gezicht voor alle landen geldt.==

  Je vergeet dat een systeem waarin geheimzinnigheid, corruptie, valsspelen, spionage etc geaccepteerd worden, werken in het voordeel van de sterkste en meest misdadige. De V.S. kunnen zich permitteren om de V.N. af te luisteren, maar Zimbabwe niet. De V.S. kunnen zich permitteren om geheime agenten in alle landen te hebben, maar Afrikaanse landen, die het budget van Utrecht hebben, niet. De V.S. kunnen zich permitteren om leiders in andere landen om te kopen, maar dat kan niet iedereen doen. Zie bijvoorbeeld: Kuziemko, I., Werker, E. (2006). "How Much Is a Seat on the Security Council Worth? Foreign Aid and Bribery at the United Nations." 114 The journal of political economy 905-930http://www.hbs.edu/research/pdf/06-029.pdf

  Zij tonen aan dat er een sterke correlatie bestaat tussen financiële hulp en het feit dat een land in de Veiligheidsraad zit, dus de landen worden omgekocht om op een bepaalde manier te stemmen. Sterker nog, de subsidies die andere organisaties geven, die een Amerikaanse leider hebben, is ook afhankelijke van het zijn in de Veiligheidsraad. Dus de V.S. kopen stemmen in de Veiligheidsraad, door subsidies te geven via UNICEF, IMF en andere organisaties.

  Like

 5. @Mihai
  Je hebt gelijk over de middelen die de VS heeft. Die zijn onvergelijkbaar. En voeg ik toe, ook nog eens deels op kosten van de wereldgemeenschap door de dollars die bijgedrukt worden. Dat maakt veel mogelijk waar andere landen niet aan toekomen.

  Maar je moet de VS natuurlijk niet met Zimbabwe -ook geen modelland trouwens- vergelijken maar met China, Rusland of India. Die grootmachten zetten ook alle middelen in om hun strategische belangen veilig te stellen. Natuurlijk worden door de VS landen onder druk gezet of omgekocht. Dat hoort blijkbaar bij de politiek van grote landen.

  @Aad
  Ja, de VS kent vele politieke, financiele, economische en mentale problemen, maar nu vreest men ook voor de verstandhouding met de bondgenoten. Als deze immers weten dat ze besodemieterd worden dan kunnen ze dat negeren als dat goed uitkomt, maar als het openbaar wordt dan moeten ze wel reageren. Al is het onder druk van de politieke oppositie die haar kansen ruikt.

  Like

 6. Mijn stelling was dat een systeem waar valsspelen geaccepteerd wordt, voor sommigen onverdiende voordelen produceert en voor anderen onterechte nadelen. Dat is precies zoals je in Nederland een wet zou aannemen dat mensen met blauwe ogen in 85% van de gevallen een rechtszaak moeten winnen.

  Like

 7. @Mihai
  Mee eens. Interessant is wat de valsspeler doet als-ie wordt betrapt. Minister Clinton ziet in de publicatie door Wikileaks een aanval op de internationale gemeenschap. Daar kennen we een woord voor: hypocrisie. President Obama en minister Clinton spelen een verloren wedstrijd. Ze kunnen in hun positie even niets anders doen dan een schijn ophouden. Sarah Palin vraagt als rechtstatelijke outcast om een verbod. Dit is harder lachen dan de doorsnee komedie uit Hollywood. Maar ook om te huilen zo droevig.
  http://www.politico.com/blogs/laurarozen/1110/Clinton_Leaked_cables_attack_on_international_community.html?showall

  Like

 8. Onthullingen worden venijniger. Het Engelse Irak-onderzoek van de commissie Chilcot dat onafhankelijk heette te zijn, heeft de komende maand wat uit te leggen: A dispatch sent by Ellen Tauscher, the US Under Secretary for Arms Control and International Security, describes a conversation with Jon Day, the MOD Director General for security policy, in which he "promised that the UK had ’put measures in place to protect your [US] interests’ during the UK inquiry into the causes of the Iraq War. Hoe afhankelijk kan een onafhankelijk onderzoek zijn? En hoe zit dat eigenlijk met de Nederlandse commissie Davids die ook onderzoek deed naar Irak? Heeft de Amerikaanse regering daar direct of indirect ook invloed op uitgeoefend? Het lijkt niet onmogelijk. Gaan we de telegrammen erover nog lezen?
  http://cablegate.wikileaks.org/articles/2010/Iraq-Inquiry-told-to-protect-US.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.