Forum: Wat kan de islamorealist?

Een islamofoob houdt niet zo van de islam. Een islamofiel houdt van de islam. Is er in het populaire taalgebruik ook een etiket voor iemand die tussen beide posities inzit? Ik ken het niet, en dat zegt denk ik genoeg. De tussenpositie lijkt niet populair.

Laten we voor het gemak zo iemand een islamorealist noemen. Da’s dus iemand die de islam niet voortrekt en niet benadeelt. Nou leest de islamorealist in dezelfde krant twee berichten: Kopten belaagd in Zuid-Egypte en Kritiek op M-Oosten om dienstmeisjes.
 
Is dit representatief voor moslimstaten als Egypte, Saoedi-Arabië en Koeweit? Human Rights Watch en Egyptische mensenrechtengroepen hebben kritiek op de overheden in deze landen die christelijke of Zuid-Aziatische minderheden geen feitelijke, juridische en arbeidsrechtelijke bescherming bieden. Het lijkt een patroon van jaren.

Ik weet dat Nederlandse moslims met het onrecht in het Midden-Oosten niet direct in verband gebracht mogen worden. Maar toch, sommige Nederlandse moslims verwijzen steeds naar Palestina en Israël. Maakt dat mijn verwijzing naar wandaden door moslims in Egypte, Saoedi-Arabië en Koeweit aanvaardbaar?

Wat vindt u? Neemt de islamorealist een houdbare positie in? Moet-ie zich beperken tot uitspraken over de Nederlandse situatie die hij kan overzien? Kan-ie Nederlandse moslims uit wederkerigheid vragen hetzelfde te doen? Geef uw mening.

Foto: Timbuktu Blue, stof, ontwerp Andrew Martin

11 gedachten over “Forum: Wat kan de islamorealist?

 1. "Maar toch, sommige Nederlandse moslims verwijzen steeds naar Palestina en Israël."

  Kan dat mischien komen doordat Nederland (lees overheid, niet Hollanders!) direct en indirect betrokken is bij het in stand houden van de hypocrisie m.b.t. het conflict? Gaat daardoor al je vergelijking met de Nederlandse moslims niet mank?

  Like

 2. @Reggie Roning
  Dank voor uw antwoord. Ik heb discussies gehad met moslims die me terecht zeiden niet verantwoordelijk te zijn voor het onrecht in de moslimstaten. Dan vind ik dat ze gelijk hebben en zij daar niet voor verantwoordelijk zijn en dus niet steeds op aangesproken moeten worden. Wij leven allen in Nederland en hebben te dealen met wat er in Nederland gebeurt.

  Maar als zij vervolgens het Palestina-conflict erbij halen dan doen ze hetzelfde wat ze mij verweten. Van mij mogen ze het trouwens doen, maar dan wil ik ze ook mogen aanspreken op het onrecht in de moslimstaten. In het voorbeeld Egypte, Saoedi-Arabië en Koeweit.

  Wat de Nederlandse regering hiermee te maken heeft ontgaat me. Da’s buitenlandse politiek die door een kamermeerderheid wordt bepaald. Door ons dus.

  Persoonlijk ben ik overigens van mening dat zonder uitzondering alle partijen in het Midden-Oosten boter op hun hoofd hebben. Zij komen op mij heetgebakerd en hypocriet over. Waarschijnlijk door een overdosis religie. Of dollars. Of allebei.

  Like

 3. @George,
  "Wij leven allen in Nederland en hebben te dealen met wat er in Nederland gebeurt."
  Ik vind dat nogal een grove begrenzing. Ik woon niet alleen in Nederland, maar ook op dit planeet. Als individu hoop ik dat ik over alles en iedereen een mening kan en mag hebben dat niet begrensd is aan het land waarin ik woon.

  ""Maar als zij vervolgens het Palestina-conflict erbij halen dan doen ze hetzelfde wat ze mij verweten. "
  Zonder concrete voorbeelden kan ik er niet veel zinnings over zeggen. Ik wil dat wel aannemen want nuances ontbreken vaak bij allebei de partijen. Echter ik vind het belangrijk om niet blind te staren opdat iemand het midden oosten conflict erbij haalt. De argumenten, voor zover die wel aanwezig zijn, waarom hij of zij de conflict erbij sleept vind ik belangrijker.

  "Wat de Nederlandse regering hiermee te maken heeft ontgaat me. Da’s buitenlandse politiek die door een kamermeerderheid wordt bepaald. Door ons dus."
  Niet mee eens. Ik wou niet naar Affghanistan. Ik wou ook niet naar Irak. Ik heb niet gestemd op hen die het wel deden. En toch is het gebeurt. Maar niet door ons.
  Trek dat door naar het midden-oosten waar de regiemes helemaal niets aantrekken van hun "kiezers" en dan begrijpt u wellicht waarom ik het met uw laatste punt wel eens ben.

  "Persoonlijk ben ik overigens van mening dat zonder uitzondering alle partijen in het Midden-Oosten boter op hun hoofd hebben. Zij komen op mij heetgebakerd en hypocriet over. Waarschijnlijk door een overdosis religie. Of dollars. Of allebei. "
  Mee eens dus. Echter hier in Nederland is het geen uitzondering. Zie het moddergooien van de afgelopen paar dagen. Maar kijk ook naar landen als Italie, Belgie, Frankrijk etc. Die zijn er ook echt niet van gevrijwaard.

  Like

 4. @Reggie
  Mooie reactie, dank. Ik weerspreek niet dat we naar het buitenland moeten kijken. Het zou idioot zijn dat niet te doen. Ik bedoelde te zeggen dat de focus voor Nederlanders in Nederland ligt. Hier voeren we ons debat. En om het terug te voeren naar de politiek, elke buitenlandse politiek van Nederland is uiteindelijk binnenlandse Nederlandse politiek.

  Niemand zal elk aspect van het regeringsbeleid ondersteunen. Maar het komt wel tot stand binnen een politiek systeem dat we steunen. Goedschiks of kwaadschiks. Daarin kunnen we niet winkelen.

  Verder zijn we het denk ik wel eens.

  @Paul1987
  Als je iemand die zich laat inspireren door een religie niet kan aanspreken op die religie, dan loopt die persoon weg voor zijn keuze. Wat is zo’n religie dan nog waard? Het wordt dan wel erg ietsig.

  Wat anders is het om een katholiek of moslim aan te spreken op wat er gebeurt in Vaticaanstad en Iran. Met recht zullen gelovigen zeggen dat wat daar gebeurt een politieke corrumpering van hun religie is en ze daar niet achter staan. Ik ben het dus met u eens en ben er niet voor om gelovigen op misstanden elders aan te spreken. Maar die gelovige moet dat dan zelf evenmin doen. Niet selectief zijn dus. Precies daar ging mijn vraag over.

  Like

 5. Als je een persoon met een geloof gaat aanspreken op wat er in andere landen gebeurt…..?
  Dan ben je volgens mij niet helemaal goed bezig. Wil het geloof van een moslim of katholiek zeggen dat deze persoon goedkeurt wat er in Iran of Vaticaanstad gebeurt? Ik denk van niet.

  Like

 6. Ja, ik ben een islamrealist. Het bestaat, het bedreigt soms, het bedreigt soms helemaal niet, etcetera.

  In deze bestaat een groot verschil tussen de Westerse wereld en de staten die zijn gebouwd op de religieuze traditie van de islam. In Saoudi-Arabie kan alleen een buitenlander islamrealist zijn. Hier kan iedereen dat zijn, ook moslims.

  De situatie in de moslimlanden is ook voor de meeste Nederlandse moslims een ver-van-mijn-bed-show. Mensen die remigreren hebben de grootste moeite te integreren in het thuisland en velen keren terug (dat Nederlandse paspoort hebben ze bewaard natuurlijk), ze waren nooit echt weg.

  Twee generaties kunnen de geschiedenis van een familie totaal op een ander spoor zetten.
  Een moslim die hier geboren is aanspreken op wat er gebeurt in Turkije of Marokko is absurd. Hij weet er nauwelijks iets van. Maar zal het moederland wellicht verdedigen, enkel omdat hij wordt aangevallen op zijn afkomst. We hebben hier te maken met instinct, met ‘nest’, er is weinig rationeels aan. het zijn dingen die langzaam slijten, maar heel lang blijft nog die vage heimwee hangen. Het is alsof je zonder biologische moeder bent opgegroeid en op later leeftijd op zoek gaat naar die moeder. het is een noodzakelijke fase.

  Deze processen worden in de discussie altijd verwaarloosd, men doet net alsof het enkel om rationele keuzes gaat. Dat is niet zo. In het geval van de tweede generatie is er al helemaal geen sprake van bewuste keuze: de keuze is al gemaakt. Blijft de vage emotionele band.

  Dat kan soms leiden tot emotionele keuzes die totaal niet willen passen en soms blijken het ook desastreuze keuzes te zijn. Zie de tragische geschiedenis van de KNIL-militairen die na de onafhankelijkheid van Indonesie in Nederland werden gedropt in nb kamp Vught. Vijfentwintig jaar later barst de bom: de Molukse treinkapingen.

  De toenmalige Nederlandse regering was zo slim er geld en cultureel werkers op te zetten. Op een paar centen werd niet gekeken. In stilte.

  En nog leeft het, zij het vrij vredig, de Vrije Molukken. Al weet iedereen dat er nooit iets van zal komen.

  Like

 7. Net als Alib beschouw ik mezelf als een islamorealist. Dat zijn de meesten, denk ik. Islamofoob en islamofiel zijn slechts etiketten.

  Toch staan Alib en ik regelmatig tegenover elkaar in discussies. Hij als optimist en ik als pessimist. Het realisme tussen die twee posities is omstreden gebied.

  De islam is de enige ideologie die zich eeuwenlang nagenoeg onveranderd heeft kunnen handhaven.

  Voor een goed begrip van de islam is vooral kennis nodig. Kennis van haar geschiedenis, kennis van haar huidige activiteiten en kennis van haar eeuwenlange ervaring met haar belangrijkste opdracht: de wereld voor Allah veroveren.

  Met name het laatste is waar ik het meeste naar kijk. Wie de islam wil begrijpen moet in het hoofd kruipen van degenen die de opdracht serieus nemen. Wat mij betreft dienen we dan net zo goed te kijken naar bijvoorbeeld Darfur als naar Nederland.

  Het is dezelfde islam, maar in gedaanten die de omstandigheden vergen.
  De Islam betekent in ieder geval niet ‘vrede’.

  Like

 8. @Alib
  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Niets aan toe te voegen.

  @Peter
  Bedankt. De verschillende posities binnen het islamorealisme worden duidelijk. Da’s de verdienste van onze discussie.

  Like

 9. Wat een islamorealist vooral zou moeten doen is mensen individueel beoordelen op hun woorden en hun daden. Niet op vermeende prachtverhalen of of vermeende ellendeverhalen. Wie dat wel doet kan er niet omheen om dan ook andere religies en andere, niet-islamitische staten, langs dezelfde meetlat te leggen. En dan leggen we niet alleen de bejegening van de binnenlandse minderheden langs die meetlat, maar ook de buitenlandse politiek. Leed komt overal voor, in verschillende gedaantes. Het zijn vaak mensen die verantwoordelijk zijn voor dit leed. Religie lijkt daarin een ondergeschikte rol te spelen, in de zin dat er ook talloos veel voorbeelden zijn te noemen van leed waar religie niet een rol van betekenis speelt. De Islam of de moslims buiten haakjes plaatsen als een sonderncategorie gaat voorbij aan dat algemene mechanisme en laat ons ten onrechte leven in de illusie dat wij zoveel beter zouden zijn. Dat zijn we niet en de geschiedenis is onze getuige.

  Like

 10. Een leuke vraag, maar misschien is het toch nodig om eerst eens een wat beter onderbouwde definitie te geven van wat een Islam realist is.

  Misschien zal ik me daar eens in verdiepen en kom er op terug. In ieder geval is dit wel leuk voor een gedachten experiment.

  Saoedi Arabië is islamistisch maar ook Indonesië. Twee heel verschillende landen met heel verschillende culturen die toch allebei door Islam zijn beïnvloed. En in Afrika zijn landen als Malawi en Senegal ook Islamistisch en die hebben toch een duidelijk andere cultuur dan Afghanistan, Pakistan of Jemen.

  @Peter Louter:
  Volgens de Engelse versie van Wikipedia betekent Islam onderwerping (aan God)

  Like

 11. @Johanna
  Natuurlijk moeten er in Nederland niet meer, maar evenmin minder eisen gesteld worden aan de islam in Nederland. Het bizarre is dat in het recente verleden de helft van de politiek het eerste en de andere helft het laatste deed. Dat heeft Nederland noch de Nederlandse islam geholpen. Daarom op weg naar islamorealisme.

  @Iers dagboek
  Het lijkt me dat de bedoeling van islamorealisme duidelijk is. Maar het zeker verder uitgewerkt worden, da’s een goed punt. Het komt namelijk neer op een normale rechtstatelijke houding. Ik zie het als Realpolitik die nu ontbreekt en niet als een gedachtenexperiment of een spelletje. Het gaat om de positie van mensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.