Forum: Tijd voor bundeling van partijen

PvdA en GL praten over samenwerking. D66 en VVD zouden over samenwerking kunnen praten. Evenals CDA en CU. Of SP en PvdD. Of PVV en SGP.

Dan resteren 5 partijen: Een sociaal-democratische (PvdA-GL), een socialistische (SP-PvdD), een liberale (VVD-D66), een christen-democratische (CDA-CU) en een conservatieve (PVV-SGP) partij. De versplintering neemt ermee af en de overzichtelijkheid toe. Het formeren van een kabinet wordt makkelijker.

Wat vindt u? Is het tijd dat partijen gaan samenwerken? Ziet u bovengenoemde bundeling als logisch en gewenst of geeft u de voorkeur aan andere combinaties? Welke dan?

Foto: Grafiek van het effectieve aantal partijen

7 gedachten over “Forum: Tijd voor bundeling van partijen

 1. Ik geloof in het algemeen niet in fusies van partijen.
  Soms is het inderdaad succesvol, zoals het CDA. De christelijk conservatieven konden daarmee hun machtspositie nog 30 jaar bestendigen. Maar daar ging het zuiver om macht, niet om politieke overtuiging.
  Maar hoeveel communisten zitten er nog bij GL? De groen liberalen zijn ver van hun oorspronkelijke koers afgeweken. Als niet tot GL was gefuseerd, zou er ook een groene partij zijn gevormd. Misschien was dan de PVDD eerder opgericht en had die een realistischer politiek gevolgd.

  Like

 2. Ik houw wel van die verdeeldheid onder veel partijen. Dat geeft tenminste nog wat reuring.
  Er mogen er nog wel een paar bij.

  Like

 3. Ik ben wel voor de LHK en RVL, slechts twee partijen, dan moeten allerlei krachten binnen de huidige partijen veel nadrukkelijker hun keus maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan christenen met een sociaal gezicht.
  O ja, LHK en RVL staat voor LInkse Hobby Kerk en Rechtse Vinger Likkers

  Like

 4. Ik citeer bij deze gelegenheid Marc Chavannes (NRC) maar:
  ‘De PvdA heeft het meeste achterstallig onderhoud. Job Chohen liep bij het debat over de regeringsverklaring ond als een burgemeester zonder ketting. Niet alleen omdat meer bestuurder dan politicus is, maar ook omdat zijn partij te lang heeft gedaan alsof de vraagstukken waar mensen mee worstelen bestuurlijke problemen zijn. De PvdA kent haar publiek niet, ziet haar toekomst niet, heeft geen samenhangend verhaal.’ En dan zitten we nog met haar grote allochtone achterban die een eigen dynamiek heeft.
  GrL zou daar goed over moeten nadenken.
  Frans Timmermans (PvdA) is ook voor herverkaveling (ook al NRC) maar denkt toch langs andere lijnen dan jij doet. Wat mij betreft is het dan ook tijd voor wat nieuws en niet voor oude wijn in nieuwe zakken.
  Dat betekent hooguit uitstel van executie zoals we bij het CDA zagen.
  Als PvdA nog toekomst voor zichzelf ziet, zou ze moeten beginnen om het socialisme af te zweren. Dan vertrekt ook het hindelijke deel van haar achterban wel ergens anders naar toe

  Like

 5. @Oszi
  Macht in de politiek is toch geen vies woord?
  @Aad
  Kortom, hoe meer zielen hoe meer vreugd.
  @sprakeloos
  Tweestromenland bestaat in vele landen. Waarom in Nederland niet? Het zou kunnen.
  @katja
  Ik heb je reactie weggehaald. Het voegde niets toe aan het onderwerp. Off record kan, maar niet als het alleen een citaat is.
  @Peter
  Met het noemen van de naam Timmermans bind je de kat op het spek. Een oplossing die geen oplossing is. De PvdA lijkt ten onder te gaan aan achterstallig en hedendaags onderhoud. Wellicht kan het eens het socialisme inclusief retoriek afzweren om de sociale-democratische kernwaarden op te poetsen. GL is een partij die zich onder leiding van Halsema herpositioneert. Mogelijk mislukt het, maar ze proberen wel iets en da’s meer dan je van andere partijen kunt zeggen. Die zijn versteend.

  Like

 6. @George, ik ken de huidige positie van Timmermans niet goed. Eerder heb ik wel heel andere taal van hem gehoord. Een opportunist?
  GrL is natuurlijk ook nog zoekende maar het wel duidelijk in welke richting dat gaat. Ben benieuwd naar hun volgend congres

  Like

 7. @Peter
  Politiek opportunisme lijkt synoniem met politiek. Het gaat me er niet om om mensen zwart te maken. We kennen immers allen onze zwaktes en de politiek is een hard vak. Zeker voor verliezers. Ik hoop dat de PvdA een geloofwaardig en overtuigend leider weet te vinden die meent wat-ie zegt. Niet alleen mensen weet te overtuigen over de actuele onderwerpen, maar ook de sociaal-democratische kernwaarden weet te revitaliseren. Dat vraagt om een diepe overtuiging die meer is dan politieke marketing van het eigen merk als politicus en er in minder moeilijke omstandigheden wel mee door had gekund. Maar nu te weinig inhoudt om er weer bovenop te komen als partij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.