Greg Smith valt bedrijfscultuur Goldman Sachs frontaal aan

Onder de titel ‘Why I Am Leaving Goldman Sachs‘ schrijft Greg Smith een opiniestuk in de NY Times. Deze directeur neemt vandaag ontslag bij deze belangrijke investeringsbank van de VS omdat-ie zich niet langer kan verenigen met de bedrijfscultuur. De plaatsing van dit stuk doet nu al veel stof opwaaien terwijl Amerika nog wakker moet worden. Dit betekent serieuze problemen voor Goldman Sachs.

Volgens Smith dient Goldman Sachs de belangen van de klanten niet, maar gaat het ongegeneerd voor eigen gewin. En da’s van belang omdat ‘Goldman Sachs een van de grootste en belangrijkste investeringsbanken ter wereld is en geen integraal onderdeel van de wereldwijde financiële sector kan blijven als het op deze manier handelt’. Smith kan zich vanwege zijn geweten niet langer met deze ‘giftige omgeving’ identificeren.

Smith schetst dat alles draait om het afschuiven van slechte beleggingsproducten, het optimaliseren van de winst in het contact met klanten en het verkopen van onnodige producten die wel Goldman Sachs, maar niet de klant dienen. En medewerkers hebben die cultuur zo verinnerlijkt dat het volgens Smith nauwelijks meer terug te draaien valt. Het gaat niet om illegaal gedrag, maar wel om het bewust benadelen van klanten.

Met zijn stuk zegt Smith te willen bereiken dat de raad van bestuur wakker wordt. ‘Maak de klant weer het middelpunt van uw bedrijf. Zonder klanten kun je geen geld verdienen. Bestaat u in feite niet. Wiedt de moreel failliete mensen weg, het maakt niet uit hoeveel geld ze voor de onderneming verdienen. En krijg de cultuur weer op het spoor, zodat mensen om de juiste redenen bij Goldman Sachs willen werken.’

Vraag is of dit het signaal is waar critici die de macht van banken willen inperken op zitten te wachten. Omdat investeringsbanken economieën van landen in gevaar brengen. Een geluid van binnenuit maakt indruk. Te verwachten valt dat de nationale en internationale bankenlobby deze kritiek zal bagatelliseren onder verwijzing naar zelfregulering. Maar Smith geeft aan dat juist dat niet werkt. Politici die de macht van banken willen terugdringen hebben nu munitie in handen om opnieuw hun kritiek naar voren te brengen. De nauwe vermenging van Goldman Sachs met de regering Obama geeft echter weinig hoop op een echte verandering.

Foto: Ingram Pinn, Banknote Goldman Sachs, Financial Times 2008

5 gedachten over “Greg Smith valt bedrijfscultuur Goldman Sachs frontaal aan

  1. Pingback: Beroof een bank en ga naar de gevangenis, bestuur een bank en beroof de wereld « George Knight

  2. Pingback: Trump kiest voor Goldman Sachs en laat zijn achterban in de steek | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.